Így növelhetjük az eladási számainkat

Már a vállalkozásunk tervezése során is szükséges célokat kitűzzünk arra vonatkozóan, hogy mennyi ügyfelet és vásárlót szeretnénk szerezni magunknak. Ennek érdekében különböző megoldásokkal kell előállnunk, hogy az ügyfeleink elégedettek legyenek, hogy a termékünk vagy szolgáltatásunk magával ragadja őket. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amit érdemes megfogadni, ha növelni szeretnénk az eladási számainkat.

Mi a vásárlói útvonal?

A vásárló útja a legegyszerűbb módon így írható le: az a folyamat, amelyen a vásárlók végigmennek, hogy megismerjenek, értékeljenek és megvásároljanak egy új terméket vagy szolgáltatást.

Nézzünk meg példaként egy laptop vásárlást. Ha új készüléket keresünk, nem vennénk meg az elsőt, ami szembe jön velünk, igaz? Eltöltenénk egy kis időt azzal, hogy felmérjük a kínálatot és átgondoljuk a lehetőségeinket. Megszabnánk a költségkeretünket és listát írnánk arról, hogy milyen funkciókat szeretnénk az új laptopunkba. A rengeteg lehetőség közül így már csak néhány márka és típus jöhetne szóba, amiről tovább kutatnánk, főleg márka oldalról. Mennyire megbízhatóak és jó hírűek? Mennyire jó az ügyfélszolgálatuk? Milyen a pénzvisszafizetési garanciájuk? Mennyire biztonságos az adott márkától vásárolni?

Így zajlik tehát a vásárló útja, és akár termék-, akár szolgáltatásalapú a vállalkozásunk, az ügyfeleink hasonló utat tesznek meg, amikor fontolóra veszik, hogy minket válasszanak-e. A vásárlói útvonal megértése azt jelenti, hogy jobban tudunk releváns tartalmat és információt nyújtani a különböző érintkezési pontokon, ezáltal lehetővé tehetjük a vásárlóink számára, hogy megalapozott döntést hozzanak.

A vásárló útjának öt fő szakasza van, amelyek a következőek:

​1. Tudatosság

A vevői út tudatossági szakasza az, amikor egy személy rájön, hogy van egy szükséglete, igénye vagy megoldandó problémája. Ebben a szakaszban az a célunk, mint vállalkozás és márka, hogy megismertessük vele a cégünket és azt, hogy a termékeink, ajánlataink vagy szolgáltatásaink hogyan jelenthetik azt a megoldást, amit keres. Annak érdekében, hogy az emberek megismerjék márkánkat, a lehető legjobban meg kell jelennünk számukra a különböző felületeken.

A tartalomtípusok, amelyek ebben a szakaszban nagyszerűek: keresőmotor-optimalizálás (SEO), online hirdetések, blogokon való megjelenés.

2. Megfontoltság

Ebben a fázisban, a vásárló már jobban megérti, hogy mik az igényei és már mérlegeli a különböző lehetőségeket.

Érdemes megjegyezni, hogy nem mi leszünk a megoldás mindenki számára, és ez nem is baj. Ennek így kell lennie! Találjuk meg, miben vagyunk igazán jók, és váljunk szakértővé a területünkön! Ez azt jelenti, hogy ezen a területen személyre szabott tartalommarketing stratégiákat hozhatunk létre.

3. Vásárlás

A vásárlói út ezen szakasza eléggé magától értetődő, azonban ez az a pillanat, amikor a vásárló döntést hoz a vásárlással kapcsolatban.  Kiválasztották azt a vállalkozást, amelyről úgy gondolják, hogy képes megoldani a problémájukat.

A vásárlói út ezen szakaszában olyan tartalmat kell nyújtanunk, amely teljes mértékben elmagyarázza, hogy miért a mi vállalkozásunk a legjobb megoldás, és miért minket kell választani a versenytársakkal szemben. Továbbá, ha a termékeink egy üzletben vannak, gondoljunk az értékesítési pontokon elhelyezett displayekre, és arra, hogy milyen hatást gyakorol a vásárlóra.

4. Szolgáltatás

A vásárlói út ezen szakaszában a mi vállalkozásunk teljesíti a vásárlónak tett ígéreteit. Ez a folyamat kulcsfontosságú része, és ez jelentheti a különbséget aközött, hogy a vásárló visszatér-e újra vásárolni, hűséges marad-e a márkához, és hogy ajánlj-e minket másoknak vagy sem.

5. Hűség

A vásárlói út utolsó szakasza a hűség, ami azt jelenti, hogy sikeresen létrehoztunk egy visszatérő vásárlót. Ez egy kulcsfontosságú szakasz, amelyre érdemes odafigyelni, mert az ügyfelek megtartása sokkal költséghatékonyabb stratégia, mint az új ügyfelek keresése.

Ebben a fázisban működő tartalmi stratégiák a következők: hírlevelek, online promóciók, blogok, vélemények írása.

Mindannyian emberek vagyunk, ami azt jelenti, hogy különbözőképpen döntünk. Lehet, hogy van valaki, aki új a weboldalunkon, akit azonnal hűséges vásárlónkká teszünk, vagy éppen volt egy hűséges vásárlónk, aki már nem vásárol többé nálunk. Ezért a legjobb stratégia az, ha a vásárlói út minden egyes szakaszára a megfelelő hívogató tartalmat készítjük el.

 

Forrás: Women in Business