Tippek sikeres pályázatíráshoz

Évről évre számos pályázat kerül kiírásra, amelyekkel a vállalatunk akár vissza nem térítendő támogatásokhoz is hozzájuthat. Ha fejlesztésen, bővítésen gondolkozunk érdemes nekünk is körbenézni és jelentkezni. Sok vezetőnek ez még teljesen idegen terep lehet – cikkünkben összegyűjtöttünk néhány pályázatírással kapcsolatos alapvető tudnivalót.

Határozzuk meg a célunkat!

A pályázás legelső és egyik legfontosabb lépése a fejlesztési célunk pontos meghatározása, illetve a stratégia részletes megtervezése. Kizárólag abban az esetben találhatjuk meg a számunkra ideális pályázatot, ha tisztában vagyunk az elvárásainkkal – azzal, hogy pontosan mire és milyen összegű támogatást szeretnénk igényelni.

Pályázatfigyelés

Sok olyan online felület áll rendelkezésünkre, ahol ingyenesen is kereshetünk elérhető pályázatokat. Válasszunk olyan adatbázist, ahol beállíthatjuk, hogy milyen preferenciák alapján keresünk támogatást, illetve ahol ezekről automatikus értesítés is kérhető.

Vonjunk be szakértőt!

Egy pályázati anyag összeállítása rendkívül időigényes lehet, rengeteg formai követelménynek kell eleget tenni és sok esetben nehéz értelmezni a felhívásban megfogalmazott szabályokat. Érdemes felvenni a kapcsolatot egy pályázatíróval, aki már ismeri a gyakori buktatókat, trükköket és kellő szakértelemmel segíti a tender összeállítását.

Végezzünk előminősítést

Ha megtaláltuk a nekünk szóló pályázati felhívást, igazán hasznos lehet egy előminősítés lefuttatása. Választ kaphatunk arra, hogy megfelelünk-e az adott tender elvárásainak, kritériumainak, valamint segít meghatározni, hogy milyen esélyekkel indulunk. Ha mégsem ideális számunkra az adott pályázat, akkor egy előminősítésnek köszönhetően rengeteg időt és költséget spórolhatunk meg.

Csapatmunka

A pályázón és a pályázatírón túl a megvalósító személye, azaz a kivitelező és a beruházó együttműködése is szükséges a sikeres pályázáshoz, hiszen ha már egy olyan árajánlatot kapunk, ami nem felel meg a követelményeknek, akkor buktuk is az egész projektet.

Határidők betartása

A pályázati anyag összeállítását ne hagyjuk az utolsó pillanatra, hiszen egy-egy dokumentum beszerzése nehézkes és időigényes is lehet, így könnyen kicsúszhatunk a határidőkből.

Figyeljünk a kizáró tényezőkre!

Egy tender során rengeteg kritériumnak kell megfelelni, ezek természetesen felhívásonként eltérőek. Vannak azonban alapvető tényezők, amelyek kizáráshoz vezetnek. Ha köztartozás merül fel, nehéz helyzetűnek minősül a vállalkozásunk, vagy ha nem rendezettek a munkaügyi kapcsolataink, akkor szinte biztos, hogy a pályázás sikertelen lesz.
 

Forrás: Billingo