Mégis pörög a fogyasztás

A pesszimista jóslatok eddig nem váltak be, májusban ismét dübörgött a fogyasztás, kinyitották pénztárcáikat a magyar vásárlók: mintegy 782 milliárd forintot hagytak a boltokban, webshopokban illetve a csomagküldőknél a magyarok. Ez 6,8 (naptárhatástól megtisztítva 5,7) százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Főleg gépjárművekre, üzemanyagra,  ruhára, gyógyszerre, illatszerre valamint bútorra és műszaki cikkekre volt kereslet, a használt holmik értékesítése azonban 5,8 százalékkal csökkent.

Túlnyomórészt még élelmiszerre költünk, de a májusi kiskereskedelmi adatok szerint az idei béremelkedés és az alacsony inflációs környezet hatására szépen zárkózik fel az egyéb fogyasztási cikkeket forgalmazó üzletek forgalma is. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Továbbra is jellemző, hogy az élelmiszerkereskedelem több mint háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése jobban pörög, mint a szakboltoké –előbbiekben 4,7, utóbbiaknál 3,6 százalékos növekedést mértek tavaly májushoz képest – vagyis továbbra is a kereskedelmi láncok állnak nyerésre a kisboltokkal szemben.

A nem-élelmiszert forgalmazó boltok közül májusban a ruha és cipőboltokban 14, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 6,6 százalékkal nőtt a forgalom. A lakáspiaci boom hatása lassan átszivárog a bútor- és műszaki cikk értékesítésbe is – a májusi növekedés itt 6,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- boltokban 3, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 0,7 százalékos forgalombővülést regisztrált a KSH. A benzinkutak forgalma is jelentősen, kilenc százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, emellett az autókra költött összeg is emelkedett  – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal nőttek.

A használtcikk-üzletekben 5,8 százalékkal esett vissza a forgalom idén májusban. Ugyanakkor ha a január-májusi időszakot vetjük össze az előző évivel, kijelenthető, hogy korántsem alkonyult be ezeknek a boltoknak: amíg tavaly 9,36 milliárdot költöttek el ilyen üzletekben a magyarok, addig idén már 9,91 milliárdot. Ebben az összevetésben kiugró teljesítményt nyújtottak a csomagküldéssel és netes kereskedelemmel foglalkozó üzletek is: amíg 2015 első öt hónapjában 46,68 milliárdot, idén már 60,5 milliárdot költöttek el ezeknél a fogyasztók.

Az idei első öt hónapban egyébként a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.