Öt dolog, amit senki nem mond el arról, hogyan legyél szabadúszó

Mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor változásra vágyunk a munkánk terén és belevágnánk valami újba, valami sajátba. Ekkor jöhet szóba a szabadúszóvá válás, amikor lényegében a saját főnökünkké válhatunk. Mielőtt belevágnánk egy ilyen kalandba, érdemes szem előtt tartanunk néhány fontos szempontot – összeszedtük tehát azt az öt dolgot, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha szabadúszóként folytatnánk a karrierünket. 

Elsőként tegyük tisztába, mi is az a szabadúszó – a freelancer, vagy magyar fordításban szabadúszó olyan magánszemély, aki nem más alkalmazottjaként dolgozik, hanem valamely társas-, vagy egyéni vállalkozási formában. A freelancer munkavállalók feladatai, megbízásai sokkal változatosabbak, mint egy általános vállalati alkalmazotté. Ő döntheti el, milyen megbízásokat szeretne megpályázni, és ő maga oszthatja be a munkaidejét. Munkatapasztalatai alapján a szabadúszó egy sokszínű portfóliót és kiterjedt kapcsolati/ügyfél rendszert tudhat magáénak.

Habár az otthonunk kényelméből olyan projekteken dolgozni, amikkel tényleg szeretünk foglalkozni, nagyszerű dolog, azonban a szabadúszó lét rengeteg kemény munkát és igyekezetet igényel. Ha azon gondolkodunk, hogy mi magunk is erre adjuk a fejünket, akkor íme öt lépés, ami hozzásegít minket a sikerhez.

1. Végezzünk jogi kutatást!

Habár nem túl szórakoztató témák a munkaügyi jogszabályok és az adózás, mielőtt fejest ugranánk, alaposan tájékozódnunk kell a szabadúszókra vonatkozó jogi szabályokról. A helytől és a munka típusától függően előfordulhat, hogy be kell szereznünk munkavállalói vagy kereskedelmi engedélyt, mielőtt belekezdenénk. Előfordulhatnak olyan jogszabályok, amelyek korlátozzák az egy ügyfélnek végzett munka mennyiségét, de ott van még az adózás kérdése is. Attól függően, hogy hol élünk, előfordulhat, hogy havi vagy negyedéves befizetéseket kell teljesítenünk az adóhatóságnak. Ha külföldön élünk, vagy nomád életről álmodunk, győződjünk meg róla, hogy tudjuk, hol kell fizetnünk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés ezzel kapcsolatban.

2. Tegyük tisztába, hogy mi az, amit kínálunk!

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy jogi szempontból mit várnak el tőlünk szabadúszóként, ideje belevetnünk magunkat annak kitalálásába, hogy mit is tudunk nyújtani. Lehet, hogy már van egy ötlet a fejünkben, de mielőtt belekezdenénk, érdemes odafigyelnünk néhány apró részletre.

Fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy kitaláljuk, ki lehet az ideális ügyfelünk, és miben tudunk neki segíteni. Arról is meg kell győződnünk, hogy van-e kereslet arra, amit kínálunk, illetve utána kell néznünk az áraknak is, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy mennyi pénzt tudunk majd elkérni a munkánkért. Fontos, hogy előre tisztában legyünk a kereseti lehetőségeinkkel, különösen akkor, ha teljes munkaidős szabadúszó karrierre vágyunk.

Ha már a kezdetektől fogva tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal, az segít elkerülni a félreértéseket, és kezelni az ügyfelek elvárásait. Higgyük el, ez sok fejfájástól és kellemetlen beszélgetéstől kímél majd meg minket a későbbiekben!

3. Fejlesszük ki a saját rendszerünket!

Bár a szabadúszás nagyfokú rugalmassággal és szabadsággal jár, kiemelt fegyelmet is igényel. Töltsünk egy kis időt azzal, hogy átgondoljuk a napunk és hetünk logisztikáját. Hol fogjuk végezni a munkánkat? Milyen órákban fogunk dolgozni naponta? A rutinok kialakítása segíteni fog abban, hogy belerázódjunk a munkába és összpontosítani tudjunk.

Állítsunk fel olyan struktúrákat, amelyek segítenek nekünk ezen az úton! Egy könyvelési rendszer felállítása már a kezdetektől megakadályozza, hogy belekavarodjunk a számlákba, az időgazdálkodási eszközök segíthetnek fókuszban maradni és pontosan meghatározni, hogy hol tudunk fejlődni; egy jó tervező pedig a mentőöv lehet, amikor mindent rendben kell tartanunk.

Az is lényeges, hogy egészséges határokat tudjunk felállítani magunknak. Szabadúszóként könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy állandóan úgy érezzük, dolgoznunk kell, és éjjel-nappal ki vagyunk szolgáltatva az ügyfeleinknek. Azonban ne felejtsük el, hogy a szabadúszó lét egyik szépsége, hogy mi vagyunk a főnökök. Tehát mi hozzuk a szabályokat, amikor arról van szó, hogy mennyit dolgozunk és min dolgozunk. Nem baj, ha nemet mondunk olyan projektekre, amelyek nem illenek hozzánk, ha korán belevágunk ebbe a gondolkodásmódba, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

4. Találjuk meg a közösségünket!

A legtöbb esetben a család, a barátok nehezen értik meg, hogy miért szeretnénk szabadúszók lenni, van olyan is, amikor egyenesen badarságnak tartják az ötletünket. Amikor pedig már szabadúszóként dolgozunk, nehéz elmagyarázni, hogy mit is csinálunk valójában, hogyan is csináljuk. Ezért érdemes olyan közösséget keresni, akik megértik a munkánkat és az azzal járó kihívásokat és pozitívumokat. Lehet az egy Facebook csoport, vagy egy fizikai közeg, a lényeg, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik támogatnak minket és megértik a helyzetünket. Hiszen a legjobb tanácsokat azoktól az emberektől kaphatjuk, akik már megtapasztalták a szabadúszást előttünk.

5. Tapasztaljuk ki, hogy hogyan a legjobb!

Nem minden esetben kell felállnunk és otthagynunk a 4-8 órás munkánkat, hogy elkezdjünk freelancerként dolgozni. Először is teszteljük le, hogy van-e egyáltalán kereslet arra, amit mi kínálunk, kezdjünk el saját hálózatot kiépíteni lépésről-lépésre. Kezdjük a barátainkkal, ismerőseinkkel, mert mindig lesz valaki, aki tud valakit, akinek szüksége van a munkánkra. Soha nem tudhatjuk, hol találjuk meg a legjobb ügyfelet, amíg el nem kezdjük keresni őket.

Ha eddig csak gondolkoztunk azon, hogy belevágjunk, akkor itt az idő, hogy cselekedjünk!

 

Forrás: BossBabe