Több videó, kevesebb reklám, avagy SEO újdonságok 2021-ben

Az online marketing virágzásának korában egyre megkerülhetetlenebbé válik a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás használata, sőt kulcsfontosságúnak mondható vállalkozásunk sikeressége szempontjából. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfrissebb trendeket, amikre 2021-ben érdemes odafigyelni.

Még mielőtt belekezdenénk az újdonságok ismertetésébe, fontos megemlítenünk, hogy a trendek kipróbálásához célszerű már ismerni a SEO alapokat, amiről már mi is írtunk itt korábban, hiszen ennek a tudásnak a birtokában egyszerűbb az újdonságokat beépíteni, mintsem rögtön ezzel kezdeni. Így ez a cikkünk elsősorban azoknak szól, akik már használják a SEO-t, de jelenlegi ismereteiket szeretnék bővíteni, tovább finomítani.

A Search Engine Optimization (SEO), azaz keresőoptimalizálás alapja, hogy organikus (nem fizetett) forgalmat tereljünk az oldalunkra úgy, hogy a keresőmotorban minél előrébb sorolnak az algoritmusok. A Google robotjai időről időre bejárják a weboldalt és készítenek egy analitikus pillanatképet, ami alapján megítélik, hogy az adott tartalom mennyire releváns, így rangsorolva a találatokat a keresésekre. Azonban, ha egyszer beállítottunk mindent az oldalunkon, nem dőlhetünk hátra, ugyanis a Google folyamatosan pásztázza a különböző weblapokat, a trendek is állandóan változnak, az algoritmusok pedig, amelyek a felméréseket végzik egyre kifinomultabbak és szigorúbbak.

A legfontosabb SEO változások

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb változása, hogy a robotok már nem csak a szöveges tartalmakra koncentrálnak, egyre inkább előtérbe kerülnek a képek és videók, továbbá a hangalapú keresés is egyre elterjedtebb. A legtöbben ezeknek a tartalmaknak a formázására kevés időt fordítanak, pedig a felhasználói szokásokhoz idomulva, a Google is fokozatosan helyezi át a fókuszát rájuk.

Egy kicsit azért álljunk meg a szöveges tartalmaknál!

Az aranyszabály változatlan, még mindig fontos, hogy jól átgondolt és információgazdag bejegyzések gyártására törekedjünk, amiknek csak mellékes része, hogy eladni szeretnénk egy termékünket. A tendenciák azt mutatják, hogy az emberek, amikor rákeresnek valamire, tájékoztató, tanító jellegű tartalmakra vágynak, amelyek közérthetők, vagyis könnyen fogyaszthatók. A reklámokat az emberek 91%-a 1 másodpercnél rövidebb ideig nézi csak, nem meglepő adat, hiszen nem erre kíváncsiak, hanem az általuk feltett kérdés válaszára. Emiatt a Google és egyéb keresőmotorok is előrébb sorolják az informatív, egy probléma megoldására irányuló cikkeket. A tartalommarketingről, vagyis a bejegyzésírás mikéntjéről korábban itt adtunk tanácsokat.

Színesítsük a tartalmunkat képekkel, videókkal, ezek ugyanis mind előrébb helyezik az oldalunkat a virtuális sorrendben. A videóknál előnyt élveznek a YouTube-ra feltöltött tartalmak (mert a YouTube is a Google tulajdonában áll), ezért érdemes onnan beágyaznunk őket az oldalunkra. Emellett fontos az is, hogy oldalunk külseje szép, rendezett legyen, ahol a felhasználók könnyedén és gyorsan megtalálják a keresett információkat, ugyanis így szívesebben töltenek itt több időt, amit a SEO is meghálál. Elengedhetetlen az is, hogy oldalunkat mobileszközökre is optimalizáljuk, hiszen már Magyarországon is a webes böngészés több mint 60%-a történik okostelefonokon és tableteken.

A jövő Google keresése

Hazánkban még nem annyira elterjedt a hangalapú keresés, de érdemes elébe menni a trendeknek és időben tájékozódni róluk. A hangalapú keresés abban tér el a megszokott gépeléses kereséstől, hogy a felhasználók elsősorban teljes mondatokban kérdeznek, nem kulcsszavakat sorolnak fel. Emiatt a hangalapú kereséseknél a keresőmotornak komolyan meg kell dolgoznia, hogy megtalálja a releváns információt, háttérbe szorítva a rövid, darabos kulcsszavakat. Érdemes tehát gondolni erre is, ha tartalmat gyártunk, még ha nem is fő csapásirányként, de néha-néha tesztelhetjük, hogyan alakul a trend.