Kincstári optimizmus – óvatos elemzők: hova tart a növekedés?

Folytatódik-e a tavalyi utolsó negyedévben felpörgött gazdasági növekedés? Ha a kormányzati megszólalókat figyeljük, nem lehet kétség afelől, hogy a dinamika tartós lesz, ami a magyar vállalkozásoknak is jó hír. A gazdaságpolitika irányítói optimizmusukat egyrészt a CSOK-program nyomán fellendülő lakásépítésekre, másrészt az elmúlt évek spórolása után egyre jobban kinyílni látszó családi pénztárcákra alapozzák. Igen ám, de most jó darabig hiányozni fognak az EU-pénzek a gazdaságból, legalábbis jóval kisebb mértékben lesznek jelen, mint az előző hétéves költségvetési ciklust záró 2015-ben.

A kormányzat várakozásait Varga Mihály gazdasági miniszter foglalta össze a jövő évi költségvetés bemutatásakor. A kormány fenntartható és stabil növekedéssel, valamint visszafogott inflációval számol. Csökkentik néhány alapvető élelmiszer és az internetes szolgáltatások ÁFA-kulcsát, s jövőre már 211 milliárd forint közpénzt öntenek az otthonteremtési programba. Továbbra is három százalék feletti növekedést várnak – legalábbis Bánki Erik, a Fidesz képviselője, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke ezt mondta egy tévéinterjúban.

A legtöbb elemző azonban egyelőre nem ilyen optimista, s a Világgazdaság körkérdésében megkérdezett tíz szakember átlagosan csak 1,8 százalékra becsülte az idei első negyedéves növekedést. A legoptimistábbak szerint is maximum 2,5 százalékra lehet számítani. A KSH előzetes becslése szerint egyenesen csak 0,9 százalék volt a bővülés.

És hogy miért ilyen óvatosak? Például azért, mert az év első két hónapjában – jó eséllyel az EU-támogatott programok kifulladása miatt – jelentősen, húsz százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye. Ráadásul az ipari termelés is stagnált, s a fejlődés eddigi motorjaiként számon tartott autógyárak már majdnem elérték teljes kapacitásukat, így ők nem fogják tovább húzni a gazdaságot.

Vannak azért pozitív jelek is. Így továbbra is bővülnek a lakossági szolgáltatások – ez pedig jó jel lehet sok mikro- és kisvállalkozásnak. A Dobbantó programban részt vevő legtöbb, nők által vezetett vállalkozás is ebbe a szegmensbe tartozik, tehát egyelőre nincs miért aggódniuk, valószínűleg több és többet költő ügyfelük lesz az elkövetkezendő hónapokban.

A gazdaság általános állapotának megítélése azonban nem egységes – ezért a nagy, stratégiai jellegű döntéseknél mindenképpen ajánlott az óvatosság, érdemes lehet egy kicsit még kivárni.