Vállalkozás baba mellett

Gyermekvállalás után nagyon sok nő csak nehezen tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ezért nekik alternatívát jelenthet egy saját vállalkozás elindítása, ezzel is biztosítva számukra a megélhetést és a jövőt, hiszen egy jó ötletből bármikor sikeres cég születhet. Nincs más dolgunk, mint megnézni, hogy tudásunkhoz, képességeinkhez milyen új ötlet párosítható, és ha ez megvan, akkor a megfelelő vállalkozási forma megtalálása után elindítani azt.

Sokunk előtt állhat inspiráló példa gyanánt egy olyan anyuka az ismeretségi körünkből, aki közvetlenül szülés után valósította meg üzleti elképzelését. Ha neki ment, akkor nekünk is fog. A sikert azonban soha nem osztogatták ingyen, így készüljünk fel, hogy nagyon sok tervezéssel és munkával fog telni az első időszak, amíg létrehozzuk a vállalkozás alapjait. Összeszedtünk pár ötletet, amelyek segítségül szolgálhatnak, ha esetleg nincs még elképzelésünk erről.

Jogi szempontból természetesen azt javasoljuk, hogy a vállalkozás elkezdése előtt egyeztessünk egy könyvelővel, hogy számunkra melyik vállalkozási forma a megengedett, hiszen azt többek között a GYES és a GYED szabályai is alakíthatják. Tájékozódjunk, készítsünk üzleti tervet, hiszen személyes érdekünk, hogy a lehető leginkább jövedelmező ötletet használjuk fel. Ellenőrizzük le, hogy mennyire van kereslet az adott termékre vagy szolgáltatásra, ne elégedjünk meg azzal, ha az egyik családtagunk azt mondja, hogy biztosan jó az üzleti ötlet. Egyeztessünk pénzügyi tanácsadóval, hiszen biztosabb, hogy ha szakember segít ki minket a finanszírozási lehetőségek tekintetében. Ha nincs saját megtakarításunk, és a család sem tud nélkülözni, akkor is nyugodtan támaszkodjunk ilyen szakértőre, hiszen segítségével gyorsabban és jobb kondíciókkal tudjuk előteremteni a szükséges összeget. 

Fontos, hogy miután sikerült meghozni a döntést a vállalkozói lét mellett, utána is kellően elhivatottak legyünk, hiszen mi leszünk a saját magunk főnöke. Így senki más nem fog sürgetni azért, hogy dolgozzunk. Sok mindent meg lehet tanulni idővel, ezért nagyon fontos a kitartás és az odaadás, ami a későbbiekben kamatozni fog tudásban és a bevétel szintjén is.

 

Vállalkoznánk baba mellett, de egyelőre nincs ötletünk, hogy mit is csinálhatnánk? Az alábbiakban hozunk három tippet, milyen profilú céget indíthatunk, kihasználva azt, hogy az időnk nagy részét a gyermeknevelés köti le.

1. Babafotózás

Az első profi fotók most már a kórházban elkészülnek, esetleg a baba pár hónapos korában, műteremben. Legyünk szemfülesek, hirdessük úgy magunkat, hogy házhoz megyünk. Manapság egyre több könnyen hozzáférhető képszerkesztő szoftver van a piacon, amelyek segítségével egyik napról a másikra elkészíthetjük a minőségi fotók utómunkáit. Ezen felül rendelkeznünk kell egy jobb kamerával és a hozzá elengedhetetlen kiegészítőkkel.

2. Gyermekjáték-forgalmazás webshopon keresztül

Egyre több tudatos szülő van Magyarországon is, akik odafigyelnek arra, hogy milyen játékot vásárolnak a gyermeküknek. Ha szeretnénk magunk élesen elkülöníteni a hasonló profilú vállalkozásoktól, akkor specializálódjunk csak egy típusú játékra, legyen az például a készségfejlesztő játékok terepe. A webshop készítésénél persze felmerülnek költségek, különösen informatikai oldalról. A domain vásárlása mellett kiadás lehet egy fejlesztővel való együttműködés, amely azonban meglehetősen fontos ahhoz, hogy frissen tudjuk tartani a weboldalt, illetve minden webshopon található probléma azonnal elháruljon a későbbiekben.

3. Családi napközi

Sokan azért nem tudnak vállalkozni vagy visszatérni a munkaerőpiacra, mert nincs, aki vigyázzon a babára. Az állami bölcsődékben sokszoros a túljelentkezés, és nem mindenki tudja elhelyezni a saját csöppségét, éppen ezért hasznos vállalkozástípus lehet létrehozni egy olyan családi napközit, amelyben a sajátunk mellett más kisgyermekre is vigyázunk a magánbölcsődéknél olcsóbb áron. Persze, ez akkor lehetséges, ha rendelkezünk némi pedagógiai affinitással és felkészültséggel.

 

Újszülött mellett vállalkozni természetesen nehéz, rengeteg fáradsággal jár, ugyanakkor előnyöket is jelenthet. Bízunk benne, hogy ezekkel a tippekkel segítettünk a felmerülő lehetőségek kihasználásában.

 

Forrás: babanet