Néhány jó tanács az idei adóbevalláshoz – mire is kell igazán odafigyelnünk?

A személyi jövedelemadó-bevallást mostanra már több mint félmillióan benyújtották, ennyien már túl vannak az adóbevalláson. Ha még nem töltöttük ki, akkor érdemes mielőbb hozzálátnunk, hiszen a május 22-ei határidő egyre közeleg, amíg még intézkedhetünk.  

A NAV a nyilvántartása alapján 2023-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét külön erre irányuló kérelem nélkül, annak felülbírálását, kiegészítését viszont már minden magánszemély maga intézi. Az adózók számára elkészített SZJA-bevallási tervezetek 2023. március 15-étől már megtekinthetővé váltak az eSZJA oldalon, tehát már egy ideje lehetőségünk van a dokumentum ellenőrzésére és kiegészítésére.

Mint minden évben, idén is van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk a kitöltés során, hogy minden gördülékenyen menjen.  

1. Lehetséges, hogy nincs semmi teendőnk

A NAV idén is mintegy 5,6 millió embernek készítette el a tervezetét. Aki egyetért az adatokkal, és nem szükséges módosítani vagy kiegészíteni azokat, annak nincs semmilyen teendője: a határidő leteltével a tervezet automatikusan bevallássá válik.

2. Nem csak magánszemélyeknek készül tervezet

A NAV az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is elkészíti a tervezetet, azonban abból csak akkor lesz bevallás, ha a beküldés előtt kiegészítik a tavaly szerzett jövedelmük adataival. Ez a lépés számukra megkerülhetetlen, ezért nekik jobban oda kell figyelniük a határidőre is.

3. Papíron is benyújthatjuk a bevallást

Akik nem az ügyfélkapun keresztül szeretnék benyújtani, azok is elkészíthetik a NAV felületén a bevallást. Ehhez segítségül szolgál az eSZJA-oldalról letölthető és kinyomtatható bevallási nyomtatvány, de ugyanez az adóhivatal bármely ügyfélszolgálatán is beszerezhető. A kész bevallás pedig nem csak elektronikus formában, hanem postán is beküldhető a NAV-hoz.

4. Szükség van KAÜ-azonosítóra

Említettük, hogy a bevallás postán is benyújtható, sokak számára azonban egyszerűbb elektronikus úton intézni a folyamatot. Aki rendelkezik KAÜ azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), az eSZJA-oldalon keresztül egyszerűen beléphet a felületre.

5. Az 1%-os felajánlásról is dönthetünk

Az SZJA civil és egyház 1+1 százalékának felajánlásáról idén is magunk rendelkezhetünk, elektronikusan (az ügyfélkapun keresztül) és papíron is (az EGYSZA lap kitöltésével). A felajánlás határideje szintén 2023. május 22.

6. Intézzük el időben

Mint a legtöbb ügyintézésre, az adóbevallásra is igaz, hogy jobb azt nem a legutolsó pillanatra hagyni. Mivel az elmúlt években szokássá vált online intézni az adózással kapcsolatos ügyeket is, ezért annak az esélye is megnőtt, hogy a túlterheltségtől rövid leállások következzenek be (nem beszélve arról, mikor egész hálózatok omlanak össze). Az ügyfélkapu-rendszer leállására is volt már példa, emiatt érdemes időben elintézni a bevallást, így nem kell félnünk attól, hogy esetleg lecsúszunk a határidőről.

 

Forrás:

Tippek, trükkök: így töltsd ki az adóbevallásodat (penzcentrum.hu)

Adóbevallás 2023: fontos határidő közeleg, figyelmeztést adott ki a hatóság (penzcentrum.hu)

https://bank360.hu/blog/2023-ban-ekkortol-nezhetjuk-meg-az-szja-bevallasunkat-a-nav-nal