Hitel vagy faktoring?

Minden cég alapvetően egyedi, de egy dologban megegyeznek: mindegyiknek szüksége van megfelelő finanszírozásra ahhoz, hogy kielégítően működjön. Itt kerül előtérbe a banki hitelek és a faktoring fogalma. Míg az egyiket a legtöbben ismerik, a másikról sokan nem rendelkeznek magabiztos tudással. Mi is az a faktoring, és melyik lehetőség a legjobb a vállalkozásunk számára? Ezt próbáljuk kideríteni cikkünkben, praktikusan bemutatva és összehasonlítva a kettőt.

Mielőtt elkötelezzük magunkat az egyik vagy másik pénzügyi lehetőség irányába, érdemes tájékozódnunk arról, hogy melyik mivel kecsegtet minket. Tegyük fel a kérdést magunknak – milyen gyorsan szeretnénk forráshoz jutni, mennyire legyen rugalmas ennek a módja?

Faktoring

Kezdő vállalkozásunk számára problémát jelenthet vevőink hosszú fizetési határideje. Ezt oldja meg a faktoring intézménye, amely hitel felvétele nélkül, gyorsan segíthet anyagi problémánkon.

Faktoring alatt egy vállalkozás kintlévőségeinek adásvételét értjük. Ilyen esetben három szereplőről beszélhetünk: a beszállítóról (ezek lennénk mi), a megrendelőről és a faktorcégről. A követelések adásvétele a vállalkozásunk még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlaköveteléseire vonatkozik. Ezeket eladhatjuk egy pénzügyi szolgáltató számára, aki az összeget előre kifizeti számunkra. Az esetek többségében a vállalkozás azért fordul a faktorcéghez, mert szeretné kiegyenlíteni számláit, legyen szó például bérleti díj befizetésről, fejlesztésről, vagy munkabérekről. A faktorcég átvizsgálja az ügyfél megrendelőit, vevőit annak érdekében, hogy meggyőződjön fizetőképességükről. Egy szerződés megkötése általában 1-2 hetet vesz igénybe, ami után a faktorcég egy napon belül folyósítja számunkra a számlák ellenértékének 80-90 százalékát.  A fennmaradt összeget a követelés teljesítése után kapjuk kézhez, ebből viszont már levonásra kerül az adminisztratív költségeken túl a faktorcég díja is.  

Hitel

Hitelezés esetében csupán két szereplőről beszélünk, a hitelezőről és az adósról (jelen esetben ezek vagyunk mi). Hitelfelvétel esetén a hitelező (valószínűleg bank) megvizsgálja a vállalkozásunk pénzügyi helyzetét, és ennek alapján megállapítja azt a keretet, amelyet a rendelkezésünkre tud bocsátani, és amely után a futamidő alatt kamatot kell fizetnünk. Ezek a kondíciók meglehetősen kötöttek, illetve további adósságot jelentenek a vállalkozásunk számára, ami miatt később akár bizonytalan anyagi helyzet is kialakulhat. Mindezek mellett az adminisztráció szintén hosszú időt foglal magába, és fedezetet is fel kell mutatnunk, hiszen a hitelező szeretné azt bebiztosítani, hogy ne érje a tranzakció folyamán anyagi kár.

Összegezve a faktoring kiszámítható, ezzel szemben a hitel esetében előkerülő fedezetet nem kell igazolnunk, és az elhúzódó adminisztráció sem nehezíti a dolgunkat. Ezen felül nem köt minket meghatározott időtartamú szerződés sem, hiszen az bármikor megszüntethető. Gyorsabban jutunk a követelésünk ellenértékéhez, így megnő a tőkénk forgási sebessége, így jövedelemtermelő képessége is. Folyamatosan fizetőképesek lehetünk, ezzel megszilárdulhat a kapcsolat a szállítóinkkal is. Ezen felül nincs szükségünk ingatlanra vagy egyéb tárgyi biztosítékra, és a vállalkozás mérlegében sem jelenik meg mint a hitel.

Ezeket az alapvető különbségeket figyelembe véve talán könnyebb a választás. Minden vállalkozó maga határozza meg, hogy a saját vállalkozása szempontjából melyik finanszírozási forma tűnik a legideálisabbnak, rossz döntés ezen a téren nincs.

 

Forrás: Péntech