Hogyan szüneteltethetjük vállalkozásunkat?

Előfordulhat, hogy cégünk nehéz helyzetbe kerül, esetleg hosszabb szabadságra szeretnénk elmenni: ezekben az esetekben pedig érdemes lehet elgondolkodni a vállalkozásunk szüneteltetésén. Cikkünkben bemutatjuk, erre milyen módon van lehetőségünk.

A szüneteltetés feltételei

Minden egyéni vállalkozó jogosult a szüneteltetésre, amelynek minimális időtartama 1 hónap és mindig a bejelentést követő másnaptól indul el. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha elindítjuk a folyamatot, akkor 1 hónapig nem működtethetjük újra a vállalkozásunkat. A tevékenységünk felfüggesztésének maximális időtartama jelenleg 3 év, amelynek leteltével automatikusan felszámolják a vállalkozásunkat.

Alaposan gondoljuk át, hogy mikor jelentjük be a szüneteltetést, különösen ha katásak vagyunk, ugyanis ebben az esetben ki kell fizetnünk a katát a teljes hónapra akkor is, ha csupán 1 napig volt aktív a vállalkozásunk az adott hónapban. A kamarai díj alól csak abban az esetben mentesülünk, ha egész évben fennáll a szünetelés.

A szünetelés alatt nem kell járulékot fizetnünk, de vállalkozói tevékenységet sem végezhetünk. Nagyon fontos, hogy amennyiben nincsen egyéb biztosítással járó jogviszonyunk, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnünk, máskülönben nem lesz érvényes betegbiztosításunk. Abban az esetben, ha bejelentkezünk álláskeresőként a foglalkoztatási osztályhoz és jogosultakká válunk álláskeresési járadékra, akkor a járadék folyósítása alatt mentesülünk az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól.

A szüneteltetés menete

A szüneteltetést díjmentesen, elektronikus módon jelenthetjük be a Webes Ügysegéden keresztül, ahova Ügyfélkapus azonosítást követően tudunk belépni. Az ügytípusok között megszüntetés és szüneteltetés is szerepel – figyeljünk oda, hogy az utóbbit válasszuk. A bejelentésről egy PDF dokumentum is készül, ezt mindenképp töltsük le.

Amennyiben vállalkozásunk NEM budapesti székhellyel rendelkezik, akkor a szüneteltetést az önkormányzat felé is szükséges jelenteni. 

Milyen bevallásokat kell leadni a szüneteltetés alkalmával?

Ha költségelszámolásos egyéni vállalkozók vagyunk, akkor le kell adni az 58-as járulékbevallást, jelölni a szünetelést; ha emellett áfások is vagyunk, záró áfa bevallást is be kell nyújtani.

Fontos továbbá, ha nem a tételes adóalap-megállapítást választottuk az önkormányzatnál az iparűzési adó tekintetében, akkor 30 napon belül záró iparűzési adóbevallást kell beadni az adott évben működő időszakról.

Éves SZJA és KATA bevallást közvetlen szüneteléskor nem szükséges leadni, csak az adott naptári évet követő február 25-ig.

Amennyiben újra szeretnénk indítani vállalkozásunkat, akkor azt hasonló módon kell bejelentenünk a Webes Ügysegéden keresztül. A szüneteltetés részleteiről és feltételeiről további információ található a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán.
 

Forrás: Vállalkozás Okosan, Számlázz.hu