Tippek a női munkavállalók, vezetők kihívásaira

A női vezetők számának növekedésével lassan, de biztosan egyre jobban szűkülnek a nemek között fennálló egyenlőtlenségek. Ennek ellenére az elmúlt évek pozitív változásait követően is látványos a különbség abban a tekintetben, hogy mennyi nő foglal el vezetői pozíciót, illetve a fizetésük mennyivel alacsonyabb az ugyanazt a feladatot ellátó férfiak jutalmazásához képest. Jó ideje elindult a törekvés ezen különbségek csökkentésére, de hosszú az út a teljes megoldásig. Cikkünkben hozunk pár konkrét tanácsot arra, hogy nőként mi magunk hogyan vehetjük fel a küzdelmet a kettős mérce ellen.

Manapság egyre több nő teljesít kiemelkedően vezetői pozícióban, a társadalmi elvárások és sztereotípiák ellenére. Az esetek többségében viszont szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük, mint férfi társaiknak. Biztos hallotta már mindenki, hogy egy nőnek kétszer annyit kell dolgoznia azért, hogy betölthessen egy kívánt pozíciót, mint férfi munkatársainak. Ha ez számodra is ismerős, akkor a következő tippek neked szólnak. Igyekeztünk olyan tanácsokat összegyűjteni, amelyek segítenek érdemeid elismertetésében a munkahelyeden méghozzá úgy, hogy közben másokat is motiválsz!

 

1. Hagyjuk el a komfortzónánkat!

Túlnyomórészt a nők akkor jelentkeznek egy álláshirdetésre, ha a munkaköri leírásnak teljesen megfelelnek, amíg a férfiak számára elég, ha nagyjából felkészültek a munkakörre. Következményként a leendő női munkavállaló inkább nem jelentkezik a pozícióra, aminek az indoka az önbizalomhiány. Ezt elkerülendő érdemes azt képviselnünk, hogy alkalmasak vagyunk a pozícióra, megvan hozzá a képességünk és tapasztalatunk, és képesek vagyunk elvégezni a munkát. A társadalom a nőket tökéletesnek, a férfiakat pedig bátornak neveli, ami azt eredményezi, hogy hiába vagyunk ambiciózusak, gyakran kockázatkerülővé válunk.

 

2. Küzdjünk az esélyegyenlőségért!

Egy 2020-ban kiadott amerikai tanulmány szerint a női munkavállalók a hasonló pozícióban dolgozó férfi munkavállalók fizetésének csupán 84 százalékát vitték haza, legyen szó részmunkaidős vagy teljes állásról. Ezzel szembesülhetünk a közösségi médiában, hírekben vagy akár személyes tapasztalaton keresztül is. Ezért úgy kell viselkednünk a munkahelyünkön, hogy ennek tudata ne befolyásolja a munkánkat. Ettől természetesen nem lesz automatikusan ugyanannyi a fizetésünk, de szükségszerű, hogy munkahelyi tetteink és hozzáállásunk megkérdőjelezhetetlenek legyenek.

 

3. Mutassunk példát!

A munkaerőpiacra frissen belépő nők számára nyújtsunk segítő jobbot! Legyünk nyitottak, támogatóak és együttműködőek, vállaljunk felelősséget, amin keresztül idővel mentorok, példaképek lehetünk. Segítsünk másoknak célokat kitűzni és elérni, hangsúlyozzuk ki a csapatmunka szerepét, az egyéni képzések és a személyes fejlődés fontosságát.

 

Az elmúlt években már látszik a javulás, hiszen míg 1995-ben az Fortune 500 cégeiből – ami az Amerikai Egyesült Államok 500 legnagyobb cégét rangsorolja – egyikben sem találhattunk első számú női vezetőt, addig 2022-ben már a vállalatok 8,2 százalékában, pontosan 41 helyen irányítottak nők. Ugyanígy növekedett az egyéb női felső vezetői pozíciók aránya is, ami így már elérte a 35 százalékot.

A nemek közötti egyenlőség irányába tett előrelépés ellenére a női munkavállalók sok esetben akadályokba ütköznek, amikor szeretnének vezetői pozícióba kerülni, vagy csak elhelyezkedni. Meg kell küzdeniük a sztereotípiákkal, a megkülönböztetéssel és a munka és magánélet közötti egyensúly megtalálásával. Éljük tudatosan életünket, dolgozzunk lelkiismeretesen, hogy a szakadék évről évre egyre kisebb legyen.

Forrás: Businessnewsdaily