Vállalkozónők, akik tevékenységükkel formálták a történelmet

Vállakozóként rengeteg bátorságra és inspirációra van szükségünk ahhoz, hogy belevágjunk a saját üzletünk elindításába. Ámulattal nézzük azokat, akiknek már sikerült elérni az általunk régóta vágyott eredményeket, és próbálunk rájönni arra, hogy nekik mégis hogyan sikerült. Ösztönzésképp összegyűjtöttük néhány ikonikus nőt a történelemből, akikből erőt és motivációt meríthetünk, amikor úgy érezzük: nekünk ez nem fog menni.

Ha ihletre vágyunk az üzleti életben, akkor nem is találhatnánk jobbat azoknál a vállalkozónőknél, akik saját maguk formálták a világot. Lehet, hogy nehéz helyzetben vagyunk a modern világban női vállalkozóként, de ez mind semmi ahhoz képest, amit azoknak a hölgyeknek kellett leküzdeniük, akik a női jogok elterjedése előtt indították vállalkozásukat. Amikor elkezdenénk stresszelni a cégünk jövője miatt, jusson eszünkbe ez a lista ezekről a világot alakító, hihetetlen nőkről, akik fenekestül felforgatták az üzleti világot.

Rebecca Lukens (1794-1854)

Férje 1825-ben bekövetkezett halála után Rebecca Lukens lett a Brandywine vasmű és szeggyár tulajdonosa. Ezzel ő lett az első női vezérigazgatója egy ipari vállalatnak és az első női vasműves az Egyesült Államokban, mindazok ellenére, hogy a családja nem támogatta nagyratörő vágyaiban.  Azzal, hogy új irányba vezette a gyárat, biztosította, hogy a vállalat kora egyik vezető vasgyárává váljon.

Lydia Pinkham (1819 - 1883)

Lydia Pinkham a nők egészségének úttörőjévé vált azzal, hogy az eleinte kicsi, gyógynövénykészítményekkel foglalkozó üzletéből nagyvállalatot épített. Ebben az időszakban kevés termék volt, amely megfelelt a női igényeknek, így Lydia töretlenül forgalmazta termékeit. Ennek eredményeként a Pinkham's Vegetable Compound (növényi gyógyszer, amelyet a nők a menstruációs kellemetlenségek és a menopauza tüneteinek enyhítésére használtak) a 19. század egyik legismertebb szabadalmaztatott gyógyszerévé vált. Miután vállalkozását Kanadára és Mexikóra is kiterjesztette, cégét 1968-ban megvásárolta a Cooper Laboratories, a készítmény módosított változata ma is kapható.

Anna Sutherland Bissell (1946-1934)

Anna Sutherland Bissell volt az első női vezérigazgató az Egyesült Államokban, ugyanis férje 1990-ben bekövetkezett halála után ő vette át a Bissell Sweeper Company vezetését. Szenvedélyesen védte a cég szabadalmait, és sikeresen forgalmazta a seprőgépeket Észak-Amerikában és Európában. Nemcsak ő volt a cég első női vezérigazgató, hanem az egyik első olyan cégtulajdonos is, aki nyugdíjat és egyéb juttatásokat biztosított az alkalmazottaknak, ezzel úttörő szerepet játszva a munkavállalókkal való bánásmód javulásában.

Elizabeth Arden (1881- 1966)

Elizabeth álmai között szerepelt egy kozmetikai birodalom felépítése, ezért az elsők között dolgozott együtt vegyésszel egy szépségápoló krém megalkotásán, és ezáltal kitűnt tudományos formuláival és szépségápolási szolgáltatásaival. 1929-re 150 szalonja volt Európában és az Egyesült Államokban, 1000 termékből álló termékcsaládját 22 országban értékesítették. Nem meglepő, hogy egyedüli tulajdonosként Arden karrierje csúcsán a világ egyik leggazdagabb nője volt, kozmetikumait pedig máig nők milliói használják szeretettel.

Coco Chanel (1883-1971)

A híres francia divattervezőt senkinek sem kell bemutatni: Coco Chanel 1910-ben nyitotta meg első saját üzletét, ezzel pedig a világ egyik legikonikusabb luxusdivatmárkáját építette fel. Kezdetben csak női kalapokat árult, Chanel azonban hírnevet szerzett kreációinak, és 1913-ra már más ruhadarabokat is forgalmazott. Ma a Chanel márka olyan luxuscikkekről ismert, mint a klasszikus patentos táska és a Chanel No. 5, az első világszerte értékesített parfüm.

Brownie Wise (1913-1992)

Brownie Wise úttörő eladónőként a Tupperware-partik alapítójaként híresült el. Az ötlet nagyon egyszerű: vendéglátóként az ember meghív néhány barátot, ismerőst, munkatársat, vagy rokont, a Tupperware Tanácsadó házhoz jön, és egy bemutató keretében megismerteti a termékeket az érdeklődőkkel. A parti témáját akár a Vendéglátó is megválaszthatja és a Tanácsadó segítségével egy kis kóstolóval is meglepheti ismerőseit. A parti végén a termékek megrendelhetők, majd a Tanácsadóval egyeztetik a termék kézhezvételének idejét és módját.

A Tupperware-partik szervezői könnyed társalgást folytattak a nappalikban és virágzó, női tulajdonban lévő vállalkozásokat vezettek. Az 1950-es és 1960-as években nők ezrei indítottak saját otthoni Tupperware-értékesítéssel foglalkozó vállalkozást, és ezzel a nemi sztereotípiákkal is szakítottak, miközben mégis megerősítették azokat. Brownie úgy vélte, hogy a „partiterv” marketingrendszer hatékonyabb módja a Tupperware eladásának, mint a hagyományos áruházak. Az ő öröksége az a marketingstratégia, amit manapság is sokan alkalmaznak: a lakásokban megrendezett termékbemutatók.

Lillian Vernon (1927-2015)

Az 1990-es években történt második válását követően Vernon az esküvői ajándékaiból származó 2000 dollárt arra használta fel, hogy a Seventeen magazinban hirdetést adjon fel személyre szabott pénztárcák és övei árusítására. A pozitív visszhangnak köszönhetően Lillian gyorsan 32 000 dollárt keresett, ami 1956-ban első katalógusának megjelenéséhez vezetett. 1970-re a Lillian Vernon Corporation 1 millió dolláros forgalmat bonyolított le; később a vállalat az ajándéktárgyak, lakberendezési és gyermektermékek terén is terjeszkedésnek indult.

Dame Anita Roddick (1942-2007)

A környezetvédelmi aktivizmus iránt szenvedélyesen elkötelezett Dame Anita Roddick erős értékrenddel rendelkező kozmetikai birodalmat hozott létre. Az első Body Shop-ot 1976-ban megnyitva minőségi bőrápolási termékeket kezdett el forgalmazni. Hatalmas sikert aratva mindössze 6 hónappal később megnyitotta második üzletét. Annak ellenére, hogy a The Body Shop több mint 77 millió vásárlót szerzett, hű maradt Anita értékeinek népszerűsítéséhez, beleértve az állatkísérletek elleni kampányokat és a közösségi kereskedelmi program létrehozását.

Rengeteg inspiráló nő élt és él, akiknek a tetteiből és életéből mi magunk is inspirálódhatunk. Lebegjen az ő példájuk a szemünk előtt, amikor nőként belevágunk a saját vállalkozásunk elindításába!

 

Forrás: BossBabe