Tanévkezdés – csökkentsük magunknak a stresszt!

Mindent jól előkészítettünk? Felkészültünk és felkészítettük a gyerekünket az iskolakezdésre? Nem lesz túl nagy trauma az iskolába kerülés gyermekünk számára? Természetes kérdések ezek. Azt jelzik, hogy mi, szülők alaposan fel szeretnénk készülni, és segíteni szeretnénk gyermekünknek a tanévkezdésben, ami ebben a pillanatban családi eseménnyé válik, nem pedig megoldandó feladattá vagy kényszerré. Ráadásul mindez olyan időszakban következik be, amikor vállalkozásunkban már meg kell kezdeni a karácsonyi szezon tervezését, a szabadságok után újra össze kell rázni a csapatot, esetleg új kolléga után is kell néznünk.

Ezért a legfontosabb a tervezés. Az iskolakezdéssel kapcsolatos dolgokra szánjunk néhány napot: új ruhák, cipők, tanszerek beszerzése, nyelvtanfolyamok és más szabadidős tevékenységek piacának felmérése, ha szükséges, akkor kollégium vagy albérlet intézése – mindez gyorsan megvalósítható, ha az információkat előre beszereztük az interneten.

Ha tudjuk, mire számíthatunk, célszerűen és főleg gyorsan tudunk eljárni. Be kell szerezni a tanszereket, a füzeteket, könyveket be kell kötni, beszélni kell a tanárokkal, fel kell készíteni a gyermeket, hogy mire számíthat, át kell állni vele együtt a tanévkezdésre, el kell vinni és haza kell hozni őt, reggelit kell csomagolni, és így tovább. A mindennapi rutin éppúgy vonatkozik ránk, szülőkre, mint a gyermekekre. Ha kiegyensúlyozott hétköznapokat szeretnénk, tegyük azzá!

A Budapest Bank 2016 nyarán  reprezentatív kutatást készített a szülők tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásairól.  A felmérésben, amelyben 640 szülőt kérdeztek meg, kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka kész többletkiadást vállalni a tanévkezdés során, bízva abban, hogy ezzel is hozzájárulnak gyermekeik jövőjének megalapozásához. A megkérdezettek 71 százaléka pedig kész mindenből a legjobbat beszerezni és adott esetben még több pénzt ráfordítani gyermeke iskoláztatására. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem jelent számukra anyagilag többletterhet, hiszen a válaszadók több mint háromnegyede számára jelentős kiadást jelent az iskolakezdés.

A bank egy évvel korábbi kutatásának eredményeivel összevetve 2016-ban az általános iskolás gyermekek szülei az addigi 56 ezer forint helyett idén átlagosan 73 ezer forintot fordítanak tanévkezdésre, míg a középiskolások szüleinek anyagi terhei az eddigi 82 ezer forint helyett 90 forintos többletkiadást jelentenek.  A felsőoktatásban tanulók költségei azonban nem változtak: hozzávetőlegesen 166 ezer forintos költséget jelent a szülők számára.

Egy másik kutatásból, a Regio Játékkereskedelmi Kft. legfrissebb felméréséből – amelyben több mint 1.100 hat és tizennégy év közötti gyerekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg – kiderült, hogy a tanszerek beszerzése a megkérdezettek közel 75 százaléka szerint az édesanyák feladata. A válaszokból az is kiderült, hogy az édesanyák hatvan százaléka részesíti előnyben a személyes vásárlást, az online és a bolti vásárlás kombinációját pedig harminc százalékuk választja. A vásárlás is idő, de ha célirányosak vagyunk, tudjuk, mire van szükség, akkor jelentős mértékben csökkenthető az erre fordított idő.

Fontos a ráhangolódás. A szülő feladata, hogy felvértezze a gyereket, hogy mire számíthat az első napon, így biztosan nem éri meglepetés. Csak akkor tudjuk hitelesen felkészíteni a gyereket, ha mi magunk is tisztában vagyunk vele, mi vár ránk illetve rá.

Tippek gyermekes vállalkozónőknek:

  • Írjunk ütemtervet (a munka és karrier egyensúlyának megtartásával)! Ne menjen egyik a másik rovására, de készítsünk prioritási listát!
  • Szerezzük be a szükséges dolgokat, azonban ügyeljünk arra, hogy csak a listánkon szereplő eszközöket vegyük meg!
  • Ne vásároljunk és gyűjtsünk tartalékokat, hiszen tanév közben is nyitva vannak a boltok.
  • Gondoskodjunk otthonunkban tanulásra alkalmas helyiségről (például tanulósarok)!
  • Tervezzük meg a logisztikát! (Ki készíti a szendvicset, ki viszi el és hozza el a gyereket, szükségünk lesz-e segítségre, ha igen, szervezzük meg, stb.)
  • Hangoljuk rá a gyereket az iskolakezdésre, mondjuk el, mire számíthat! Az iskolaszereket lehetőleg együtt csomagoljuk, hadd legyen részese az előkészületeknek, ezzel is segítjük a felkészülést.
  • Készüljünk fel az első két napra (2016-ban csütörtök és péntek)! Ha tehetjük, érdemes szabadságot kivenni erre a két napra, mert rengeteg teendőnk lesz: tanévnyitó, szülői értekezlet, számos információ, tankönyvek, órarend, és ekkor kell kialakítani a következő napok rutinját is.