Több fejlesztés, nagyobb árbevétel – kis- és középvállalkozások beruházásai

A kkv-k ötöde tervez beruházást a következő évben – derült ki a Budapest Bank kutatásából. A fejlesztések a kisebb cégekre is hatással lehetnek.

A felmérés a 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező cégek beruházásait vizsgálta. Ezek a vállalkozások fontos szerepet töltenek be a gazdaságban, és rengeteg alvállalkozónak, beszállítónak adnak munkát, így beruházásaik jelentős hatással lehetnek a mikrovállalkozások jövőbeni megrendeléseire is.

Az 1600 cég bevonásával készült, országosan reprezentatív kutatás legfontosabb tanulságai:

  • a legtöbb beruházás a mezőgazdasági és ipari szektorban várható, a kereskedelmi és szolgáltató cégek ettől messze elmaradnak;
  • a következő 12 hónapban az ország keleti régiójában várható a legtöbb fejlesztés;
  • a beruházások finanszírozásában nagy szerepet játszanak a banki források.

Az elmúlt egy évben a kkv-k negyede kezdett beruházásba, a következő egy évben pedig a cégek egyötöde tervez valamilyen beruházást. Az átlagos beruházási összeg 100 millió forint körül alakul, a célok között pedig a legfontosabbak a gépbeszerzések, a gépjárművek, haszonjárművek beszerzései, az ingatlan építése illetve felújítása, valamint az informatikai eszközök beszerzése.

A beruházások terén legaktívabb szektor a mezőgazdaság: a következő 12 hónapban a fejlesztések harmada ebben a szegmensben várható. Az ipari cégek is közel ilyen mértékben terveznek beruházni, a kereskedelem és a szolgáltató szektor viszont ettől messze elmarad.

Cégméret szerint a nagyobb, 3-15 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező vállalatok az aktívabbak (25%-uk tervez beruházást), regionálisan pedig a kelet-magyarországi cégek lendülete a legnagyobb (28%-uk fejlesztene a következő évben).

A felmérésből az is kiderült, hogy a kkv-k a beruházásokat kb. 25%-ban banki forrásból (hitel vagy lízing) tervezik megvalósítani, de egyre növekvő szerepet töltenek be a finanszírozásban az uniós források is (10%).

A kutatás nyomán elmondható, hogy a fejlesztéseket tervezők jóval optimistábbak a beruházni nem kívánó vállalatoknál, hiszen míg az összes megkérdezett cég körében az árbevétel-növekedést várók aránya 40%, ez a beruházást tervezők esetében 60%.