Hatékony keresőoptimalizás (SEO)kezdőknek

A SEO (Search Engine Optimization), azaz keresőoptimalizálás egy olyan tevékenység, amely segítségével könnyebben ránk találnak az interneten a keresőben. A SEO itthon szinte teljesen a Google keresőjére történik, hiszen a magyar felhasználók 90 százaléka ezt a keresőmotort használja a mindennapokban. Kevesen tudják, de a keresés sosem valós időben zajlik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a böngésző keresőrobotjai időről időre ellátogatnak az oldalunkra és mintegy átszkennelik azt. A számukra fontos információkat (amelyekre a SEO épül) megjegyzik és később ezek alapján sorolódik be az oldalunk a keresőlistába. Szóval, ha valamit változtatunk az oldalunkon, akkor legyünk türelemmel: olykor pár hónap is szükséges, hogy a Google észrevegye azt.  

1. Legyünk reszponzívak!

A technológia fejlődésével rendkívül fontos, hogy weblapunk reszponzív, vagyis minden eszközön egyformán átlátható legyen, tehát reagáljon az oldalunk arra, ha azt éppen mobilon, tableten, vagy egy számítógép képernyőjén nézi a látogató. Olyan designt válasszunk, amelyek kis és nagy képernyőn egyaránt jól mutat. A Google azokat az oldalakat részesíti előnyben, amelyek mobilra is optimalizáltak.

2. Fejlesszük a tartalmunkat!

Tartalmon elég sok mindent értünk: a jól átlátható és logikus menüstruktúrától kezdve a konkrét szöveges tartalomig. Bejegyzések, cikkek esetében természetesen hosszabb írásokat fogunk alkalmazni, amely egyben lehetőséget is nyújt a kulcsszavak módszeres használatára. Ilyenkor használjunk alcímeket, és találjunk ki olyan kifejezéseket, amelyekre az emberek valószínűleg rákeresnek majd. Próbáljuk meg a duplikált tartalmakat elkerülni és nevezzük el a képeinket.

3. A betöltési sebesség is számít!

A weboldalunk betöltési sebességét alacsonyan kell tudnunk tartani: asztali számítógép és laptop esetén mintegy 1,5 másodperc legyen, mobilon pedig jó, ha egy másodperc alatt van. Igen, ez nagyon kevés, de a sebességre különösen érzékeny a Google. A PageSpeed Insight elnevezésű oldal például elemzi a weboldalunk tartalmát és javaslatokat fogalmaz meg a gyorsabbá tételéhez.

4. Elemezz!

 A Google rengeteg ingyenes szolgáltatással segíti a felhasználókat nem csak magánszemélyeket, de vállalkozásokat is. A Google Analytics például a forgalom elemzésére használható. Segítségével megtudhatunk olyan információkat, hogy hányan látogatják a weboldalunkat, milyen egyéb oldalakról érkeztek a látogatóink, melyik bejegyzés volt a legsikeresebb.

Hasonlóan hasznos a Google Search Console is. Ez egy olyan ingyenes szolgáltatás, amely segít a webhely forgalmának ellenőrzésében, megmutatja, hogy mely kulcsszavak által jutottak el a felhasználók az oldaladra, valamint ismerteti, hogy mely oldalak hivatkoztak a weblapodra.

5. Linkelj!

A linkelgetés bár időigényes, mégis nagyon hasznos, hiszen a hiperlinkek használatával hitelesebbnek hat egy weboldal, ráadásul a Google szemében is. A legjobb, ha megpróbáljuk elérni, hogy más hasonlóan hiteles oldalak linkeljenek minket a saját szövegeikbe. Természetesen nekünk is érdemes hivatkozni az oldalunkon más, ugyanakkor a mi felületünkhöz valamiképpen kapcsolódó elismert szakmai weblapokra. Így például már mi is megkérhetjük őket, hogy ők is tegyék meg ezt nekünk cserébe.

6. És még egy-két apróság

A keresőoptimalizálás nem egy egyszeri tevékenység, mivel az eredményeket csak folyamatos erőfeszítésekkel és optimalizálással lehet elérni.  Ezek mögött egyrészt maga a Google áll, amelynek az algoritmusai nem állandóak, másrészt pedig mi magunk: az emberek keresési szokásai is változnak idővel.

Ne egy buborékként kezeljüka SEO-t, hanem integráljuk a marketingstratégiánkba. Az eredmények akkor fognak jönni, ha minden mindennel megfelelő módön összefügg; tehát a közösségi média, a PPC-kampányok, a klasszikus marketing, a PR, a sales mind egy átgondolt stratégiai megközelítésben épül fel.