Mire figyeljünk, ha több vállalkozásunk is van?

Adóügyi szempontból több plusz kötelezettséggel is járhat, ha több vállalkozást vezetünk egyszerre. Amennyiben több cégben vagyunk többségi tulajdonosok vagy akár ügyvezetők, fontos tisztázni, hogy ezek a vállalatok a kapcsolt vállalkozás kategóriájába tartoznak-e. Mit jelent ez a cégtípus és milyen könyvelési kötelezettségekkel jár? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdéseket és ismertetjük a fontos tudnivalókat.

Mit jelent a kapcsolt vállalkozás?

Ahhoz, hogy átlássuk kötelességeinket, fontos megértenünk a kapcsolt vállalkozások fogalmát. Sok cég tartozik ebbe a kategóriába, amelyről azonnal nem is gondolnánk. Ezek a vállalkozások egymástól nem függetlenek, az adóhatóság is kiemelt figyelmet fordít rájuk. Az egyértelmű, hogy ha egy személy két vagy több vállalkozással rendelkezik egyéni vagy többségi tulajdonosként, akkor kapcsolt vállalkozásokról beszélünk. Ugyanakkor ennél bonyolultabb helyzetekben is fennállhat ez a rendszer, ezzel kapcsolatban érdemes mindig könyvelővel egyeztetni. Kapcsolt vállalkozásnak minősül például az, hogyha egy Kft.-t és egyéni vállalkozást vezetünk, de számítanak a családi összekapcsolódások is. Ha külföldre és Magyarországra bejegyzett cégünk is van, mindkettő kapcsolt vállalkozás lesz. Szinte végtelen számú együttállás felsorolható, ezért mindenképpen érdemes tisztázni abban a pillanatban, amikor egynél több cégnél vállalunk valamilyen szerepet.

Kapcsolt vállalkozások kötelezettségei

Szigorú kötelezettségek vonatkoznak ezen cégtípus esetében a bejelentésekre. 15 napon belül be kell jelenteni, ha kapcsolt vállalkozással (akár magánszeméllyel) szerződéskötés történik, vagy ha a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnik, illetve, ha két kapcsolt cég között 1 millió forint feletti készpénzfizetés történik. Ezek mulasztása akár 500 000 Ft-os bírságot is maga után vonhat.

Ha kapcsolt vállalkozások között valamilyen teljesítés történik, annak áraként bármennyit meghatározhatnak. Ugyanakkor, ha eltér a piacitól a transzferár, a felek kénytelenek kiigazítani adóalapjukat úgy, mintha piaci áron működtek volna együtt. Ha ez elmarad, nem csak az adóhiányt, hanem annak 50%-áig terjedő bírságot is be kell fizetni. Ez a szokásos piaci ár elve, amelynek célja, hogy azonos tulajdonban lévő cégek ne tudják manipulálni áraikat úgy, hogy az igazságtalan piaci előnyöket jelentsen.

Összességében, ha több vállalkozással rendelkezünk, nagyon fontos, hogy a tulajdonunkban lévő vagy az általunk vezetett vállalkozásokra vonatkozó kötelezettségeket a megfelelő mélységben kiismerjük. Érdemes a különféle szabályoknak és teendőknek utánajárni, amiben természetesen nagy segítségünkre lehet egy felkészült könyvelő, hiszen kapcsolt vállalkozások esetében felmerülhetnek komplikált kérdések, ezek kezelésében pedig jó, ha támaszkodhatunk egy képzett szakemberre.