Újra az irodában? Így lehet sikeres a visszatérés!

A koronavírus-járvány kirobbanását követően a munkaadók és munkavállalók sikeresen álltak át a távmunkára. A járványügyi adatok kedvező alakulásának köszönhetően azonban már elindult a visszatérés a munkahelyekre. Így a következő időszak kihívása a korábbinál jóval nagyobb óvatossággal járó irodai munkavégzési rend kialakítása. Cikkünkben azokról a lehetőségekről és stratégiákról írunk, amelyek a könnyebb átállást segítik. 

Home office-ból az újra nyitásig: öröm és bizonytalanság egyszerre

Az otthoni munkavégzés bevezetését, amelyet a biztonságunk és egészségünk védelme miatti kényszerhelyzet jelentősen sürgetett, sikeresen megvalósítottuk, így a home office szinte egyik napról a másikra kezdte uralni a munka világának működésmódját. Bár a járvány alakulását tükröző számok kedvezően alakulnak, az igazi megnyugvás, a tömeges fellélegzés a védőoltás megérkezéséig valószínűleg várat magára, és ezzel a tudattal térünk vissza most fokozatosan az irodai környezetbe. Többek számára vágyott pillanat ez, hiszen a munkahelyünkön ismét találkozhatunk a rég nem látott ismerősökkel, sokan viszont továbbra is lehetséges veszélyforrásként tekintenek majd a külvilágra és a személyes interakciókra. A cégek legfontosabb feladata ennek a feszültségnek a kezelése lesz, ugyanakkor felmérések azt is mutatják, hogy az utóbbi időszak normái tartósan megváltoztatják a munkavégzés módját kisebb és nagyobb vállalkozások életében egyaránt.

Biztonságos visszatérés stratégiái

Nemzetközileg is bevett módszer, hogy nem egyszerre, hanem fokozatosan hívják vissza a vállalatok a munkavállalóikat. Először azokra a kollégákra számítsunk az iroda falai között, akiknek a munkája az üzletfolytonosság szempontjából kulcsfontosságú, illetve akiknek a feladataik ellátásához a legnagyobb szükségük van a korábbi körülményekre.

Emellett jó, ha egyfajta rotációs rendet is kialakítunk, azaz beosztás szerint foglalják el korábbi helyüket kollégáink. Például amíg cégünk egy része bent dolgozik 1 hétig, addig a többiek maradjanak home office-ban. A következő héten pedig váltsák egymást a csapatok. Így az otthoni és a szokásos munkavégzés előnyeit is magunkénak tudhatjuk.

Az idősebb kollégák számára kedvezőbb, ha a távmunka lehetőségét továbbra is biztosítjuk, és a visszatérést inkább opcionális megoldásként kínáljuk.

Új normarendszerek és működési módok

Az otthoni munkavégzés jóval stabilabb rendszerben tud működni a jövőben, hiszen a vezetők kialakították a megfelelő technikai feltételrendszert és a munkavállalók is belehelyezkedtek az új típusú működésbe. Továbbá az online kapcsolódási pontok hitelesebbé váltak, és a virtuális találkozók és egyeztetések is hatékonyak tudnak lenni. Sőt, a munkatársak közötti együttműködés sok esetben jóval gördülékenyebben alakul a távolság ellenére. 

A tartós távmunka és a személyes interakciók hiánya azonban azt is maga után vonja, hogy újra kell kereteznünk a személyes kapcsolatok dinamikáját, a közösségtudatot. Korábban akár a reggeli kávézás során vagy az ebédszünetben lehetőségük volt kollégáinkkal közvetlenül, informálisabb témákról is beszélgetni, az online térben viszont joggal érezhetjük úgy, hogy eltávolodtunk tőlük, nem csak földrajzi értelemben. A jövőben érdemes csapatépítő eseményeket szervezni vagy akár szervezetfejlesztési szakértő bevonásával a kapcsolatokat ismét mélyíteni. 

Lényeges, hogy a munkatársakat is vonjuk be az új típusú működés alakításába. Kérdezzük meg tőlük, hogy milyen körülmények között dolgoznának szívesebben, ők hogyan képzelik el a közeljövőt. Ha az új struktúrát az alkalmazottakkal közösen alakítjuk ki - számukra is lehetővé téve, hogy befolyásolni tudják az eseményeket -, akkor kevésbé fogják drasztikusnak érezni a változást és jóval motiváltabbak is lesznek.

Mindemellett kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy az otthoni és az irodai munkavégzés kettősségében is fenn tudjuk tartani az empatikus és egyértelmű elvárásokat támasztó kommunikációt, és visszajelzéseket is adjunk csapatunknak. Fontos, hogy a távollévő kollégák ugyanannyira a csapat részének érezhessék magukat, mint a fizikailag egy helyen ülők.

Felelős munkáltatóként pozícionáljuk magunkat

Az újraindulás igen összetett feladat, amelyet, ha jól teljesítünk, növelni tudjuk cégünk munkaerőpiaci státuszát is. Szívesebben dolgoznak egy olyan helyen a szakemberek, amely felelős magatartást tanúsít az ilyen kritikus helyzetekben és körültekintően hoz intézkedéseket a munkavállalók védelmében.  Ráadásul a megfelelő stratégiával a vevőinkben is pozitív benyomást kelthetünk, így a cég értékesítési vagy szolgáltatási tevékenységét is erősítik a most meghozott helyes intézkedések.