Hogyan hozd ki a maximumot az online értékesítéseidből

Ahhoz, hogy te is magas szinten tudd gyakorolni az online marketing művészetét, nem árt pár területre kiemelt figyelmet fordítanod és a megfelelő fejlesztéseket eszközölve optimalizálni a működésedet. Mutatunk is pár ötletet, amelyek mentén érdemes elindulni az újítások bevezetésével.

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az online értékesítést. Egyre elfogadottabb lett a bankkártyás fizetés, és egyre inkább hozzászoktak az emberek az online szolgáltatások igénybevételéhez. A cégek többsége rá lett kényszerítve, hogy kipróbálja az internetes felületeken történő értékesítést, vagy pedig újra “elővette porosodó” webshopját, hogy azon keresztül szerezzen újabb vevőket és tartsa meg a meglévőket. Egyre jobban elterjedtek a modern online marketing eszközök használatai, mint pl. a webinárok, online rendezvények, Zoom tárgyalások, kifejezetten értékesítésre készített egyoldalas weboldalak (sales oldalak) készítése, és így tovább. 

Ahhoz, hogy te is a maximumot tudd kihozni az online marketingedből, négy területen érdemes újításokat bevezetned:

1.Minél több minőségi látogató irányítása a weboldalra, a lehető legolcsóbban
Fontos a célközönséged ismerete. Milyen online felületeken éred el őket? Milyen közösségi média felületeket használnak napi szinten? Kiket követnek? Milyen hírlevél listákon vannak jelen? Hogyan tudsz te is megjelenni ezeken a felületeken? Lehet, hogy a Facebookon fogsz hirdetni, vagy a Google Ads-en, esetleg a LinkedIn-en, vagy egy szakmai portálon. A lényeg, hogy elérd a célközönséged, és olyan ajánlatot adj, amire felkapják a fejüket, és tovább kattintanak a weboldaladra, webshopodra. 

2. Minél több látogató vásárlásra ösztönzése
Egy átlagos webshopnak az értékesítési aránya 0,5% és 2% között mozog. Ez azt jelenti, hogy 1 vásárlóhoz 50-200 látogató szükséges. Egy sales oldalon történő értékesítés átlagos konverziós aránya 1-3% között mozog. Érdemes lehet a húzó termékeidet kiemelni és akár külön értékesítési célú weboldalt készíteni hozzájuk. A webshopod legyen felhasználóbarát és mobilra optimalizált (a látogatók 60-80%-a már mobiltelefonról fog érkezni). Legyenek minőségiek a termékfotók. Ha teheted, készíts termékbemutató videókat is. Ha vannak pozitív vevővélemények, ne restelld megmutatni őket az oldaladon.   

3. Kosárérték növelése
A legegyszerűbb profitnövelő eszköz, ha azon munkálkodsz, hogy megnöveld a kosárértékedet. Ha már fizettél azért, hogy megszerezz egy új vásárlót, akkor hiba lenne kihagyni az upsell lehetőségét. Az upsell azt jelenti, hogy megpróbálsz eladni még valamit a vásárlódnak. Upsell, amikor a hamburgerezőben megkérdezik, hogy adhatják-e a szendvicset menüben. Vagy amikor a postán megkérdezik, hogy adhatnak-e kaparós sorsjegyet. Vagy amikor az újonnan vásárolt laptophoz táskát is ajánlanak. Használd te is ezt az eszközt, mert minimális energiabefektetéssel nagy profit növekedést érhetsz el. Mutass kapcsolódó termékeket a webshopodban. Ajánlj fel egy magasabb árú szolgáltatást, vagy csak simán adj plusz mennyiségi kedvezményt. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag korlátlan ha upsell-ről van szó.

4. Visszatérő vásárlók arányának növelése
Ha már van egy vásárlód, és megvan valamilyen elérhetősége, akkor érdemes rendszeresen kommunikálnod vele. Rengeteg olyan vállalkozóval találkoztunk, akinek igen nagy vevői bázisa volt már, mégis 1-2 havonta küldött csak nekik egy-egy hírlevelet. Ha valaki vásárolt tőled, akkor kommunikálj vele legalább hetente, kéthetente egyszer! Küldj neki értékes tartalmakat, érdekességeket, újdonságokat. Ha rendszeresen a szeme előtt leszel, nagyobb valószínűséggel fog nálad újra vásárolni. 

Mindegyik területre legyenek mérőszámaid, és elemezd őket folyamatosan! Legyél azon, hogy mindegyiken javíts egy kicsit. Az eredmény exponenciális lesz. 

Nézzünk egy egyszerű példát: tegyük fel, hogy 50 Ft-ért viszel egy látogatót a webshopodra, aminek a vásárlási aránya 1%. Az átlagos kosárértéked 20 000 Ft, és egy vásárlód összesen kétszer vásárol nálad élete során. Így 5 000 Ft-ba kerül neked megszerezni egy vásárlót, aki összesen 40 000 Ft bevételt fog neked hozni. Nálad marad 35 000 Ft. 

Nézzük meg a számokat, hogy alakulnak, ha mindenhol 10%-ot javítasz az eredményességen. 

Ez után nem 50 Ft-ért, hanem 45 Ft-ért viszel egy látogatót a webshopodra, ahol 1,1%-os vásárlási aránnyal, és 22 000 Ft-os kosárértékkel dolgozol. Az átlagos vásárlási alkalom pedig 2,2 lesz.

Így egy vásárló 4 090 Ft-ba fog kerülni, és élete során 48 400 Ft-ot fog elkölteni nálad. Így nálad marad 44 310 Ft. Ez 27%-os eredménynövekedés!

Láthatod, ha mindenhol javítasz 10%-ot az eredményességen, a végén nem 10%-kal marad több pénz nálad, hanem 27%-kal. Vedd komolyan az online marketing tevékenységed mérését és optimalizálását, így új szintre emelheted a vállalkozásodat!

Szerző: DigitALL

 

A cikk elérhető a Budapest Pénzügyi Asszisztens oldalán is, ahol a vállalkozók számára számos más érdekes és releváns tartalom között lehet még böngészni.