Sikeres nők a választójogi harcok előtti időkből

Azt, hogy a nőknek lehetőségük van az önmegvalósításra a tudomány, kultúra, az üzleti élet területén, modern vívmánynak szoktuk tekinteni. Nem is járunk messze az igazságtól, ha komoly jelentőséget tulajdonítunk a szüfrazsett mozgalomnak a tekintetben, hogy később hány nőnek adódott lehetősége a karrierépítésre. Ugyanakkor már a választójogi harcok előtti időkben is éltek olyan sikeres nők, akik a későbbiekben híres történelmi személyiségként maradtak fenn a köztudatban. Cikkünkben ezekből, az 1900-as évek előtti évszázadokból mutatunk be négy híres nőt.

A különböző nőjogi mozgalmak kérdés nélkül óriási szerepet játszottak abban, hogy ma női vállalkozóknak és vezetőknek írhatunk üzleti tippeket. Ugyanakkor a történelem korábbi periódusaiban is éltek olyan nők, akiknek sikerült beírniuk nevüket a történelemkönyvekbe – közülük jártunk utána négy híres alaknak.

 

Jane Austen (1775 – 1817)

A felvilágosodáson már túl volt az emberi civilizáció, de a társadalom által elvárt nemi szerepekkel még mindig nem fért össze, hogy nők határozzák meg az irodalmat. A maga korában kifejezetten újszerű és korszakalkotó regényeket író Jane Austen nem is fedte fel kilétét soha, hiába voltak már akkoriban is sikeresek a művei. Erős, intelligens női karaktereket ábrázolt, akik kilógtak a saját környezetükből. A Büszkeség és balítélet és az Értelem és érzelem című regényeit mind a kritika, mind a fiatal arisztokrata értelmiség felkapta, Austen ugyanakkor csak posztumusz válhatott elismertté. Korai halála után bátyja, Henry fedte fel az írónő kilétét, így az utókor már példaképként tekinthet Jane Austen-ra.

 

I. Erzsébet királynő (1533 - 1603)

Apja, VIII. Henrik angol király kivégeztette anyját, Boleyn Annát, amiért nem szült neki fiúgyermeket. A történelem azonban I. Erzsébet királynő uralkodásával igazolta, hogy nincs olyan vezetői pozíció, amelyet ne tudnának nők is ellátni. Anglia első – és nem véletlenül nem az utolsó – női uralkodója tökéletes példa arra, hogy sikeres nők már a régmúltban is éltek. Regnálása alatt Anglia gazdasági fellendülésnek indult, uralkodása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szigetország mai napig nagyhatalom, kulturális és politikai értelemben egyaránt.

 

Nagy Katalin (1729 - 1796)

Anglia nagy, történelmi jelentőségű uralkodónőjére Oroszországnak is volt válasza, másfél évszázaddal később. Habár személyisége alapján kevésbé nézhetünk fel a rideg, kegyetlen Nagy Katalinra, nem vehetjük el érdemeit az akkori Orosz Birodalom felvirágoztatásában. Férje – akivel szerelem nélküli, elhidegült házasságban élt – uralkodását megdöntve került hatalomra, 1762-ben pedig császárnőnek kiáltotta ki magát. Nagy Katalin Oroszország egyik legkomolyabb fejlődését és modernizációját irányította, a gazdaság és a kereskedelem óriási fejlődésnek indult uralkodása alatt, így kétségkívül helye van a 20. század előtti sikeres nők felsorolásában.

 

Ada Lovelace (1815 - 1852)

A nő, akinek a képével a Microsoft-termékek eredetiségét igazolják. Ada Lovelace a híres író Lord Byron, illetve Annabella Milbanke gyermekeként született, és azon számos női példakép közé tartozik, akiket csak haláluk után ismertek el igazán. Habár kiváltságos családba született, tehetsége és munkája így is elismerésre méltó. Leírást készített az első mechanikai számítógéphez, illetve bizonyos történelmi források arra következtetnek, hogy a géphez készült programokat is ő írta. Ha ez utóbbi információ megkérdőjelezhető is, Ada Lovelace meghatározó személyként vonult a történelembe a matematika és technológia területén.

 

Forrás: Marie Claire

Képek forrása: Wikipédia

Kapcsolódó fotók