Védjük meg a vállalkozásunkat az online térben is!

A mai digitális világban elengedhetetlen, hogy a vállalkozásunk jelen legyen az online térben és biztosítanunk kell azt is, hogy munkavállalóink modern, internethez csatlakozó eszközökön keresztül dolgozhassanak. Ha a személyes adataink védelmének nagy figyelmet szentelünk, tegyük ezt a vállalkozásunk bizalmas adataival is! Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a cégünk védelmével kapcsolatban.

Az üzleti világot sem kerülik el a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak. A különböző számítógépes vírusok, trójai vírusok, rosszindulatú programok mind veszélyeztethetik a vállalkozásunk biztonságát. A magánéletünk során is rengeteg olyan kérdés akadhat, amire a választ még nem tudjuk az adataink biztonságával kapcsolatban, de cégünk rendszerét mindenképpen fel kell készítenünk egy esetleges támadásra. A kiberbiztonsággal és kibertámadással kapcsolatos óvintézkedéseinknek folyamatosnak és naprakésznek kell lennie.

Fontos része az online jelenlétünk biztosításnak a munkavállalók oktatása a tudatos internethasználatra, hiszen, ha az emberek tudatosak ezen a téren, akkor a vállalkozásunkat is kevesebb veszély fenyegeti. Ezzel együtt prioritás a felhasználók védelme és megóvása a kiberfenyegetettségtől. Ha például egy alkalmazott mobileszközt használ bizonyos feladatok elvégzésére, a biztonsági kockázatok minimalizálása érdekében munkaadóként elő kell segítenünk a biztonságos eszközhasználatot.

Veszélyforrás az üzleti világban

Az üzleti világban a mobilitás komoly kihívások elé állíthat minket a biztonság és az információk kezelése terén. Az egyre több mobilhasználat miatt sokkal védtelenebbek vagyunk a vírusokkal és egyéb fenyegetésekkel szemben, ha pedig ehhez hozzáadjuk azokat a „hivatalos” alkalmazásokat, amelyek rosszindulatúan használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket, a problémák nagyon gyorsan növekedhetnek és terjedhetnek.

Mindez azt mutatja, hogy a cégek vezetőinek és alkalmazottainak óvatosabbnak és tudatosabbnak kell lenniük a mobileszközök használatával. Körültekintően kell eljárnunk minden egyes esetben, amikor megadjuk az adatainkat. Tudjuk, hogy milyen kényelmes csak egy kattintással fizetni, de ez nem biztonságos minden felületen. Például, ha egy nem megbízható oldalnak adjuk meg a privát adatainkat, és regisztrációnál elfogadjuk a felhasználási feltételeket, de az elkerüli a figyelmünket, hogy az adatainkat kiadhatják harmadik félnek is. Így azt javasoljuk, hogy csak a megbízható felületeken regisztráljunk és alapos átolvasás után fogadjunk el bármit is az adatainkra vonatkozóan.

A digitális fizetés kockázatai

Az egyre népszerűbb e-kereskedelem és mobilfizetés is növeli a kockázatát annak, hogy kiszivárogjanak az adataink. Az adatok kiszivárgásának leggyakoribb okai, hogy nyilvános WiFi hálózathoz csatlakozunk, amikor online fizetünk, ellopják vagy elhagyjuk a telefonunkat vagy gyenge jelszavakat használunk. Ilyenkor adatainkat nem a megfelelő szintű biztonsággal védjük, így könnyen megszerezhetik azokat a „támadók”. Amennyiben a munkavállalónk egy céges eszközt nem véd megfelelően és elhagyja azt, akkor a vállalkozásunk adatai nyilvánosságra kerülhetnek. Természetesen vezetőként nekünk is nagy szerepünk van abban, hogy felhívjuk az alkalmazottaink figyelmét a kiberbiztonság fontosságára.

Szakmai és magánélet közti határok

Ahogy a mobilnál, úgy a számítógépekkel kapcsolatban is fennáll az a veszély, hogy munkatársaink nem a megfelelő titkosítást használják. Összemossák a szakmai és magánéleti internethasználatot, például bejelentkeznek a social media oldalukra, a magán e-mail fiókjukba, így a vállalkozásunk védelmére szolgáló tűzfal könnyen támadásnak lehet kitéve. Amennyiben vezetőként példát mutatunk és megfelelő oktatást biztosítunk ezen a területen is a munkavállalóinknak, akkor megkönnyíthetjük a vállalkozásunk védelmét.

A megfelelő lépésekkel tehát elejét vehetjük az esetleges támadásoknak. Minden az előzetes felkészülésen és felkészítésen múlik. Legyünk körültekintőek mi is az online térben!

 

Forrás: Women on Business