Márkaépítés TikTokon: van értelme?

Hirdetések elhelyezése terén a TikTok alkalmazás egyelőre még kiaknázatlan felületnek számít, de a tendencia azt mutatja, hogy a kommunikációs szakemberek és vállalkozók szép lassan kezdenek nyitni az ötlet irányába. Az elgondolás nem megalapozatlan, hiszen világszerte havonta majdnem 700 millió felhasználó lép be az applikációba, mely számadattal a TikTok messze a közösségi média felületek élmezőnyébe tartozik. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy kiknek érdemes tartalmat gyártani a platformra, és milyen inspiráló tevékenységeket találhatunk a TikTokon.

Már nem csak a tiniké a felület

Ha szóba kerül a TikTok, legtöbben inkább egy tinédzsereknek való platformra asszociálunk. Azt látjuk magunk előtt, ahogy tizenévesek tátognak, táncolnak és vicces tartalmakat töltenek fel. Azonban a közösségi média platformokról általánosságban elmondható, hogy megjelenésüktől számítva különféle életszakaszokon mennek át. Az elején jellemzően a legfiatalabb korosztály érzi jól magát rajtuk, és a tartalmak leginkább szórakoztatás céljára szolgálnak. De ahogyan telik az idő, a regisztrált emberek korfája is növekszik, és egyre alkalmasabbá válik az adott platform az üzleti célú kommunikációra is. A jelenlegi adatok szerint a TikTokra regisztrált felhasználók 70%-a 18 és 35 év közötti, azonban ez változhat, hiszen viszonylag fiatal alkalmazásról van szó, idővel magasabb korcsoportból is egyre többen csatlakozhatnak, ők pedig hozzák magukkal saját korosztályukat.

Kinek éri meg most márkát építeni a TikTokon?

Erre a kérdésre könnyedén felelhetnénk, hogy mindenkinek, de persze ennél kicsit jobban át kell gondolni a választ. Ahogy az előzőekben írtuk, korosztály tekintetében a felhasználók nagy többsége 18 és 35 év közötti, a fennmaradó 30%-ban is leginkább a 13-17 éves korosztályt találjuk. Így a TikTok jelenlegi periódusában leginkább azok folytathatnak hatásos üzleti kommunikációt, akiknek a termékei számára a fiatalabb generáció a célcsoport. Viszont azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a felület jelenleg az egyik legkiaknázatlanabb kommunikációs csatorna, amely pár éven belül egész biztos telítődni fog, épp ezért érdemes már most kreatív tartalmakat gyártanunk a TikTokra, mert elkezdhetjük növelni a márkaismertségünket.

Inspiráló tevékenységek, példák márkaépítő tartalmakra

A TikTokos márkaerősítő tartalmak gyártását jól példázza a Guess, amely divatmárkaként jóval megelőzte a konkurencia nagyrészét. Azt, hogy mennyit ér egy jó kihívás-kampány egy okos hashtaggel, mutatja, hogy a Guess által indított #InMyDenim taggel készült videókon összesen 38 millió megtekintés van. A márka profilja 60 ezer követőhöz közelít, ami nem tűnhet soknak összemérve más platformokkal, ugyanakkor egy cég nevével készült felhasználótól, akihez nem köthető egyetlen arc sem, ez nagy teljesítmény ezen a felületen.

A platform jól láthatóan szoros összefüggésben van a könnyűzenével és a zeneiparral. Épp ezért oly zseniális (egyszerűsége ellenére) az Elf Cosmetics vállalatának ötlete, hogy egy kozmetikai témára átírt sláger készítésével bízzon meg zenészeket. Az így készült dal lett az első, ami direkt egy TikTok kampányra íródott, azóta pedig összesen több mint 7 milliárd lejátszás van az #eyeslipsface hashtaggel ellátott videókon. Pedig az Elf Cosmetics-nek pusztán három videója és kevesebb mint 40 ezer követője van a platformon.

Ezek a példák is mutatják, hogy a TikTokon semmi sem szab határt a kreativitásnak, a felület pedig megjutalmazza azt, aki ötletes tartalmakkal áll elő. Fontos hozzátenni, hogy a fenti inspirációk is azt mutatják, mennyire fontos a gyorsaság és az, hogy bizonyos ötleteket mi valósítsunk meg először. Ezért sem kérdés, hogy akár egy kisebb vagy személyes márka számára is eljött az ideje a platformon hirdetésekben gondolkodni. Kitörési lehetőség lehet ez a bohókás, szórakoztató céllal indult, de mára már üzleti jelentőséggel bíró platform.