Öt tipp a sikeres LinkedIn használathoz

A közösségi média mára beépült a mindennapjainkba, elsődleges érintkezési ponttá lépett elő az emberek közt. Míg a Facebook és az Instagram a tökéletes reggeli vagy a legjobb nyári fotók megosztására szolgálnak, a LinkedIn az első számú szakmai közösségi portál, amely segítségével kapcsolatokat építhetünk, hivatásunkhoz köthető beszélgetésekben vehetünk részt, vagy építhetjük vállalkozásunk. Így a vállalkozásunk is nagy hasznát veheti egy jól felépített LinkedIn oldalnak, ezért összeszedtünk öt tippet, amelyet bevethetünk az oldalunk kezelésénél.

Mi is az a LinkedIn?

A LinkedIn egy szakmai közösségi oldal, ahol a hangsúly a professzionális életen van, mind egyének, mind pedig vállalkozások számára. Míg személyesen egy hivatalos képet alakíthatunk ki magunkról és munkatapasztalatunkról, ezáltal egy online önéletrajzot készítve, addig a cégeknek ez a tökéletes felület teljesítményük és eredményeik bemutatására, márkájuk erősítésére és az ideális munkaerő megtalálására.

A LinkedIn-en történő megjelenés lehetőséget ad kapcsolódni kollégákhoz, az adott szakterület elismert személyiségeihez, de a legnagyobb cégekkel is könnyen fel lehet venni a kapcsolatot. Érdeklődési körök és témák mentén csoportokat is alkothatunk, megteremtve az ideális helyet a tudományos diskurzushoz.

Mit nyújt a vállalkozások számára?

Akár csak magánszemélyként vagy vállalkozásként is létre tudjuk hozni a saját oldalunkat, aminek elsődleges célja, hogy bemutassa cégünket az érdeklődőknek. Az adatlap megfelelő kitöltésével kiemelhetjük magunkat a konkurencia közül, és bemutathatjuk, hogy mivel is nyújt többet a vállalatunk a versenytársaknál. Kommunikálhatjuk a vállalati értékeket, kultúrát is különböző lapok segítségével, de a kapcsolódó márkákat is megjeleníthetjük, még szélesebb körben bemutatva vele saját magunkat.

A LinkedIn is olyan, mint bármelyik másik közösségi platform – csak annyira jó, amennyi erőfeszítést teszünk érte. Ha csak akkor posztolunk, amikor állást hirdetünk, akkor lemaradunk a LinkedIn lényegéről és a szakmai kapcsolatok ápolására szolgáló lehetőségekről. Szerencsére mindig van esély arra, hogy fejlődjünk.

Íme öt tipp, amellyel sikerre vihetjük magunkat a LinkedIn-en: 

1. Kommunikáljunk rendszeresen

Próbáljunk meg időt szánni kizárólag a LinkedIn-en található tartalmakra, hiszen így ismerhetjük meg igazán az ott található kommunikáció lényegét. A rendszeres jelenlétünk kiépítése időt és energiát igényel, de a munkánk gyümölcse a kapcsolati hálónk bővülése lehet, ami előrébb vihet minket a szakmai utunkon.

2. Alkossunk és osszunk meg egyedi tartalmakat

Hozzunk létre informatív tartalmakat, amelyek tükrözik a vállalkozásunk értékeit és személyiségét. Hiszen a LinkedIn felhasználók azért látogatnak majd az oldaladra, hogy plusz információhoz jussanak és „megismerjenek minket”. A posztok megalkotása és megosztása előtt azonban minden alkalommal vegyük figyelembe, hogy milyen közönség számára készítjük tartalmainkat, mert úgy tudunk majd célzottan posztolni.

3. Newsjacking

A newsjacking egy digitális marketing- és marketingtechnika, amely lényege, hogy egy nagy jelentőségű tényt vagy hírt kihasználva hasznos és gyorsan terjedő tartalmat generálunk a márkánk számára. A newsjacking végzése azt jelenti, hogy mindig tisztában kell lennünk a legfrissebb hírekkel, hogy kihasználjuk a média húzását a javunkra. Egy nagy relevanciájú, médián túli tényből olyan tartalmat hozunk létre, amely a márkánkat az aktuális hírekkel hozza összefüggésbe (ez lehet egy zenei vagy sportesemény, nagy társadalmi vagy politikai érdeklődésre számot tartó események stb.) Ennek a tartalomnak a lehető leggyorsabbnak, ugyanakkor koherensnek és eredetinek kell lennie, és miután elindítottuk, itt az ideje, hogy népszerűsítsük.

4. Személyes találkozó után vegyük fel a kapcsolatot online

Sokan rendszeresen visszatérnek a személyes rendezvényekre és konferenciákra. Személyesen kapcsolatokat teremteni nagyszerű dolog, de jó eséllyel nem mindig tudjuk majd hosszú távon ápolni ezeket a kapcsolatokat személyesen. Használjuk tehát a LinkedIn-t kapcsolatteremtés mellett kapcsolattartásra is.

5. Épüljünk be az algoritmusba

A LinkedIn-nek mint minden közösségi médiaplatformnak, van egy folyamatosan változó algoritmusa, amely meghatározza, hogy a bejegyzések milyen széles körben és kinek jelennek meg. Ahhoz, hogy 2023-ban „megnyerjük az algoritmust”, tartsuk szem előtt a következő három kulcsfontosságú tanácsot.

Tartsuk szem előtt, hogy milyen idősávban posztolunk; hogy melyik időpontokban érhetjük el a legtöbb embert a posztjainkkal; és ne használjunk túl sok külső oldalra mutató linket, mert a LinkedIn nem szereti, ha kivezetjük a felhasználókat a platformjukrók.

A LinkedIn egy növekvő üzleti piac és egy lehetőség a vállalkozásunk számára, hogy kitűnjünk a tömegből. Ennek az öt tippnek a használatával elindulhatunk, de maradjunk következetesek, hogy tartós LinkedIn-sikert érjünk el.

 

Forrás: Women on business