Vajon van-e jövője az influenszer marketingnek?

Az utóbbi években letarolta a marketingszakmát a közösségi média térnyerésével elinduló influenszerkultúra. Az elmúlt időben alig volt olyan cég, amely ne alakított volna ki együttműködést olyan hírességekkel, akik online követőtáboruk által váltak egyszemélyes reklámfelületté. Az influenszer marketing hatása és előnyei megkérdőjelezhetetlenek, a kérdés mégis fennáll: vajon meddig tud hatékony maradni ez a formula?

 

Egyszemélyes reklámtáblák

Az influenszer fogalma valószínűleg senki számára nem ismeretlen, igaz, meglehet, hogy mindenki máshogy látja a fogalom definícióját. Olyan, a közösségi médiában minél nagyobb nyilvánosságot kapó személyekre szoktunk így hivatkozni, akik véleményvezérekként képesek befolyásolni követőik döntéseit, így vásárlási szokásaikat is. A Facebook, az Instagram, a YouTube, illetve most már a TikTok is felületet biztosít arra, hogy a cégek különböző, nagy bázissal rendelkező, hiteles közösségi média-felhasználókon keresztül hirdessenek a lehető legönazonosabb, „legtermészetesebbnek látszó” módon. Az influenszerek életmód témától a zenéig szinte bármilyen területen jelen lehetnek, az elmúlt években pedig nagyon gyakori volt, hogy a vállalatok rajtuk keresztül próbálták növelni termékeik ismertségét (ezáltal eladásaikat is). Felmerül a kérdés, hogy abban a világban, ahol ennyire széles körben elérhető lett az „influenszerré válás”, mennyire fenntartható ez a marketingeszköz?

 

A járvány sem kedvez a fizetett véleményvezéreknek

A rendezvények hiányából és a lezárásokból fakadó hiány csak az egyik része azoknak a problémáknak, amelyek megnehezítik az influenszer marketinget a járvány alatt. A tartalomgyártók életében ugyanis galibát okozhat az is, ha a fennálló, igencsak érzékeny társadalmi hangulatban megfontolatlanul posztolnak napjaik különféle pillanatairól vagy akár a koronavírussal kapcsolatban. Számos véleményvezér karrierje bukhat el azon, hogy a járvány alatt nem megfelelően kommunikál. Elképzelhető, hogy a koronavírus és a krízis, amit kommunikációs szempontból okozott megritkítja majd a hiteles influenszerek számát. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük azokat a tartalomgyártókat, akik autodidakta módon tanulták a marketinget, és nem rendelkeznek szakmai tudással a kommunikációs krízisek kezelésével kapcsolatban.

 

Megszűnhet az influenszer marketing?

A szakértők egyelőre semmi borítékolhatót nem tudnak kijelenteni az influenszer marketing jövője kapcsán. Amit biztosan tudhatunk a felmérésekből, hogy a hirdetők háromnegyede még mindig használja ezt a kommunikációs eszközt, ráadásul hatásosként számolnak be róla. Vannak azonban olyan kutatások, amelyek a véleményvezérek iránti bizalomvesztésről szólnak, erre a negatív irányú elmozdulásra pedig a járványhelyzet csak ráerősíthet. Ahogy a szponzorált posztok letarolják egy-egy influenszer profilját, egyre kevésbé érzik hitelesnek őt a követők a „reklámszag” miatt, ezáltal pedig a jelenséggel szemben is egyre erősödhet a fogyasztók ellenszenve. Rengeteg a „rossz” influenszer, akik válogatás nélkül igent mondanak minden megkeresésre, ezzel pedig nem csak ők, hanem az egész formula hitelessége sérül. A cégek nézőpontjából pedig teljesen felesleges egy, a hitelét vesztett hírességet megfizetni, helyette sokkal hatásosabbnak bizonyul a saját felületeikre tartalmat gyártani a saját karaktereik kiépítésével. Erre is egyre gyakoribb példákat látunk a TikToktól az Instagramig.

 

Összességében egyelőre korai lenne készpénznek venni az influenszer lufi kipukkadását, annyi azonban biztos, hogy a jövőbeli sikeres működés érdekében ennek a marketingformulának szabályoznia kell magát. A valószerűség fenntartása érdekében meg kell újulnia, hiszen ennek a reklámozási technikának a lényege, hogy a tartalomfogyasztók ne érzékeljék közvetlenül a promóciós szándékot, tehát sokkal természetesebbé, kevésbé átlátszó hirdetési formává kell válnia.