Önismeret, vagyis a vállalkozói lét mozgatórugója

Egy vállalkozás beindítása előtt számtalan dolognak alaposan utánajárunk – miből áll össze egy üzleti terv, melyik a legpraktikusabb adózási forma, milyen marketingeszközöket érdemes használni. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy önmagunk feltérképezése épp annyira fontos, mint a technikai tudás elsajátítása.

Ha nem rendelkezünk kellő önismerettel, nem vagyunk tisztában a határainkkal és félelmeinkkel, akkor a vállalkozásunk legfontosabb mozgatórugója, azaz mi magunk nem tudunk harmonikusan működni, ami akár a vállalkozás sikerének útjába is állhat.

A legfontosabb kérdést mindenképp tegyünk fel önmagunknak: biztosan nekem való a vállalkozói lét? Gyakran a környezetünk sulykolja belénk, hogy nekünk meg kell váltani a világot, ki kell törnünk a szürke hétköznapok rabságából. Ezeket az elvárásokat sokszor nem tudjuk elválasztani a saját igényeinktől és (önismeret hiányában) nem tudjuk eldönteni, hogy mi a probléma. Azért nem érezzük magunkat jól a jelenlegi munkahelyükön, mert mi magunk nem vagyunk jól, esetleg a közeg mérgező? Vagy ez tényleg nem a mi utunk, és a szabadság, a rugalmas időbeosztás elengedhetetlen elemei a boldogulásunknak.

A döntésben segíthet pár további kérdés megválaszolása:

  • Ki vagyok én? Honnan jöttem?
  • Mire vagyok büszke? Mi az, amit megbántam?
  • Mitől félek a legjobban?
  • Mi jelenti nekem a sikert? Melyek a számomra legfontosabb értékek?
  • Mi okoz örömöt? Mi motivál?
  • Mit akarok adni? Mit akarok kapni?

Elsőre egyszerű és banális kérdésnek tűnhetnek, azonban ha igazán a mélyére ásunk ezeknek, akkor könnyebben választ kaphatunk arra is, hogy milyen úton induljunk tovább.

Korlátozó hiedelmek és félelmek

Egy vállalkozás vezetése nehézségekkel, buktatókkal és kihívásokkal teli, és ezeken csak abban az esetben tudunk túljutni, ha stabil a lelki ellenálló képességünk. A reziliencia tanulható, azonban ehhez szintén elengedhetetlen az önismeret vagy a terápiás munka.

Rengeteg olyan negatív üzenetet öröklünk családtagjainktól, mint „az élet nem habos torta”, vagy a „becsületes ember nem lehet gazdag”. Fontos, hogy ezeket a korlátozó, hamis hiedelmeket tudatosítsuk és felülírjuk.

A perfekcionizmus és a megfelelési kényszer szintén hátráltatnak, hiszen ha nem vagyunk elég stabilak és magabiztosak ahhoz, hogy mások dicsérete és megerősítése nélkül jól működjünk, addig nagy eséllyel el fogunk bukni azokban a helyzetekben (mint egy vállalkozás vezetése során), ahol elsősorban egyedül kell cselekednünk.

„Csináld azt, amit szeretsz, szeresd azt, amit csinálsz”

Bár klisének tűnik, de valójában a vállalkozói lét és a szabadúszás lényege: azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk.

A határaink, a félelmeink, erényeink és gyengeségeink tudatosítása és ismerete is fontos lépés, azonban a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen, hogy kinyomozzuk, mi az, amit szívvel-lélekkel csinálunk. Csak akkor leszünk igazán motiváltak, ha megtaláljuk az életben azt, ami önazonos és önmagában is örömöt okoz nekünk.

 

Forrás: Pszichoforyou