Üzleti stílustanácsadás – hogyan öltözzünk fel egy üzleti meetingre

Az üzleti meetingek fő célja a kapcsolatépítés és a pozitív benyomáskeltés, ami a jövendő üzleti kapcsolatainkra is kihat.

Éppen ezért van kiemelkedő jelentősége az öltözetnek egy-egy üzleti megbeszélés során, mert az első találkozás alkalmával a viselkedésünk mellett ez a második legfontosabb benyomáskeltő eszközünk. Első és legfontosabb lépés, hogy kiderítsük, van-e előírt dress code amelyhez igazodnunk kell, vagy hagyatkozhatunk saját jó ízlésünkre az öltözködést illetően.

Talán szükségtelen bemutatnunk a tiltólistás ruhadarabokat, mint a lábujjközös strandpapucsot, a kapucnis felsőt vagy a szaggatott rövidnadrágot, amelyek azonnal a „nem professzionális” címkét aggatják ránk. Akármilyen meleg is van odakint, ezeket a darabokat inkább tartogassuk a strandra a lángos mellé. Hoztunk pár olyan tippet, amelyeket időről időre hasznos feleleveníteni, és amelyek kihúzhatnak minket az öltözködési krízisből egy-egy tükör előtt kínlódós reggelen.

Az öltöny/kosztüm, és a mi mögötte van

A megfelelő öltözet fél siker. Mind az alkalmazottak, mind a felsővezetők egyetértenek abban, hogy a professzionális megjelenés sokkal szimpatikusabbá teszi az embereket. A céges eseményekre általában az öltöny vagy kosztüm a legjobb és „legbiztonságosabb” viselet, és még ha a farmer és elegáns blézer kombináció is elegendő lenne, ebben az öltözetben akkor is sokkal profibbnak fogunk tűnni.

A business casual

A félelegáns üzleti viseletek rendszerint klasszikus és modern darabok ötvözetéből születnek meg. Kiváló business casual darab lehet például egy capri nadrág, egy egyenes szárú nadrág, vagy egy térdig érő ceruzaszoknya. Jól megválasztott inggel vagy blúzzal párosítva a business casual is kiváló üzleti öltözet lehet, de soha ne felejtsünk el zakót vagy blézert választani az ehhez hasonló szettekhez.

Férfiak esetében a business casual állhat egy elegáns nadrág, pulóver kombinációból, de a zakó itt is kötelező elem. Az is jó, ha két különböző öltönyt kombinálunk egymással, viszont ha külön vásárolunk zakót és nadrágot, akkor ügyeljünk arra, hogy a két darab ne térjen el túlságosan egymástól anyagában és színvilágában.

Ne mutassunk túl sokat!

Ha nőként túl rövid vagy túl dekoltált ruhákat választunk egy-egy fontos megbeszélésre, akkor azzal eltereljük a figyelmet, és azt sugalljuk, hogy nem vagyunk eléggé kompetensek a ránk bízott feladatokban. Szinte „halálos bűn” kategóriába tartozik, ha különböző vicces feliratú pólókban jelenünk meg egy fontos tárgyaláson, hiszen ez arról tanúskodik, hogy éretlenek vagyunk a feladatra, és nem a professzionalizmus a vezérelvünk.

 A tökéletes felső nőknek        

Egy egyszerű selyemblúz, vagy ing és egy nyitott pulóver párosítás tökéletes választás lehet, hiszen ezekben a ruhadarabokban nem tűnünk majd kihívónak. Lehetőség szerint válasszunk testszínű darabokat és pasztellszíneket, és olyan méretű blúzokat, amelyek nem feszülnek ránk teljesen.

Frizura, smink és kiegészítők

Kiegészítők terén is maradjunk letisztultak és visszafogottak, az extrém méretű és csillogó, csörgő ékszereket mindenképpen hagyjuk otthon a színes karperecekkel és órákkal együtt! Soha ne akarjunk „hipszternek” tűnni egy tárgyaláson! A frizurát és a sminket illetően ugyanaz a vezérelv, mint a kiegészítők terén és lehetőség szerint a túl karakteres illatokat is kerüljük, ha üzleti eseményre megyünk.

A táskád és a cipőd sokat elárul rólad

Hivatalos tárgyalásokon ajánlott olyan lábbelit és táskát viselni, amelyek nem hivalkodó színűek. Táska esetén ügyelni kell a megfelelő méretválasztásra, az indokolatlanul nagyméretű táskák használata kerülendő. Magas sarkú cipőt lehetőleg ne viseljünk harisnya nélkül, és a lábbeli mindig legyen megfelelően ápolt.