Koronavírus: változó ügyféligények és megoldások

A koronavírus-járvány ügyfeleink döntéseire, igényeire és vásárlási szokásaira is jelentős hatással van. Ha nem ismerjük fel az újabb típusú piaci trendeket és szükségleteket, akkor könnyen lemaradhatunk versenytársainktól. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb változásokat és lehetséges megoldásokat, hogy továbbra is sikeresek maradhassunk.

Készpénzmentes fizetés

Az egyik legjelentősebb változás, amelyet a közelmúlt és a jelen időszaka elhozott a vásárlásban, az a készpénzmentes fizetés térhódítása. Az online, de a személyes, bolti vásárlások alkalmával is sokkal inkább előtérbe került a biztonságos, gyors és praktikus kártyás vagy mobiltelefonos fizetés. Ez az igény valószínűleg tartóssá is válik, így ha üzlethelyiségünkben eddig nem alakítottuk ki az ehhez szükséges feltételrendszert, most már mindenképp ajánlott. A kártyás fizetés fontosságáról itt írtunk bővebben.

Webáruházak

Ha nincs még webáruházunk, de termékeink jellege lehetőséget ad az interneten keresztüli vásárlásra és kiszállításra, akkor eladásainkat igyekezzünk az online tér felé terelni, akkor is, ha a későbbiekben boltunk ismét teljes egészében megnyílik a vásárlók előtt. Az utóbbi két hónapban a webáruházak forgalma a karácsonyi időszak forgalmával vetekszik, így e lehetőség híján versenytársaink könnyen megnyerhetik maguknak vásárlóinkat, akik valószínűsíthetően hosszabb távon is igényelni fogják a gyors, praktikus, otthonról elvégezhető bevásárlásokat.

Házhozszállítás lehetősége

Egy vendéglátó egység működtetéséhez mára szinte nélkülözhetetlen a házhozszállítás lehetősége. Ha éttermünk még nem rendezkedett be erre, akkor mihamarabb ajánlott megtenni. Ha már szolgáltatásaink között szerepel, akkor érdemes nagy hangsúlyt helyezni arra, hogy színvonalát a lehető legmagasabbra emeljük a kiszállítási idő csökkentésével, a rendelés leadásának praktikus módjaival és akár olyan extrákkal, mint a hűségakciók, meghatározott számú rendelést követő kedvezmények vagy ajándékok.

Szükség van még a termékünkre?

Több kutatás is készült a lakosság körében arra vonatkozóan, hogy milyen típusú termékek iránt nőtt a kereslet, és melyekre költenek az emberek sokkal kevesebbet. Nem meglepő, hogy a járvány megelőzést segítő termékek (kézfertőtlenítő, higiéniás szerek), az élelmiszerek, drogériás termékek iránti igény az, amely meghatározó, míg az inkább kényelmi vagy kiegészítő funkciókat betöltő cikkek (pl. háztartási gépek, dekorkozmetikai szerek, luxus termékek) kevésbé népszerűek. Gondoljuk át, hogy ezzel összhangban érdemes-e akár új termékcsoporttal bővülnünk vagy egy-egy szolgáltatásunkat megszüntetnünk. Mielőtt ezt megtesszük, célszerű vásárlóink véleményét megkérdezni, végezzünk piackutatást köreikben akár online kérdőíves formában, és válaszaik alapján mérlegeljük lehetőségeinket.  

Biztonságra törekvés

A jelenlegi helyzet jóval inkább felerősíti a biztonságra való törekvést. A készpénzmentes fizetés vagy a személyes vásárlások mellőzése mellett a vevők azokat a megoldásokat keresik, amelyek jó minőséget képviselnek, sőt ahol, garanciát is kapnak arra, hogy akár egy esetleges vis major helyzet esetén sem járnának rosszul. Lehetséges, hogy szolgáltatásainkhoz egyébként is köthetők garanciális elemek, de lényeges, hogy most és ezentúl ezeket jóval inkább hangsúlyozzuk kommunikációnkban. Például emeljük ki, ha nálunk biztosítás is köthető a vásárolt háztartási gépekre, vagy ha az ügyfelek nem elégedettek a termékkel, akkor is számíthatnak további segítségre.

Tartósabb életciklusú termékek

Az utóbbi időben az emberek ritkábban, jóval hosszabb távra és leginkább tartós élelmiszereket igyekeztek vásárolni. Ennek hatása sokáig megmaradhat a vásárlási döntésekben, így érdemes figyelembe vennünk mindezeket saját termékkörünk kialakítása során. Kínáljuk például jóval több olyan cikket, amelyek szavatossága nem jár le hamar vagy alakítsuk át csomagolási rendszerünket és nagyobb kiszerelésben tegyük elérhetővé azokat.