Öt kézmozdulat, amitől meggyőzőbbek leszünk

Csak kevesen tudják, hogy a kommunikációnk 75 százaléka nonverbális formában, vagyis kimondott szavak helyett egyéb jelzések segítségével történik. Éppen ezért olyan fontos, hogy megtanuljuk használni ezt az eszközt az üzleti életben is. A munkahelyi megbeszélések alkalmával is nagy hasznát vehetjük, ha tudjuk, hogyan gesztikuláljunk és beszéd közben mit csináljunk a kezünkkel. Megmutatunk öt olyan kézmozdulatot, amelyek garantáltan nagy benyomást tesznek másokra.

A testbeszédünk sokkal többet árul el rólunk, mint gondolnánk – akaratlanul is, de üzeneteket közvetítünk mozdulatainkkal mások felé. Az élet bármely területén, de igazán a munkánk során vehetjük hasznát annak, ha ismerjük azokat a gesztusokat, amelyekkel meggyőzőbbek lehetünk. A testbeszéd szabályozása elengedhetetlen a jó benyomás megteremtéséhez, valamint ahhoz, hogy a legjobb fényben tüntessük fel a márkát vagy céget, amelyet képviselünk.

Egy 2019-es francia kutatás során azt vizsgálták az Emlyon Üzleti Iskola tudósai, hogy egy termék értékesítésére mekkora ráhatással bír az, hogy milyen mozdulatokkal próbálják eladni. A videókon színészek szerepeltek és különböző mozdulatokat tettek, miközben a termék előnyeiről beszéltek. A felvételeket befektetőknek játszották le, akik sokkal érdekesebbnek találták azokat a filmeket, amelyeken nagy kézmozdulatok kísérték az előadó mondanivalóját. Sokkal kisebb sikert arattak azok az előadók, akik zárt testhelyzetben, összekulcsolt karokkal beszéltek. Tehát a tudósok által is egyértelműen bizonyított, hogy mekkora szerepe van a gesztusoknak valójában.

Lássuk is az általunk összegyűjtött öt kézmozdulatot, amelyeket ha elsajátítunk, garantált sikerünk lesz a munkahelyi megbeszéléseken.

1. Tenyérrel felfelé tartsuk a kezünket

A partnerek felé pozitív érzéseket sugároz, ha a tenyerünk nyitott és felfelé néz; ezzel szemben az ökölbe szorított, zárt tenyér negatív érzéseket kelthet. Emellett a nyitott tenyér a húsz leggyakrabban használt mozdulat között szerepel az előadók körében, így ha legalább egy gesztust szeretnénk elsajátítani, akkor ez legyen 

2. Mindkét kezet felemeljük és leengedjük, mint a mérleg két serpenyőjét

Nagy hasznát vehetjük ennek a gesztusnak, amennyiben pro és kontra érveket sorakoztatunk fel egymás mellett. A döntés súlyát sokkal jobban érzékeltethetjük azzal, ha a két kezünket felfelé mutató, nyitott tenyérrel fel és le mozdítjuk, mintha a döntés súlya mozgatná.

3. Tartsuk a kezünket a szívünk fölött

Amennyiben meg akarunk győzni valakit arról, hogy egy beszélgetés mennyire fontos nekünk, használjuk ezt a kézmozdulatot. Azt az üzenetet adhatjuk át vele, hogy érzékenyen érint minket a téma és érzelmileg is bevonódtunk a diskurzusba. Ha megérintjük kezünkkel a szívünk felett a mellkasunkat, azzal egy bizalmi légkört tudunk kialakítani akár egy tárgyalóban, akár egy magánbeszélgetés során.

4. Mutatni az ujjunkkal azt a számot, amit kimondunk

Ha egy információról azt szeretnénk, hogy minél jobban megmaradjon a hallgatóságban, akkor érdemes azt a számot mutatnunk a kezünkkel, ahány fontos információt vagy adatot szeretnénk megosztani. Például hármat mutatunk az ujjunkkal, amikor épp három fontos dolgot sorolunk fel.

5. Gyűrűként illeszteni össze az ujjunk végét

Ez a mozdulat mindössze annyiból áll, hogy össze kell illesztenünk a mutató- és hüvelykujjunk végét. Ezt a mozdulatot a legkönnyebb beépíteni a gesztusaink közé, hiszen ez minden embernek természetesen jön. Ezzel kifejezhetjük azt is, hogy valamivel egyetértünk, vagy kihangsúlyozhatjuk vele a mondanivalónk legfontosabb részét.

A kézmozdulatok tehát fontos eszközök, amikor másokkal kommunikálunk, éppolyan jelentősek, mint a szóbeli kommunikáció, vagy akár a megjelenésünk. Ha sikeresen beépítjük a mozdulataink közé ezeket a gesztusokat, akkor garantáltan sikeresek leszünk a megbeszéléseken!

 

Forrás: Marie Claire