Gluténmentes pizzából dollármilliomos: Gail Becker

Az utóbbi időben rengeteg olyan vállalkozás bukkant fel a piacon, amelyek alternatív megoldásokkal próbálják pótolni a népszerűbb ételek allergén összetevőit. Sokáig azonban kérdés volt, vajon hogyan képesek ezek a cégek fennmaradni? A Gail Becker által alapított Caulipower története azt mutatja, hogy egy gasztronómiai vállalkozás, amely karfiollal helyettesíti a glutént tartalmazó tésztákat, szintén sikeres lehet, ha ügyesen lép a piacra. Becker története sokunk számára inspiráló lehet, hiszen véletlenek vezettek oda, hogy céget alapított, mostanra azonban százmillió dollárnál is magasabb éves árbevételt termel. A sikeres vállalkozónő karriertörténete mellett cikkünkből az is kiderül, mit tanácsol Gail Becker a többi feltörekvő vállalkozónőnek.

 

Pizzát sütött a gyerekeknek, majd jött a forradalmi ötlet

Gail Becker újságíróként kezdte karrierjét az 1980-as évek végén, később pedig komoly sikereket ért el a kommunikációs szakmában, ugyanis a Warner Bros. kommunikációs stratégájaként dolgozhatott a DVD-k korai időszakában. A sorsfordító pillanat az életében gluténérzékeny gyermekeihez köthető, akiknek pizzát szeretett volna készíteni. Az interneten bukkant rá a karfiolból készült „pizzatészta” receptjére – a gyerekek odáig voltak az elkészített pizzáért. Később arra kérték, készítsen még többet, neki viszont akkor épp nem volt ideje rá – így született meg benne a sorsfordító ötlet. Habár azelőtt nem állt szándékában vállalkozóvá válni, a gluténmentes ételek piacának helyzete 2016-ban arra motiválta, hogy egy olyan céget alapítson, amely előkészített, karfiolalapú ételeket, köztük pizzát árul.

 

Dollármilliós árbevétel

A 2016-ban alapított Caulipower napjainkban az egyik leggyorsabban növekvő ételmárka, amely több mint 100 millió dollárt termel évente. A cég karfiol alapú pizzája mellett többek között rántott húst, tortilla lapokat és különböző tésztákat is árulnak előkészítve. A vállalat egyelőre az Amerikai Egyesült Államok mellett Kanadában és az Egyesült Királyságban van jelen, de a sikerét és a reformételek népszerűségét látva könnyen lehet, hogy bízhatunk az európai terjeszkedésben is.

A cég sikere természetesen magának az alapítónak az életét is felforgatta. Gail Becker felkerült az America’s Self-Made Women listára, illetve a Forbes 50 over 50 kiadványába. Az üzletasszony vagyonát jelenleg 245 millió dollárra becsülik.

 

Gail Becker tanácsai

Gail Becker a Forbes-nak adott interjút, amelyben megkérdezték tőle azt is, miket tanult eddigi karrierje alatt, illetve hogy milyen tanácsokkal tud szolgálni a saját márkát építő, feltörekvő vállalkozóknak. Szerinte a legfontosabb tisztában lenni azzal, hogy mivel nem vagyunk tisztában – azokra a területekre, amelyekhez nem értünk, bízzunk meg kompetens embereket. A kommunikációs tapasztalatainak köszönhetően neki a marketing volt az a terület, amelyhez értett. Az olyan feladatokhoz, amelyek a sales-hez vagy a pénzügyekhez tartoznak, segítséget kért.

Gail Becker szerint vállalkozást indítani olyan, mint a gyerekvállalás: abban az értelemben, hogy ha túl sokat várunk a megfelelő időpontra, könnyen lehet, hogy sosem kezdünk bele. Úgy vélte, nincs olyan, hogy tökéletes időzítés, de bíznunk kell magunkban, hogy minden helyzetből képesek lehetünk kihozni a legtöbbet. Szerinte a cél az, hogy sose kelljen feltennünk magunknak a kérdést: „Mi lett volna, ha…?”.