Így jelenj meg az online megbeszéléseken!

Az otthoni munkavégzés következményeként a videóbeszélgetések a mindennapjaink szerves részévé váltak. Ahogy a személyes találkozásoknál, úgy a videóchaten keresztül is fontos szerepe van a megjelenésnek és a gesztusainknak. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat a videós megjelenést illetően.

1. Fontos a technika megfelelő beállítása!

A legelső feladatunk a technika beállítása. Érdemes a chat indítása előtt ellenőrizni a kamerát és a mikrofont, valamint elrendezni a hátteret. Utóbbinál fontos, hogy ne legyen mögöttünk semmi olyan, ami elterelheti a többiek figyelmét (például bekapcsolt tévé készülék), és törekedjünk arra, hogy semleges, egyszerű háttér elé üljünk.

2. Öltözzünk fel megfelelően a videós megbeszélésre!

A legjobb, ha deréktól felfelé látszódunk és egyenesen ülünk, ahogy egy személyes meetingen is tennénk. Ilyenkor csábító lehet, hogy csak felül öltözünk fel az alkalomhoz illően, ez azonban nem tanácsos, mert bármikor adódhatnak olyan pillanatok, amikor hirtelen fel kell állnunk, a blézer alatti pizsamanadrággal pedig rögtön nevetségessé válunk. Amellett, hogy sokkal professzionálisabb lesz a megjelenésünk azzal, ha kiöltözünk, még a közérzetünkön is sokat dobhat, ha időnként lecseréljük a kényelmes otthoni ruhát. Ezzel megtiszteljük saját magunkat és kollégáinkat is, a formális viselet emellett munkánk fontosságának érzését is megadja.

3. Koordináljuk mozdulatainkat!

Ugyan lábaink nem látszódnak a képernyőn, mégse kezdjünk el például dobolni velük, mert azt érzékelni fogja a beszélgetés többi résztvevője. Ne tegyük keresztbe se a kezeinket, se a lábainkat, így jobban meg tudunk nyílni és magabiztosabbak leszünk.

Mosolyogjunk és figyeljünk oda partnereinkre! A kezünkkel nyugodtan gesztikulálhatunk, ahogy élőben is szoktuk, de ne vigyük túlzásba. Egy meeting sokunk számára stresszhelyzetet jelent, és hajlamosak vagyunk olyan apró mozdulatokkal nyugtatni magunkat, amelyeket érdemes inkább kerülni, főleg, ha azok az arcunkat érintik. Ilyen például az alsó ajak rágása, vagy a fülcimpa folytonos megérintése.

4. Kommunikáljunk érthetően és figyeljünk oda partnerünkre!

Beszéljünk artikuláltan, megfelelő hangerővel, mert online videón keresztül sokszor nehezebben érthető a beszéd, mint egy személyes találkozásnál. Amennyiben éppen más beszél, kapcsoljuk ki a mikrofonunkat, hogy ne szűrődjenek be a beszélgetésbe a kéretlen háttérzajok, és ne kezdjünk el más oldalakat böngészni, mert amellett, hogy ez tiszteletlenség, hamar le is bukhatunk, ha visszakérdeznek tőlünk valamit. Ha bólogatunk, amikor szükséges, a többiek látják, hogy figyelünk.