Hét egyszerű lépés a célunk megtalálásához

Időről-időre mindannyian érezhettük már magunkat kimerültnek és demotiváltnak a karrierünk folyamán. Ez valószínűleg azért fordulhat elő, mert valamiben elakadtunk, például még nem tudjuk, hogy mi lehet a valódi célunk akár az életben, akár a munkánk során. Bármivel kapcsolatban is érezzük ezt, fontos, hogy minél hamarabb rátaláljunk és rá is lépjünk az utunkra. Ebben lehet segítségünkre ez a hét egyszerű lépés, amivel könnyebben eljuthatunk a célunkig.

A cél egy olyan dolog az életünkben, amely energiát és hajtóerőt ad, és arra késztet minket, hogy tovább meneteljünk egy nagyobb küldetés felé, amiben annyira hiszünk, hogy néha csak az lebeg a szemünk előtt. Az üzleti jövőkép vagy a céltudatosság több mint a motiváció, amely emelkedhet és süllyedhet, valamint több mint az inspiráció, amely gyakran rövid életű és ingatag. A célunk stabil, hosszan kitart és valójában egész életünk során velünk van.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a vállalkozásunk, a karrierünk és az életünk során, meg kell találnunk a fő céljainkat. Az alábbiakban mutatjuk, hogyan érdemes ennek nekifogni.

A cél négy elem kombinációjából áll össze.

Tehetség

Mindannyian adottságokkal jövünk erre a világra, és tehetségesek vagyunk egyes dolgokban. Ezek azok a tevékenységek vagy időtöltési formák, amiket már gyerekkorunk óta gyakorlunk, és élvezünk is. Legyen szó zenélésről, rajzolásról vagy sportolásról, arra kell visszaemlékeznünk, hogy mennyire élveztük ezeket csinálni, és a célunk kiválasztása esetén is érdemes figyelembe vennünk azt, amiben igazán kitűnünk a többi ember közül.

Megszerzett képességek

Az életünk során rengeteg tanult képességet és szakmai tudást sajátítottunk már el. Akár formális oktatással, például iskolai tanulással, gyakornokoskodással vagy munkával, akár informális úton, például egy mentor vagy egy választott hobbi révén, a készségek olyan kombinációjával rendelkezünk, amelyek csak ránk jellemzőek. A képességeinket kihasználva pedig könnyen megtalálhatjuk a célunkat.

Tapasztalat

Az életünkben felmerülő kihívások mind arra voltak hivatottak, hogy tanuljunk belőlük. Lehet, hogy fájdalmas, esetenként kétségbeejtő élmények voltak, de mindent összevetve ezek tettek minket azzá, akik ma vagyunk. Abban a pillanatban, amint értelmet nyernek a kihívásaink, meg fogjuk találni a célunkat is. A kulcs abban rejlik, hogy megtanuljuk mindazt a leckét, amit az átélt próbatételek adtak nekünk.

Segítségnyújtás és hozzájárulás

Az igazán lényeges összetevője a célunknak a hozzájárulásban rejlik. Segítünk másoknak küzdeni a kihívásaikkal, mert mi már megtanultuk a leckét, megmutatjuk másoknak az utat a sikerük felé. A társadalom szerves részének lenni a célunk része kell, hogy legyen. Kombináljuk ezt az adottságainkkal, tehetségeikkel és az átélt kihívásainkkal, és máris kezd kiteljesedni a kép!

Ha megtanuljuk ezt a négy elemet a saját előnyünkre fordítani, akkor máris egyszerűbb dolgunk lesz a célunk megtalálásával. Azonban a társadalom megértése is segítségünkre lehet abban, hogy felfedezzük céljainkat.

A társadalom és a céljaink kapcsolata – hogyan hatnak egymásra?

Miért nehéz rájönnünk, hogy mit akarunk igazán csinálni?

A nyugati világ nagy részében a társadalom határozza meg, hogy mit tegyünk és kik legyünk. A szülők, a tanárok, a média megmondja nekünk, hogy mi a kívánatos (pénz, státusz, hatalom) és mi nem (a szívünk követése). Az iskolától kezdve azt sulykolják belénk, hogy egész nap egyhelyben ülve figyeljünk a tanárra, holott mi csak játszani szeretnénk és a szabadban lenni. Nyilvánvalóvá válik, hogy már fiatal korunktól kezdve arra nevelnek bennünket, hogy az élet arról szól, hogy állandóan fel kell áldoznunk a vágyainkat a társadalmi elvárások miatt. Ennek az eredménye az, hogy elnyomjuk magunkban a kreativitást és felhagyunk azzal is, hogy új dolgokat próbáljunk ki.

Az élet, amire a társadalom nevel minket, egyáltalán nem kreatív.

Az életünk legnagyobb részében az befolyásol minket, amiket megtanulunk 7 éves korunkig. A gyerekek olyanok, akár a szivacsok: nyitottak a világra és készen állnak a tanulásra. Ugyanakkor hiányoznak még belőlük a kritikai szűrők, így nem tudnak különbséget tenni tények és vélemény között. Ennek eredményeképpen információk alapján alakítják ki teljes világképüket, és abszolút igazságként tárolják el. Ezek az igazságok befolyásolják gondolataikat, érzelmeiket és viselkedésüket egészen felnőttkorukig. Ahhoz, hogy megtaláljuk a célunkat, túl kell tekintenünk a szilárd meggyőződésünkön, el kell engednünk a „lehetetlen", a „soha" és a „nem lehet" igazságait, és fel kell ismernünk, hogy ezen szavak többsége abból ered, amit gyermeki elmével láttunk, hallottunk és értelmeztünk.

Amikor úgy érezzük nincsenek meg a képességeink…

Annak megismerése és elismerése, hogy miben vagyunk jók, alapvető része annak, hogy megtaláljuk a célunkat. Tehetségesek vagyunk és képzettek, csak (még) nem hisszük el, és ezért inkább elbújnánk a világ elől. De higgyük el, hogy például ügyfeleinknek pont ránk van szüksége és arra a tudásra vágynak, amit mi adhatunk nekik. Tehát ne rejtőzködjünk, hanem segítsük az embereket és ügyfeleinket a saját elfogadott képességeinkkel!

Ezeket a lépéseket követve és tanácsokat megfogadva mi magunk is könnyedén megtalálhatjuk a célunkat, főként, ha még rejtve van előttünk. Csupán annyi a dolgunk, hogy elhisszük, mi magunk is képesek vagyunk a saját utunkat formálni, elérni mindazt, amit elterveztünk.

 

Forrás: Women in Business