NHP fix: olcsó és kiszámítható hitel vállalkozásoknak

Egy kis pluszpénzre van szükséged vállalkozásod fejlesztésére? Ehhez néha elkerülhetetlen a hitelfelvétel, de ennek nem kell feltétlenül kockázatosnak és drágának lennie.

Korábban írtunk már arról, hogy egy vállalkozásnak milyen esetekben lehet szüksége hitelre. 2019. január 1-jétől elérhető Növekedési Hitelprogram fix kiszámítható forrást ígér a vállalkozásoknak. Ha bővítenéd az üzletedet, vagy lecserélnéd eszközeidet, nézd meg, mit milyen előnyökkel jár az NHP fix.

Mi a Növekedési Hitelprogram?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013. június 1-jén indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), a kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitásának megerősítésére, és a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások megvalósítására. A program 3 szakaszában együttvéve közel 40 ezer hazai kkv jutott finanszírozáshoz, több mint 2800 milliárd forint összegben, pozitív hatása pedig a mai napig érezhető a vállalati hitelezési piacon.

Az MNB a 2019. január 1-jén elinduló NHP fix konstrukcióval a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások hosszú lejáratú, rögzített kamatozású hitelhez jutásának lehetőségeit kívánja javítani. Ez azt jelenti, hogy az indulóktól kezdve a bejáratott, nagyobb forgalmú cégekig bárki élhet a lehetőséggel.

Néhány részlet az NHP fixről

Vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg igényelhető, csak forintban és csak új beruházásra – ami lehet ingatlan, vagy új és használt eszközök beszerzése egyaránt - ideértve a lízinget is. A fix kamat mértéke maximum 2,5% lehet, a futamidő pedig 3-tól 10 évig terjedhet. Az NHP fixet akkor is igényelhetjük, ha mellette uniós támogatást is elnyertünk beruházásunkra. Viszont forgóeszköz finanszírozásra és üzletrész megvásárlására nem használható a konstrukció.

Mit kell mérlegelni hitelfelvétel előtt?

A jelenlegi kamatkörnyezet rendkívül alacsony (a jegybank alapkamat jelenleg 0,90%), amelynek köszönhetően a hitelek is alacsony kamattal igényelhetők.  Ebből az következik, hogy innen főleg növekedni tud az érték, vagyis az elkövetkező években valószínűleg valamivel drágulni fognak a hitelek. A hosszúlejáratú futamidőknél a kamatok emelkedése egy beruházás esetén olyan kockázatot jelent, melyet a vállalkozásoknak kezelniük kell, erre jelent megoldást az NHP fix. A konstrukció (és minden más fix kamatozású hitel) előnye, hogy a futamidő teljes idejére – ami akár lehet 10 év is – ugyanannyi marad a kamat, függetlenül a gazdasági változásoktól. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy a jelenlegi alacsony törlesztőrészletünk néhány év múlva megnövekszik.

Az NHP fix igényléséhez azonban elengedhetetlen, hogy vállalkozásunk hitelképes legyen, arról pedig, hogy ez mit jelent, és hogyan érhető el, egy korábbi cikkünkben írtunk.

Bővebben az NHP fix konstrukcióról a Magyar Nemzeti Bank oldalán olvashattok, illetve az azt kínáló bankfiókokban érdeklődhettek.