Tippek a pihentető és egészséges alváshoz

Ugyan lassan kezd visszaállni az élet, az elmúlt időszakban megannyi dolog vált bizonytalanná körülöttünk. Ezért nem meglepő, ha az utóbbi időben nehezebben tudunk pihentetően aludni éjszaka. Cikkünkben összeszedtünk néhány tippet, amelyek a minőségi alvást segíthetik.

Az alvási nehézség leginkább annak tudható be, hogy nem tudjuk étkezésünket, mozgásunkat, napirendünket megfelelően kontrollálni. Az alvási problémáknak számos negatív következménye lehet, nappali közérzetünk és teljesítőképességünk ugyanis nagyban függ az éjszakai pihenéstől. Fontos tudnunk, hogy a várható alvásminőséget alapvetően a napközben folytatott tevékenységeink határozzák meg, így a megszokottnál is tudatosabban kell megélnünk azokat.

Napirend

Szükség van arra, hogy a napjainkban rendszer legyen. Ha esetleg a munkánk mennyisége jelentősen le is csökkent vagy épp ellenkezőleg, hirtelen megnőtt, akkor szervezetünk, bioritmusunk még inkább igényli azt, hogy egy hozzávetőlegesen állandó napirendet alakítsunk ki. 

Mozgás

A fizikai aktivitással csökkenthető a stressz, le tudjuk vezetni energiáinkat, így estére könnyebben el tudunk lazulni. A jó idő beköszöntével kimehetünk a szabadba futni, sétálni vagy biciklizni, de az online térnek köszönhetően számos torna elérhető már.

Az étkezés időzítése

Az esti órákban már inkább kerüljük azokat a fogásokat, amelyek túlzottan megterhelik emésztőrendszerünket, mert a szervezetünkben ekkor lezajló folyamatok is megnehezítik az elalvást.

Óvatosan a koffeinnel!

Bizonyos mennyiségű koffein igen jó hatással lehet a produktivitásunkra napközben, de jelentősen ronthatja az éjszakai pihenésünk minőségét. Igyekezzünk betartani azt a szabályt, hogy lefekvés előtt 6 órával már ne igyunk koffein tartalmú italokat, ahogyan élénkítő hatású teákat sem.

Az átállás

A nappalok a munka, a család és egyéb elfoglaltságok miatt valószínűleg a legtöbbünk életében igen nagy éberséget kívánnak. Agyunknak, idegrendszerünknek és testünknek is időre van szüksége ahhoz, hogy ebből a nyugodtabb, éjszakai „üzemmódba” átálljunk. Annak érdekében, hogy ezt az átmenetet segítsük, olvassunk, hallgassunk nyugtató zenét, és csökkentsük a szobánkban lévő mesterséges fény szintjét.

Kékfény szerepe

Számítógépek és más digitális eszközök kék fénye nemcsak az elalvást nehezíti, de még a látás romlását is felgyorsítja. A legjobb, ha az esti órákban inkább mellőzzük az eszközök használatát.

Relaxáció

Ha megtanuljuk a módját annak, hogyan tudunk úgy ellazulni, hogy azzal együtt kizárjuk a külvilágból érkező hatásokat, jóval könnyebben adjuk át magunkat az éjszakai pihenésnek. Ennek egy igen egyszerű, de hatásos technikáját érdemes kipróbálnunk: feküdjünk hanyatt, hunyjuk be a szemünket és gondolatban haladjunk végig testünk minden részén, kezdve a lábujjaktól egészen a fejtetőig. Tudatosan feszítsük meg, majd lazítsuk el azokat az izmokat, amelyeknél éppen a gondolatunk jár. Közben figyeljünk légzésünkre is, a levegőt lassan szívjuk be és hosszan fújjuk ki. Testünk ellazításával a gondolataink is lecsillapodnak, ami a gyorsabb elalváshoz vezet minket.

Plusz alváshigiénés tanács

Ha nagyjából fél óra alatt nem tudunk elaludni, vagy visszaaludni, akkor egyszerűen keljünk fel és csináljunk valamit. Például olvassunk az ágyban vagy figyeljük a csillagokat. 30 perc múlva ismét megpróbálkozhatunk a visszaalvással. Tévhit, hogy mindezzel még éberebbé válnánk. A célja, hogy ne forgolódjunk órákig alvásra képtelenül, amivel még több rossz élményt társítanánk az éjszakákhoz.