Miért fontos, hogy legyen egy karriermentorunk?

Kétségtelen, hogy a karrierünknek jelentős szerep jut az életünk során. Azonban irányítani egy változást nem minden helyzetben olyan könnyű, főleg, ha egyedül szeretnénk kiutat találni a karrierünk labirintusából. Hiszen az üzleti világ enyhén szólva is kihívásokkal teli, így pályánk rögös útján nagy segítséget nyújthat nekünk egy karrier vagy üzleti mentor.

Ha még sosem jutott eszünkbe, hogy mentort fogadjunk, akkor gondoljuk csak végig, mit jelenthetne a karrierünk szempontjából, ha lenne valaki, akivel megoszthatnánk az ötleteinket, aki irányítana és támogatna minket, valamint tanítana, miközben a céljaink felé haladunk. A mentorok szakmai és magánéleti téren egyaránt hasznosíthatók, szerepük hasonló egy edzőhöz vagy professzorhoz, aki útmutatást nyújt a kevésbé tapasztalt tanítványoknak.

A mentor-mentorált kapcsolat fontos a karrierünk szempontjából is, ezért érdemes gondosan kiválasztani azt a személyt, aki a legjobban igazodik hozzánk és az elképzeléseinkhez.

Íme néhány dolog, amit figyelembe kell vennünk, amikor mentort keresünk és mentorral dolgozunk együtt:

1. Keressünk olyan szakembert, akire felnézünk!

A mentor kiválasztásakor alapvető, hogy tudjuk, miért akarunk vele együtt dolgozni, hogy mi a cél, amit el szeretnénk érni.

A kiválasztásnál fontos kérdéseket kell feltennünk magunknak:

  • Mit csinált a mentor, amiért felnézünk rá?
  • Mit szeretnénk tanulni a mentortól?
  • Hogyan tud minket segíteni a céljaink elérésében?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával tisztán fogjuk látni, hogy milyen mentor illik a legjobban hozzánk.

Együttműködni egy külső szemlélővel kifejezetten hasznos lehet számunkra, hiszen új nézőpontból tekint a helyzetünkre és új megoldásokat kínálhat a problémáinkra. A ma rendelkezésre álló technológiával minden eddiginél könnyebb kapcsolatot teremteni és tartani, így gyakorlatilag bárkivel együtt dolgozhatunk. Két nagyszerű lehetőség a kapcsolatfelvételre és -tartásra a LinkedIn és a Zoom, amelyek minden eddiginél könnyebbé teszik a mentorálást, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodunk.

2. Határozzunk meg egyértelmű célokat, közösen!

Bár a mentorunkkal kialakítani egy kapcsolatot izgalmas folyamat, ha nem határozzuk meg elég korán a célokat, az elszalasztott lehetőségnek bizonyulhat mind a mentor, mind a mentorált számára. Ezért fontos, hogy világos, elérhető célokat tűzzünk ki arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk tanulni és elérni az együtt töltött idő alatt.

Fontos lesz, hogy legyen egy meghatározott ütemterv, amelyben kitűzzük a találkozások dátumát, még akkor is, ha ez egy zoomhívás és minden ilyen találkozón azért az egy jól meghatározott célért dolgozunk majd. Ahhoz, hogy az idő produktív legyen, minél világosabb mérföldköveket kell találnunk magunknak. Ha például az a célunk, hogy előléptessenek, az új stratégiák beépítése lehetővé teszi, hogy egy új készségre összpontosítsunk, amely szükséges ahhoz, hogy számításba vegyenek minket is a pozícióra.

3. Összpontosítsunk a szakmai és személyes céljainkra!

Ahogy elkezdünk együtt dolgozni a mentorunkkal, ahogy egyre jobban összebarátkozunk, egyre több üzleti és személyes cél merülhet fel. Például a karrierünk mellett tanácsra lenne szükségünk a befektetésekkel kapcsolatban, akkor javasolhatja azt a mentorunk, hogy egy mellékállás beindítása segíthet nekünk abban, hogy gyorsabban elérjük pénzügyi céljainkat.

Lehet, hogy lakást szeretnénk vásárolni, és többet szeretnénk megtudni a jelzáloghitelekről, vagy egy bizonyos korra szeretnénk elérni az anyagi függetlenséget. A mentorunk segíteni fog minket ezen az úton is eligazodni és támogatni fog minket, miközben a célok eléréséért dolgozunk.

4. Váljunk mi magunk is mentorrá!

Mentornak lenni lehetőséget ad arra, hogy visszaadjuk és megosszuk, továbbadjuk azt a tudást, amelyet a mi korábban mentoráltként szereztünk. Ez nem csak arra ad lehetőséget, hogy megtanítsuk valakinek az általunk tanult készségeket, de számunkra is remek tanulási tapasztalatot jelenthet, és egy nagyszerű módja annak, hogy fejlesszük a saját vezetői képességeinket.

Kétségtelen tehát, hogy a mentorok jelentős változást hozhatnak az életünkbe. Miközben a szakértő és tapasztalt személy bevonásasokféle tudást, tapasztalatot és támogatást nyújt, útmutatásuk segít minket abban, hogy olyan készségeket szerezzünk, és olyan ismeretekre tegyünk szert, amelyekkel egyébként nem találkoznánk a karrierünk során.

 

Forrás: she owns it