Így növelheted céged hitelképességét

A hitelek bár sokakban elsőre negatív érzéseket ébresztenek, kulcsfontosságú eszközét jelenthetik az innovatív, jelentős potenciállal rendelkező vállalatok növekedésének. A kisvállalkozások nincsenek egyszerű helyzetben, hiszen a szektor diverzitása miatt a nekik való hitelezés nagy kockázatokat hordoz magában, emiatt a legtöbb pénzintézet valamivel óvatosabban közelíti meg őket. Azonban minden vállalat megtehet bizonyos lépéseket, melyek nagyban képesek növelni a hitelhez jutás esélyét. Most ezek közül mutatunk be párat!
 

1.Használj minél kevesebb bankszámlát!

Számos vállalat rendelkezik bankszámlával akár 3-4 különböző banknál is, ami több hátránnyal járhat. Ez egyrészt saját magad számára is megnehezíti a vállalkozás pénzügyi helyzetének áttekintését, másrészt a bankoknak is több időt vesz igénybe így a hitelbírálat folyamata. Amennyiben a pénzintézet úgy ítéli meg, hogy nem jutott elegendő és kellően egyértelmű információhoz az általad benyújtott adatokból, a hitelbírálat elnyúlásához és a kérelem elutasításához vezethet.
 

2. Válaszd a digitalizációt!

Az elmúlt években a digitális térbe való átköltözés az innovatív szereplők által meghozott kockázatos döntésből evidens lépéssé vált a többség számára. Azzal, hogy céged pénzügyi és adminisztrációs teendőit áthelyezed a digitális térbe (legyen szó e-számlázásról, online utalásokról, digitális tárcák használatáról, vagy épp egy könyvelői szoftver igénybevételéről), képes vagy bizonyítani, hogy tudsz adaptálódni a piaci innovációhoz, valamint pénzügyeid kezelését is áttekinthetőbbé, olcsóbbá és egyszerűbbé teheted. Céged pénzügyi munkatársai és bankod egyaránt hálásak lesznek ezért, aminek nem marad el az eredménye.
 

3. Rendezd minden tartozásod időben!

Hitelkérelmed leadását követően a bank első dolga lesz ellenőrizni, hogy mennyire megbízható a vállalatod, ami a tartozások rendezését illeti. Természetesen központi kérdés lesz a korábbi hitelek visszafizetésének sikeressége, de a beszállítói számlák időben történő rendezése is “pluszpontot” jelent majd. Fontos, hogy a prudens pénzkezelést minél előbb tedd alapvető normává cégedben, hiszen ha megszokottá válik a fizetések elhalasztása, azzal a korábbinál viszontagságosabb partnerkapcsolatok mellett a hitelhez való hozzáférés is romlani fog.
 

4. Felelj meg az adózási követelményeknek!

A témával kapcsolatban számos érdekes és informatív blogbejegyzést olvashatsz a BUPA blog „Számlázás A-Z” rovatában.

 

Szerző: Peak fintech infrastruktúra

 

A cikk elérhető a Budapest Pénzügyi Asszisztens oldalán is, ahol a vállalkozók számára számos más érdekes és releváns tartalom között lehet még böngészni.