Whitney Wolfe Herd, a világ egyik legfiatalabb selfmade női milliárdosa

A Tinder kétségtelenül a legnépszerűbb társkereső oldal manapság. Whitney Wolfe Herd több szálon kötődik hozzá, hiszen az egyik társalapítója, majd marketingért felelős alelnöke volt az online ismerkedést alapjaiban felforgató alkalmazásnak. Két év után viszont váltott, ami újabb sikert hozott a számára: saját applikációja, a Bumble komoly eredményeket ér el a randialkalmazások piacán, Whitney pedig a világ legfiatalabb női vezérigazgatója lett, aki levezényelt egy nyilvános részvénykibocsátást. Cikkünkben az eddigi karrierjét követjük végig.

Sokan talán nem is hallottak róla, de megkerülhetetlen, ha fiatal és sikeres nőkről van szó. Whitney Wolfe az Amerikai Egyesült Államokban, Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben született, jómódú, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó szülők gyermekeként. Egyetemi tanulmányait a texasi SMU-n végezte, ahol nemzetközi tanulmányok szakon diplomázott, és tagja volt a Kappa Kappa Gamma diákegyesületnek.

Az első szárnypróbálgatások

20 éves korában építette fel első vállalkozását. A 2010-es BP-olajszennyezést követően Patrick Aufdenkamp stylist közreműködésével létrehozta a „Segíts nekünk projekt” (Help Us Project) nevű non-profit szervezetet, amely bambusztáskák eladásával gyűjtött pénzt az érintett területen élők számára. Kampányukat több híresség is felkarolta, országos médiavisszhangot szerezve az ügynek. Aufdenkamppal a későbbiekben is jó viszonyt ápolt, amiből megszületett a második vállalkozásuk, a „Tender Heart”, amely ruházati márkaként próbálta felhívni a figyelmet az embercsempészetre és a tisztességes kereskedelem fontosságára.

Nagy halak között

2012-ben csatlakozott a Cardify nevű startuphoz, ahol azt szerették volna megvalósítani, hogy az alkalmazáshoz csatlakoztatott hitelkártyákon keresztül a felhasználók kedvezményekben, jutalmakban részesüljenek azért, hogy a kártya helyett a telefonjukat használják fizetéshez. Itt ismerkedett meg Sean Raddel, akivel később a Tindert is megalapították. A vállalkozás ötlete befuccsolt, de Whitney jól jött ki a helyzetből, hiszen az ismeretségen keresztül még ebben az évben csatlakozott a Matchbox fejlesztőcsapatához. A céget később az ő javaslatára neveztek át Tinderre, illetve a logót is megváltoztatták. Társalapítóként két évet töltött el a vállalatnál, ahol marketingért felelős alelnökként munkálkodott az applikáció felfuttatásán.

2014 áprilisában mondott fel, miután barátja, a szintén társalapító Justin Mateen fenyegető, megalázó üzeneteket küldött neki. Még ez év júniusában Whitney beperelte a Tindert szexuális zaklatás és diszkrimináció vádjával. A jogi vitát végül peren kívül rendezték. Egyik fél sem ismerte el felelősségét, de több híroldal is megszellőztette, hogy Whitney 1 millió dollárt kapott részvénycsomag formájában. 24 évesen azt hitte, hogy soha többé nem lesz karrierje, hiszen a világ egyik legmenőbb technológiai vállalatától kellett eljönnie, illetve a folyamat alatt online zaklatás áldozata is volt.

Új kezdet

De Whitney túllépett a megaláztatáson, és újra felépítette megát. Eleinte egy Instagram-szerű oldallal szeretett volna foglalkozni, de Andrej Andrejev Londonban élő milliárdos, a Badoo randiapp többségi tulajdonosa végül meggyőzte, hogy maradjon az online társkeresőknél. Végül két régebbi Tinder-társalapítóval 2014-ben indították el Bumble nevű alkalmazásukat, amihez szükségük volt Andrejev 10 millió dolláros befektetésére is.

A randiappban a Tindernél megszokott kiválasztási folyamat után – a profilt jobbra húzva jelezhetjük, hogy tetszik nekünk az illető, balra húzva pedig azt, hogy nem – csak a nők kezdeményezhetnek kommunikációt, erre egy napjuk van. A hagyományos szerepek felcserélése azért előnyös szerintük, mert ez erőt és biztonságot ad a nőknek. Őszinte elmondása alapján Whitney ambíciója a bántalmazó kapcsolataiból fakadt: „Soha nem volt egészséges kapcsolatom, amíg meg nem teremtettem, ki nem alakítottam ezt az egészséges ökoszisztémát magamnak”.

A Bumble jól indult, hiszen az első hónapban már százezer letöltést ért el; ma már havonta másfél millió ez a szám. Hat kontinens szinte minden országát lefedve, 100 milliós közösséget alkotnak felhasználóik, és már több mint 8,6 milliárd „találat” köthető az alkalmazáshoz. Teljesítményük alapján a Tinder mögött a második helyet foglalják el az online társkeresők piacán.

2019-ben a fő befektető Andrejev kiszállt a vállalkozásból, miután irodáját rasszista és szexista vádak érték. A vizsgálat után a Bumble olyan saját technológiát vezetett be, amely még a megnyitás előtt törli a szeméremsértő fényképeket. Szintén ez év óta, Whitney-nek is köszönhetően, Texas állam bünteti a digitális szexuális zaklatást, bár csak 500 dollárig bezárólag.  

2021-ben a valaha volt legfiatalabb női vállalatvezetőként tőzsdére vezette a Bumble-t, és ezzel a világ legifjabb női milliárdosa lett. A Forbes körülbelül 1,5 milliárd dollárra becsülte vagyonát, amivel a 100 leggazdagabb amerikait tartalmazó listára is felkerült. Ez hatalmas teljesítmény, hiszen a tavalyi évben a tőzsdére vonult 560 cégből csupán hármat alapított, és nyolcat vezetett nő. A Bumble nagyon ügyel a cégén belüli női túlsúlyra, például az igazgatótanács 70 százaléka nő.

Whitney Wolf Herd 2017-ben házasodott össze Michael Herd texasi olajmágnással, egy fiuk született.

 

Forrás: Forbes