Visszakapjuk régi életünket 2021-ben?

2020 már örökre arról lesz emlékezetes, hogy a teljes év ráment a koronavírus-járványra, és annak mindennapi és gazdasági következményeire. A COVID-19 azonban még nem szorult ki az életünkből, sőt néhány kutató szerint az idei év is a védekezésről szól majd. Vannak azonban pozitív jelek. Vajon mennyi esély van arra, hogy 2021-ben visszakapjuk a régi életünket? Elkezdhetjük foltozni azokat a sebeket, amelyeket a járvány ejtett a gazdaságon? Cikkünkben erre keressük a válaszokat.

Ami a járványtól való megszabadulást illeti, annak egyetlen módja az, hogy a lakosság minél nagyobb arányban beolttassa magát a COVID-19 ellen kifejlesztett vakcinával. Ez jelentheti a leggyorsabb megoldást arra, hogy a régi életünk minél hamarabb visszaállhasson. Abban az esetben azonban, ha ez nem valósul meg, még évekre tervezhetünk a koronavírussal.

Amennyiben a pozitív forgatókönyv érvényesül, és minél nagyobb lesz a beoltottak aránya a társadalomban, 2021 második felében vélhetően elkezdődhet a gazdaság helyreállítása, újra nyithatnak a vendéglátóhelyek, éledezhet a turizmus és szórakoztatóipar, amelyek egy része a csőd szélére került a lezárások alatt. Nekik létkérdés, hogy minél hamarabb visszaállhassunk a régihez hasonló kerékvágásba, nekünk pedig a mentális jólétünk szempontjából válhat nélkülözhetetlenné, hogy újra teljesértékű kikapcsolódást végezhessünk szórakozóhelyeken, éttermekben, mozikban vagy koncerteken.

Ugyanakkor, ami a gazdasági válságból való kilendülést illeti, meglehetősen vegyesek az előrejelzések. Nem mindenki pozitív ezzel kapcsolatban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly decemberi előrejelzése szerint 2021-ben mindössze 2,6%-kal növekedhet a magyar gazdaság, és 2022-re is csak 3,2 százalékos erősödés várható. Szerintük a második hullám hatása egyértelműen érződik, ezáltal megtorpant az a kilábalás, ami az első után elindult.

Az egyértelmű, hogy az elhúzódó járvány még mélyebb sebeket ejt a gazdaságon és még több embert érint. Vannak kifejezetten pesszimista előrejelzések is, de mi azért bízzunk a legjobb eshetőségben, hogy az orvostudománynak hála ki tud alakulni egy olyan fokú nyájimmunitás, ami elegendő ahhoz, hogy az élet újra beinduljon. Addig is érdemes fontolóra venni, hogyan tudjuk saját életünkben a lehető legeredményesebben végig vészelni ezt az időszakot. Gondolkodhatunk online projektekben, amelyek segíthetik a saját vállalkozásunk megerősítését a korlátozások alatt is, valamint érdemes kihasználni az internet adta lehetőségeket, hogy az élet visszaálltakor teljes fokozaton tudjuk futtatni az üzletünket.