Mik a női vállalkozókat érintő legnagyobb kihívások?

Ahány vállalkozónő, annyi sors, így tehát a karrierünk során átélt kihívások is eltérhetnek a mások által tapasztaltaktól. Vannak azonban olyan áthidalandó akadályok, amelyekkel a legtöbben kénytelenek vagyunk megbirkózni. Cikkünkben megnéztük, melyek ezek a kihívások, és hogyan reagálhatunk rájuk az üzleti élet elismert női szereplői szerint.

 

A társadalmi elvárások – vajon elég komolyan vesznek?

Kétségtelen, hogy egyre több nőnek sikerül megvalósítani a terveit, hiszen az üzleti élet tele van magasrangú női vállalkozókkal, illetve felső vezetőkkel. Ugyanakkor a több évszázados társadalmi normákat, amelyek a férfiak versenyelőnyét predesztinálják, nem lehet egyik napról a másikra lebontani. Könnyű észrevenni, hogy egy kapcsolatépítés központú rendezvényen milyen kevés hölgy képviselteti magát, egy kézen meg lehet számolni a női résztvevőket. Egy ilyen környezetben hajlamosak vagyunk felvenni egy „férfiasabb attitűdöt”, meghazudtolva önmagunkat alkalmazkodni a többséghez. Hilary Genga, a Trunkettes alapítója és ügyvezető igazgatója szerint ez rossz megoldás. Ő úgy tartja, az alkalmazkodás helyett érdemes inkább önmagunkat adni, legyünk magabiztosak abban, hogy képességeink miatt kerülünk ezekbe a helyzetekbe, és a sikereinket nem érhetnénk el anélkül, hogy megőrizzük a saját személyiségünket. Nem kell hozzásimulnunk múltban ragadt elképzelésekhez arról, hogyan viselkedik és néz ki egy sikeres vállalkozó.

Mindemellett az is tény, hogy nőként a legtöbb helyzetben nehezebben tudjuk elérni, hogy komolyan vegyenek. Alison Gutterman, a Jelmar cég ügyvezető igazgatója a női vállalkozócsoportokra esküszik. Úgy véli, nagyon fontos, hogy megtanuljuk kezelni a kritikákat, és ne csorbuljon az önbizalmunk a siker felé vezető úton. Ebben pedig nagy segítség, ha olyanokkal osztjuk meg tapasztalatainkat, akik hasonló cipőben járnak, és tanácsot kérünk tőlük – ez az egyik legnagyobb előnye a Dobbantó klubeseményeknek is.

 

Nehezebb finanszírozáshoz jutni

A férfiaknál jóval nehezebb helyzetben vannak a női vállalkozók akkor, amikor forrásokat szeretnének igénybe venni. Amennyiben kezdőtőke nélkül vállalkozunk, kénytelenek vagyunk finanszírozást igényelni, ezekben a helyzetekben pedig jellemzően jobban teljesítenek a férfiak. Ha befektetőknek kell bemutatni egy vállalkozás tervét, a nők általában földhöz ragadtabbak – erről beszélt Gloria Kolb, az Elidah cég ügyvezető igazgatója és társalapítója. Szerinte a női vállalkozók ezekben a helyzetekben jóval alacsonyabb számokat projektálnak, a befektetők – akik általában férfiak – azonban sokkal nagyobb előzetes sikerben szeretnek gondolkodni, hiszen ahhoz vannak hozzászokva, hogy kevesebb akadály gördül egy-egy projektjük sikerei elé.

Ez persze csak egy része annak, miért nehezebb nőként forráshoz jutni, gondolhatunk még a fent említett networking nehézségeire, vagy az általános elvárásokra is.

 

Egyensúly az üzleti élet és a család között

Azok a vállalkozók, akik egy családról is gondoskodnak, dupla felelősséggel tartoznak – így van ez nők és férfiak esetében is. Fontos, hogy kialakuljon olyan időmenedzsment, amelynek köszönhetően meg tudjuk tartani a munka és magánélet egyensúlyát anélkül, hogy teljesen kiégnénk a sok felelősség miatt. Michelle Garrett-nek (Garrett Public Relations) az segített ebben, hogy saját vállalkozásba kezdett, amelyben ő oszthatta be, hogyan alakul a munkaidő. Nagy előny tehát az egyensúly megtalálásánál, ha vállalkozóként mi döntünk a beosztásunkról. Mindemellett általánosan elmondható, nagyvállalati szinten is arra tolódik a világ, hogy a munka-magánélet egyensúlyt megtarthassák a gyereket vállaló beosztottak.

 

Megküzdeni a bukásokkal

Természetesen a férfi vállalkozóknak sem egyszerű túllendülni a negatív visszajelzéseken vagy a sikertelenségen, de megegyezhetünk abban, hogy nőként dupla olyan nehéz, hiszen sokkal kevesebben vagyunk a vállalkozói világban, nagyobb nyomással a vállunkon. Kristi Piehl, a Media Minefield alapítója és ügyvezető igazgatója azt tanácsolja minden női vállalkozónak, hogy az önbizalomhiány sose tántorítsa el őket. A sikerhez vezető út nem egyenes vagy könnyű, és nagyon sokszor hátráltatnak minket a hibák vagy sikertelenségek, de hosszútávon a kudarcokból csak hasznunk lehet. Érdemes megfontolni azokat a visszajelzéseket, amik építő jellegűek, de legalább ilyen fontos kiszűrni azt a fajta negatív zajt, amely egyáltalán nem azzal a céllal érkezik felénk, hogy segítségünkre legyen.

 

Ezek a felsorolt kihívások a legtöbb női vállalkozó életében ismerősek lehetnek. Persze, rengeteg apró élethelyzet van, amik megnehezítik a munkát, de összességében biztosak lehetünk benne: nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, és rengeteg helyről tudunk segítséget kérni, ha azt érezzük, megrekedtünk.

 

Forrás: Business News Daily