Híres és sikeres nők a történelemben

Női vállalkozóként sokan ütközhetünk nehézségekbe a mindennapok során, amikor igyekszünk megfelelni a különböző társadalmi szerepeinknek (pl. cégvezető, anya, feleség stb.). Ez nem volt másként az elmúlt évszázadokban sem, sok nőnek kellett az árral szemben úsznia, ha ambiciózus elképzeléseik voltak. Inspirációként bemutatunk 3 olyan ismert történelmi személyiséget, akik dacolva a társadalmi elvárásokkal, tevékenységükkel közelebb vittek minket a női egyenjogúsághoz.

 

Virginia Woolf (1882 - 1941)

Forrás: Wikipédia

 

Az angol Virginia Woolf-ot a 20. századi modern irodalom egyik vezető alakjaként tartják számon, a modern angol próza, a lélektani regény egyik megteremtője volt. Virginia egész gyermekkorát irodalmi légkörben töltötte, édesapja ugyanis Sir Leslie Stephen, híres irodalmár-filozófus volt. Iskolába nem járt, nevelői és szülei tanították, már fiatalon eldöntötte, hogy író szeretne lenni. 1912-ben ment feleségül Leonard Woolf-hoz. 23 éves korától jelentek meg publikációi, de első jelentős regénye, a Mrs. Dalloway csak 1925-ben lett publikálva. Több regénye is megjelent, emellett kritikusként is dolgozott. Férjével közösen egy könyvkiadó vállalkozást alapítottak Hogarth Press néven, ami ma is működik. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy ők jelentették meg elsőként angolul Madách Imre Az ember tragédiája című művét. Virginia tragikus körülmények között fiatalon életét vesztette, mégis művei halhatatlanná tették.

 

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (1883 - 1971)

Forrás: Wikipédia

 

Coco Chanel francia divattervező neve azoknak is ismerősen cseng, akik nem lelkesednek különösebben a divatért. Coco Chanel a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, valamint a modern, felszabadult, elegáns, mégis dinamikus nő szimbóluma. Gabrielle vékony, fiús alkatú lány volt, aki emiatt távol állt a korának szépségideáljától, a 20. század eleji ruhákat ugyanis a formásabb, teltebb nőknek tervezték, így számára előnytelen volt az akkori divat. Gabrielle a fűzők és csípőszorítók helyett könnyen viselhető, letisztult, a női alakot mégis előtérbe helyező ruhákat tervezett. Kevesen tudják, de minden ruháját felpróbálta és viselte egy darabig, amik csak ezen teszt után kerülhettek forgalomba. Chanelnek jó érzéke volt a marketinghez is – még ha akkoriban ez nem is volt olyan divatos fogalom, mint ma. A célközönsége fejével gondolkozott és annak megfelelően értékesített. Például a francia előkelőségeket nem Párizsban kezdte el meghódítani, hanem üdülőhelyükön, Deauville-ben, ugyanis felismerte, hogy ruháinak egyszerű, oldott stílusa jobban illik a nyaralás és a szabadság légköréhez. Sikerének titka emellett az, hogy Chanel hiába kereste mindig az újat és a meghökkentőt, mindig megőrizte önazonosságát, ami halhatatlanná tette márkáját, izgalmas életéről pedig azóta is filmek és könyvek születnek.

 

Maria Salomea Skłodowska-Curie (1867 – 1934)

Forrás: Wikipédia

 

Marie Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. Ő volt a párizsi Sorbonne egyetem első női professzora, és ő volt az első, aki kétszer is Nobel-díjat kapott, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért. A fiatal Maria érettségi után nem tanulhatott tovább egyetemen Lengyelországban, mert nő volt, így több évig magántanárként dolgozott különböző helyeken, mire a középiskola befejezése után 8 évvel elkezdhette egyetemi tanulmányait a párizsi Sorbonne természettudományi karán. Tanulmányai után Párizsban kezdett el dolgozni Gabriel Lippmann kutatólaboratóriumában. Ekkoriban találkozott egy társasági összejövetelen Pierre Curie-vel, későbbi férjével is. Kutatásai során mindig megkérdezte férje véleményét és igyekezett megalapozni felfedezői jogát, mert tudta, hogy a tudósok többsége nem fogja elhinni, hogy egy nő eredeti munkát képes végezni a tudomány terén. 1903-ban Marie megkapta doktori címét, Franciaországban első nőként. Férje korai halála után még elszántabban dolgozott, ez hozta meg számára a második Nobel-díját, melyet már egyedül kapott (ez elsőt férjével és Henri Becquerel együtt nyerték el). Végül halálát is a munkája okozta. Marie elővigyázat nélkül dolgozott a radioaktív anyagokkal (ekkoriban még nem ismerték annak káros hatásait) és halálát majdnem biztosan a toxikus ionizáló sugárzás okozta. Mégis Marie Curie munkája nemcsak a fizika és kémia bevett elméleteit változtatta meg, de a társadalmi konvenciókra is hatással volt.