Hogyan építsünk fenntartható üzletet?

Amikor belekezdünk egy vállalkozásba fontos, hogy biztos alapokra építkezzünk, és gondoskodjunk arról, hogy hosszútávon fenntartható legyen az üzletünk. Az elindítás előtt rengeteg lépést kell megtennünk, valamint meg kell győződnünk arról, hogy a termékünk vagy szolgáltatásunk kielégíti majd a piaci igényeket. Így minden esetben dolgoznunk kell azon, hogy a tervezési folyamatunk megalapozza és hosszú távon fenn is tartsa a sikert.

Ahhoz, hogy eredményes legyen a vállalkozásunk, vezetőként hamar meg kell alapoznunk a sikert. Rengeteg lépés és taktika létezik, amivel ezt megtehetjük, de fontos, hogy minden szempontot vegyünk számításba a tervezési folyamatok közben. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni ahhoz, hogy hosszútávon sikeres és fenntartható vállalkozást hozhassunk létre.

Fontos a jó csapat

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy a lehető legjobb alkalmazottakat vegyük fel a csapatunkba –  hiszen a kiváló kollégák egy vállalkozás legnagyobb értékei! A munkatársaink minket fognak képviselni, a vállalkozásunkat és annak értékeit, így kulcsfontosságú, hogy a megfelelő típusú embereket gyűjtsük magunk köré. Ennél a pontnál számításba kell vennünk azt is, hogy senkinek sem szabad egyedül vállalnia egy üzleti vállalkozás minden felelősségét, mert az a fenntartható siker ellentéte és egyben az egyenes út ahhoz, hogy hamar kiégjünk és szétessen az egész. Ezért vizsgáljuk meg a lehetőségeket, hogy milyen munkafolyamatokat tudnánk delegálni egy másik csapattag számára.

Álljunk több lábon!

Mielőtt belevágunk, fontos, hogy stabil pénzügyi háttérrel, valamint egynél több bevételi forrással rendelkezzünk. Akár azonnali, egyszeri megvásárlási áron, akár rendszeres előfizetési díj ellenében kínáljuk termékünket vagy szolgáltatásunkat, mindenképpen biztosítanunk kell, hogy legyen olyan módszerünk, amivel rendszeres és biztos bevételt érhetünk el. Habár ilyenkor gyakran előfordulhat, hogy az életstílusunk pozitív irányba változik, nem szabad hagynunk, hogy csak ez legyen a fontos, hiszen a nyereség egy részét a vállalkozásunk továbbfejlesztésére kell fordítanunk. Viszont figyeljünk arra is, hogy amikor visszaforgatjuk a pénzt a vállalkozásunkba, ne essünk túlzásba, mivel a kiadások nagyon gyorsan irányíthatatlanná válhatnak.

Értékeket képviseljünk!

A kezdetektől fontos, hogy odafigyeljünk a vállalkozásunk értékeinek építésére. Az értékrendünk fogja meghatározni cégünk jövőképét, a vállalati kultúrát, az együttműködéseket, a terméképítést és a napi munkafolyamatokat is. Így soha ne kössünk kompromisszumot az értékeinkkel kapcsolatban! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezekkel a célközönséget is meg kell szólítanunk, és ez a feladat ugyan egyértelműnek tűnhet, azonban maga a folyamat kihívást jelenthet. Az, ha egyedi értékekkel és problémamegoldó képességgel rendelkezik a vállalkozásunk, az fog minket hosszútávon sikeressé tenni.

Tudjuk, honnan jöttünk!

Mindezek mellett, mindig tartsuk szem előtt, hogy miért csináljuk, miért kezdtünk bele saját vállalkozásba. Ugyanis, ha tiszta jövőképpel rendelkezünk, akkor sokkal egyszerűbben tudunk majd megalapozott döntéseket hozni. Ha mindig szem előtt tartjuk a célunkat, akkor sokkal könnyebben tudunk majd afelé menetelni.

Végül, de nem utolsó sorban a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ne cseréljük le a rövid távú nyereséget a hosszú távú sikerre! Csak úgy építhetünk fenntartható vállalkozást, ha hosszútávon gondolkozunk és minden döntésünkkel a jövőbe fektetünk.

 

Forrás: Forbes