Így ösztönözd csapatodat home office idején!

Az utóbbi időszakban a cégvezetők leginkább azzal a kihívással szembesülnek, hogy vállalkozásukat továbbra is hatékonyan tudják működtetni, de a munkavállalóik rendhagyó vezetésével is foglalkozniuk kell. Milyen módszerekkel tudjuk kollégáinkat összefogni és az online térben motiválni akkor is, amikor egymástól távol, otthonaikban végzik munkájukat? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ.

A távmunka alapja a folyamatos kapcsolattartás. Nagyon fontos, hogy a különböző feladatok teljesítését összehangoljuk a kollégák közötti információ- és tartalommegosztás dinamikus fenntartásával. Figyeljünk arra, hogy a napi rutin alatt ne csak az írásos üzenetváltásokra fókuszáljunk, és ne feledkezzünk meg a személyesebb hangvétel jelentőségéről sem. Egy-egy csoportos beszélgetés, videókonferencia a nap elején és végén egyaránt erősíti az elkötelezettséget. Az, hogy a másik ember szemébe tudunk nézni, látjuk gesztusait, halljuk hanglejtését, olvasunk testbeszédéből, támogatja a közösségi szellem fennmaradását. Jó lehetőséget kínálnak erre például a Messenger, a Skype vagy a Zoom videóértekezlet funkciói.

Szóljunk emberként

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a jelenlegi helyzet szinte mindannyiunkban frusztrációt okoz, valamint jelentős aggodalommal jár. A lelkileg megterhelő időszakban jóval nehezebb a teljesítményre koncentrálni munkánk során. Vezetőként jó, ha egy olyan közeget teremtünk, ahol emberként, és nem csak munkavállalóként tudunk megnyilvánulni, beszélgetni egymással. Mutassunk egymás iránt szolidaritást, kérdezzük csapatunkat hogylétük felől. Számos olyan történés zajlik most körülöttünk, amire nincs befolyásunk, de ha ezt elfogadjuk, és a nehéz helyzetben egymást támogatva tudunk boldogulni, az hosszú távon is erősíti a csapatszellemet.

Távlatok hangsúlyozása

Az utóbbi hetekben a jövőkép bizonytalansága is begyűrűzött mindennapjainkba. Sajnos sok cég esetében valóban hozhat negatív változásokat akár a munkaerő állományukra nézve, akár a megrendeléseink számát tekintve. Ugyanakkor, ha vannak olyan projektek, elérhető célok és távlatok, amelyek cégünk tevékenysége során a stabilitást, a biztonságérzetet fenntartják, akkor ezeket célszerű hangsúlyozni. Továbbá fontos, hogy gondoljunk a jövőre és potenciális krízis utáni tervekkel álljunk munkavállalóink elé. Persze valótlant soha ne állítsunk, de már önmagában az, hogy ezekről folyik egyeztetés és helyzetelemzés, tükrözi azt, hogy vezetőként felelősen gondolkodunk.

Kölcsönös bizalom

A távmunka során a munkavállalók többsége rugalmasabban kezelheti azt, hogy hogyan osztja be idejét, milyen napirendet alakít ki magának. Arra, hogy a kontrollt tartani tudjuk, jó keretet adhatnak számunkra a különféle otthoni munkavégzéshez fejlesztett irodai programcsomagok, illetve konkrét projektmenedzsment felületek, mint az Asana vagy a Todoist. Ezekben lehetőségünk van az egyes feladatokhoz határidőket és felelősöket is rendelni, a munkavégzés struktúráját kialakítani. Nem válik szükségessé, hogy óráról órára érdeklődjünk, hogy mit csinálnak, hol tartanak, hisz fontos, hogy érezzék, számítunk rájuk és meg is bízunk munkájukban. Vezetőként pedig tükrözzük magatartásunkkal és szavainkkal, hogy ők is bízhatnak abban, hogy igyekszünk kezelni a válsághelyzetet, és a cég, illetve a csapatunk számára optimális döntéseket hozunk.