Hogyan kezdjünk el vállalkozóként dolgozni mellékállásban?

Megannyi főállásban dolgozó alkalmazott keresi a kreatív lehetőségeket, hogy vállalkozóvá váljon, és kiegészítse jövedelmét. Egy saját vállalkozás elindítása azonban ijesztő és komplikált lehet. Szerencsére van egy egyszerű módja annak, hogy kipróbáljuk magunkat: egy mellékállásban indított vállalkozással. Ebben a cikkben hét lépésben foglaltuk össze, hogy hogyan kezdjünk bele a saját vállalkozásunk elindításába teljes állasunk megtartása mellett, hogy aztán sikerre tudjuk vinni azt.

Mi az a mellékállás?

Bizonyára mindannyian tisztában vagyunk azzal, mi is az a mellékállás, de nem árt összefoglalunk, mire is gondolunk pontosan. Minden olyan tevékenység ide sorolható, amelyet a napi, főállású munkánkon kívül végzünk és amelyek jövedelmet termelnek számunkra. Ez lehet egy online tanfolyam, blog vagy akár egy kézműves vállalkozás, amit a napi nyolcórás munkánk mellett végzünk.

A mellékállás egyre népszerűbbé válik manapság - nemcsak azért, mert jövedelmező lehet, hanem azért is, mert lehetővé teszi számunkra, hogy szenvedélyeinknek hódoljunk, miközben megtartjuk a fő munkánkat, ami a stabilitást és a biztonságot adja nekünk.

Ha jól csináljuk, a mellékállás jövedelemnövekedést adhat számunkra ahhoz, hogy anyagilag előre jussunk, vagy ha kreatív kifejezési lehetőséget keresünk, mert művészi felszabadulásra vágyunk – mindezt anélkül, hogy az időnknél és energiánknál többet raknánk bele.

Első lépés: végezzünk belső ellenőrzést!

Mielőtt megtennénk az első lépést a mellékállás elindítására, belső ellenőrzést kell végeznünk. Szánjunk egy-két napot arra, hogy átgondoljuk, miért szeretnénk ezt a lehetőséget, és milyen tudást, tapasztalatokat szerezhetnénk vele. Így tervezzük meg a végső célt, ami lehet idővel egy teljes munkaidős vállalkozás kiépítése, vagy csak simán egy kis plusz jövedelemkiegészítés.

Második lépés: válasszuk ki a tökéletes üzleti ötletet!

A tökéletes üzleti ötlet kiválasztásakor fontos, hogy olyan lehetőséget válasszunk, amely kiegészíti a jelenlegi készségeinket és tapasztalatainkat. Például, ha van digitális marketingtapasztalatunk, akkor talán egy online áruház vagy online tanfolyam indítása lehet a megfelelő mellékállás-ötlet számunkra. Végezzünk kutatást és győződjünk meg arról, hogy bármilyen ötletet is választunk, annak van-e validált üzleti modellje, hiszen nincs értelme úgy belevágni valamibe, hogy nem tudjuk, valóban sikerrel fogunk-e járni.

Harmadik lépés: készítsünk stratégiát!

Annak megtalálása, hogy ezekből a vadnak tűnő álmokból valami kézzelfogható, az ügyfelek számára értéket képviselő dolog legyen, tervezést és stratégiaalkotást igényel. Számba kell vennünk az időt, a pénzt, az erőforrásokat és az üzleti struktúrát, ami ahhoz szükséges, hogy a mellékállásban kezdett vállalkozásunk működőképes legyen. El kell döntenünk, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást szeretnénk kínálni, és olyan átgondolt megoldást kell kidolgoznunk, amely megfelel az ügyfeleink igényeinek, és mindezt olyan áron, amit hajlandóak megfizetni.

Negyedik lépés: teremtsük meg a jogi alapokat!

Egy sikeres vállalkozás szilárd alapokkal kezdődik, és a jogi alapok megteremtése egy kritikus kérdés ezzel kapcsolatban. Enélkül nehézségekbe ütközhetünk például a kifizetések elfogadása, az adókedvezmények vagy a jogi védelem területén, és a törvény szemében nem tudjuk majd legitimálni mellékes tevékenységünket. Kezdjük azzal, hogy utánanézünk a vállalkozás indításának, jogi követelményeinek, és fontoljuk meg jogi szakértői tanácsadók igénybevételét.

Ötödik lépés: végezzünk piackutatást!

Ha megvan a hirdetni kívánt ajánlat, egy jogi személy és egy szilárd marketingterv, akkor készen állunk az indításra! Tehát most már itt az ideje, hogy feltérképezzük a piacot! A megfelelő célközönség megtalálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy minél hamarabb megszerezzük az első fizető ügyfeleket. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a megfelelő embereket érjük el, akiknek szüksége van arra, amit kínálunk.

Hatodik lépés: nyújtsunk kiemelkedő ügyfélélményt!

A kiváló ügyfélélmény nyújtása a sikeres vállalkozás egyik legfontosabb eleme. Elsődlegesen arra kell összpontosítanunk, hogy az ügyfeleinkkel kedvesek és gondoskodóak legyünk. Ha kivételes élményt nyújtunk az ügyfeleinknek akkor több szolgáltatásért is visszatérnek majd, és ajánlani fognak minket másoknak.

Hetedik lépés: döntsük el, hogy teljes munkaidőben szeretnénk-e folytatni!

Az a döntés, hogy üzleti tevékenységünket mellékállásból főállású vállalkozássá alakítsuk át, megfélemlítő lehet. Úgy érezhetjük olyankor, hogy mindent elölről kell kezdenünk, de ne essünk pánikba! Ha eljutottunk a hetedik lépésig, akkor elmondhatjuk, hogy az alapokat lefektettük, már csak tovább kell fejlesztenünk egy kicsit a vállalkozásunkat.

Akár mellékesen szeretnénk egy kis plusz pénzt keresni, akár teljes munkaidős vállalkozássá szeretnénk alakítani a mellékes tevékenységünket, a fent említett tippek megfogadásával könnyebben körvonalazódik majd, hogy a cél megvalósítása. Mire várunk még? Lépjünk ki a megszokottból, és kezdjük el valóra váltani az álmainkat!

 

Forrás: she owns it