#Hastagelésre fel!

Elsőre komolytalannak tűnhetnek a közösségi médiában divatos hashtagek, de érdemes foglalkozni kicsit a témával. A kettős keresztekkel ugyanis nem csak magánszemélyként gyűjthetjük a kedveléseket, de vállalkozásunk is profitálhat használatukkal.

A hashtag, vagyis a kettős kereszttel ellátott kulcsszó, egy olyan egyszerű címkerendszer, amin keresztül az eltérő forrásokat szűrni és kategorizálni lehet, és ami könnyed átjárást jelent a különböző posztok között egy téma mentén. Egyszerűen fogalmazva, elég rákattintani a hashtagre, és láthatunk minden tartalmat, ahol ugyanez a hashtag szerepel. Maga a hashtag szó a hashmark (angolul a kettős kereszt) és a tag (címke) szavakból tevődik össze. A rendszert először a Twitter vezette be még 2007-ben, amelyet aztán át is vett a legtöbb közösségi média platform, mint például a Facebook és az Instagram.

Hogyan segítheti a # a vállalkozásunkat?

A megfelelő hashtagek jó és helyes használata nagyon sokat lendíthet az elérésen, segítségükkel olyan személyek is könnyedén megtalálhatnak, akik egyébként még nem ismerik az oldalunkat, de érdeklődhetnek a termékeink iránt. És mindez egy fillérünkbe se kerül. Néhány aranyszabályt azonban érdemes betartanunk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozhassuk a hashtagelésből.

1. Ismerjük a platformot, ahol posztolunk!

Adottságaik okán mindegyik oldalnak megvan a maga hashtag-kultúrája. A rövid szövegen alapuló Twitteren egy-egy tweetben 1-2 hashtaget érdemes elhelyezni, akár szöveg közben is, de többet nem célszerű írni. Facebookon szintén csak néhányat érdemes beszúrni a poszt végére, mert a túl sok hashtag már zavaró lehet az olvasóknak. Ezzel szemben Instagramon kifejezetten érdemes bővebben hashtagelni. Az oldal egyébként 30-at enged egyidejűleg használni, de sok esetben elég, ha 5-10 darab hashtaget használunk. A legszerencsésebb, ha néhány sorral a posztszöveg alatt (így a görgetők számára nem jelennek meg, csak, ha külön lenyitják), vagy kommentben írjuk a hashtageket, máskülönben elvonhatja a felhasználók figyelmét a valódi tartalomról.

2. Legyen saját hashtagünk!

Találjunk ki 1-2 egyedi, a márkánkat leíró címkét, amelyet utána minden posztban egységesen használjunk is fel! Emellé jöhetnek az adott poszt témáját leíró hashtagek. Vigyázzunk azonban arra, hogy ezek ne legyenek túl általánosak, mert bár több felhasználót bevonzanak, az átfedés kicsi lesz a célközönségünkkel. És a legfontosabb, hogy legyen releváns a hashtag, ne verjük át az oldalunkra látogatókat.

3. Kutakodjunk bátran!

Írjuk be azokat a szavakat a platform keresőjébe, amelyeket mi is szeretnénk a posztunk alatt megjeleníteni. Így láthatjuk, hogy az adott hashtag mennyire népszerű, akár elcsépelt, vagy érdektelen a közönség számára. Ezzel kiszűrhetjük azokat a tartalmakat is, amikkel nem szeretnénk azonosítani vállalkozásunkat. Egy-két, a miénkhez hasonló képre kattintva pedig inspirálódhatunk is, milyen hashtaggel lehetne felpörgetni saját posztunkat.