Íme, a kkv-k rendelkezésére álló finanszírozási formák

A kkv szektor mindig igényelte az előrejutását segítő tényezők jelenlétét, hiszen a gazdaság egy rendkívül sokszínű, igényeiben és tulajdonságaiban is nagyon változatos szegmenséről van szó, amely segítség nélkül nehezen képes elérni a maximális potenciálját. Ebben a posztunkban a kkv-k rendelkezésére álló finanszírozási formákat mutatjuk be röviden.

Hitelek: természetesen az első és leggyakrabban felmerülő opció a hitel, ez évtizedek óta így van, azonban a kkv-k sokszor nehezebben jutnak hitelhez, mint akár a lakossági, akár a nagyvállalati ügyfelek, ugyanis sok esetben nehéz felmérni egy hiteltörténettel nem rendelkező vállalkozás hitelképességét. A koronavírus-járvány miatt hazánkban újratervezték a kkv-k részére kedvezményes hiteleket biztosító Széchenyi Kártya Programot, így most a korábbinál is kedvezőbb feltételek mellett érhetnek el a vállalkozások folyószámlahitelt, likviditási- és beruházási hiteleket. Amennyiben tehát javítanod kell likviditásodat, vagy épp meg szeretnél valósítani egy ambiciózus növekedési tervet, érdemes megragadni a lehetőséget és a megfelelő konstrukció igénybevételével új szintre juttatni cégedet.
 

Faktoring: a likviditási hiánnyal küzdő vállalatok másik opcióját a faktoring finanszírozás jelenti, amelynek lényege, hogy a cég sikeresen áthidalhatja a lassan fizető ügyfelek által kiváltott cash flow problémákat. A rövid lejáratú követelések faktorálásával hatékonyabbá válnak a vállalati pénzmozgások, neked pedig nem kell többé pénzhiány miatt aggódnod.
 

Vállalati támogatások: hazánkban jelenleg is folyamatban van több mint 400 kifejezetten a vállalkozások támogatását célzó pályázat, amelyek kiváló lehetőséget jelentenek a kitörni vágyó vállalatoknak a forrásszerzésre, valamint a növekedésre. Pályázás előtt érdemes tájékozódni a megfelelés feltételeiről, majd az ideális opció felkutatását követően nincs más hátra, mint a jelentkezés leadása.
 

Közösségi finanszírozás: a közösségi finanszírozás (angolul crowdfunding) még nem nevezhető elterjedt megoldásnak hazánkban, azonban a fiatalabb befektetők körében egyre népszerűbb módját jelenti az ígéretesnek tartott vállalkozások támogatásának. Ezt az opciót elsősorban azoknak a vállalkozásoknak ajánljuk, akik valamilyen egyedi, innovatív termékkel rendelkeznek, a legtöbb közösségi finanszírozási platformon, ugyanis ez a siker egyik legfontosabb hozzávalója.
 

Üzleti angyalok: az üzleti angyal (más néven angyalbefektető) általában egy olyan vagyonos, befektetői és vállalkozói tapasztalattal egyaránt rendelkező személy, aki vállalatokban kíván részesedést szerezni (ez az arány többnyire 5-50% körül mozog a gyakorlatban), a részesedésért cserébe pedig a pénzen túl tapasztalatait, valamint kiterjedt kapcsolati hálóját egyaránt a finanszírozott vállalatok rendelkezésére bocsátja. Ez a lehetőség is főleg az ambiciózus növekedést célzó, innovatív vállalatoknak javasolt.
 

Ezek tehát az általunk javasolt finanszírozási formák, amelyek feltérképezését minden hazai kkv-nak szívből ajánljuk. Egy olyan számos megpróbáltatásokkal járó időszak, mint a pandémia, csak még fontosabbá teszi a szükséges pénzügyi körülmények megteremtését, ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni erre a kérdésre.

 

Szerző: Peak fintech infrasturkúra

 

A cikk elérhető a Budapest Pénzügyi Asszisztens oldalán is, ahol a vállalkozók számára számos más érdekes és releváns tartalom között lehet még böngészni.