Frissítsd fel magad! – 10 nagyhatású üzleti és önfejlesztő könyv a forró napokra

A nyár legmelegebb hónapjában járunk, megérkezett a minden eddigit felülmúló, igazi forróság. Nem meglepő, hogy mindenki igyekszik hideg italok társaságában vízpartra vagy a lakás hűsébe húzódni. Kikapcsolódásképp pedig ezen tevékenységek mellé jobbnál jobb könyvek közül válogathatunk, ha elménket is szeretnénk kicsit felfrissíteni. Összeszedtünk néhány olvasnivalót, amelyek garantáltan kamatoztathatják az önmagunkra szánt időt.

1. Sheryl Sandberg: Dobd be magad: Nők több szerepben

Sheryl Sandberg Mark Zuckerberg után a Facebook második vezető pozícióját betöltő személye, így nem meglepő, hogy a Fortune magazin többször is beválasztotta a világ 50 legbefolyásosabb nője közé. Sheryl szerint nem arról kell beszélnünk, hogy mit nem tehetnek meg a nők, hanem hogy mennyi mindenre képesek! Szerinte a nők önmagukat korlátozzák, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak, de ha ez a korlát megszűnik, akkor bármire képesek lehetnek. Könyve azok számára szinte kötelező, akik vezetők szeretnének lenni, de természetesen nem csak nekik ajánlott.

2. Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama minden nő számára igazi példakép lehet, könyvén keresztül pedig a lehető legközvetlenebb olvasatban ismerhetjük meg és élhetjük át életének meghatározó pillanatait. Michelle magával ragadó stílusban meséli el a fekete lány történetét, aki Chicago déli részéből egészen a Fehér Házig jutott. Önéletrajzából rengeteget tanulhatunk a kitartásról, a félelmek legyőzéséről, a párkapcsolati nehézségekről és kihívásokról, egyszóval: az életről.

3. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Az elmúlt évszázad legjelentősebb önfejlesztő műve, amely a sikeres emberek személyisége helyett a gondolkodásuk bemutatását tűzi ki célul. Covey a legnagyobb nevű cégvezetőknek és elnököknek adott tanácsokat, legfontosabb elve pedig az volt, hogy akkor lehetünk sikeresek az üzleti életben és akkor válhatunk jó vezetővé, ha a magánéletben, hétköznapi emberként is rendezett háttér van mögöttünk.

4. Marie Forleo: Minden megoldható

Oprah Winfrey a következő generáció szellemi vezetőjének nevezte Marie Forleot, akinek életfilozófiája szerint „minden megoldható”. Könyvében is ezt a filozófiát mutatja be különböző példákon, történeteken és teszteken keresztül. Miként különböztesd meg a félelmet a megérzéstől? Mihez kezdj, ha multiszenvedélyes vagy, és az összes álmod meg akarod valósítani? Miképp kezeld a kritikát? Ez csak pár a sok-sok kérdés közül, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak, és amelyekre Forleo könyve válaszokkal szolgálhat számunkra.

​5. Chip Heath, Dan Heath: Hogyan változtassunk, ha a változás nehéz

A szerzőpáros könyvét Magyarországon kevésbé ismerik, pedig egy igazán kiemelkedő műről van szó. Napjaink legfrissebb kutatásaira építve mutatják meg: miért halogatunk, miért adjuk fel túl hamar, miért az akadályokra figyelünk a célok helyett. A szerzők élő példákkal és gyakorlatias módszerekkel nyújtanak segítséget az olvasó számára.

6. Mark Mason: A „Lesz*rom” rafinált művészete - A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Ahogy a cím is mutatja, ez nem egy hagyományos önfejlesztő motivációs könyv. Lazasága ellenére azonban érdemes komolyan venni ezt a könyvet: kéretlenül őszinte módon mutatja be az élet, az emberi akarat korlátait, erre pedig egy gyakorlatias életszemléletet nyújt megoldásképp.

7. Eric Ries: Lean Startup - Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá?

Eric Ries könyvében a startupok világába nyújt inspiráló betekintést. A startup olyan vállalkozás, amelynek célja új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között. A szerző álláspontja szerint mindegy, hogy a garázsában szerencsét próbáló egyéni vállalkozóról vagy a Fortune 500 egyik vállalatának rutinos szakembereiről van szó, a küldetés ugyanaz: át kell hatolniuk a bizonytalanság ködén. Reis arra biztatja az innovatív vállalkozókat, hogy ne dőljenek be a hiúsági mutatóknak, inkább a tényleges előrehaladást mérjék, és mielőbb derítsék ki, mit is akarnak valójában az ügyfelek.

8. Blake Masters, Peter Thiel: Nulláról az egyre – Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt

A következő Bill Gates nem operációs rendszert fog megálmodni. A következő Larry Page vagy Sergey Brin nem keresőrendszert fog létrehozni. És a következő Mark Zuckerberg sem közösségi hálózatot hív életre. A könyv azt hivatott bemutatni, hogy a jövő nagy sikereinek merészségen és kíváncsiságon kell alapulnia, nem korábbi sikerek leutánzásán. Ez pedig olyan kérdések feltevésével kezdődik, amelyek nem várt helyekre vezetnek, hiszen így alkothatunk maradandót és különlegeset.

9. Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális – A racionálisnak vélt döntéseinket alakító rejtett erőkről

Amikor döntéseket hozunk az életünkben, azt hisszük, ésszel, racionálisan választunk. A könyv szerzője cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy alapvetően ésszerűen viselkedünk. Hétköznapi tapasztalatokat ötvözve merész, új elméletekkel tárja fel, hogyan írják felül az előzetes várakozások, érzések, a társadalmi normák és egyéb rejtett, látszólag illogikus erők az ítélőképességünket. Ariely bemutatja, milyen erős hatással vannak az érzelmeink arra, mit akarunk.

10. Robert Greene: A kiválóság hatalma

„Ha mindannyian lényegében ugyanolyan aggyal, többé-kevésbé hasonló adottságokkal és a kiválóságra való potenciális képességgel születünk, akkor mi az oka, hogy a történelem során csak kevés ember tudott kitűnni és kiaknázni ezeket a lehetőségeket?” - Robert Greene a Berkeley-n és a Wisconsini Egyetemen szerzett diplomát klasszika filológiából, könyvében pedig közel ötven, a maga nemében páratlan történelmi alak és kortárs kiválóság élettörténetén keresztül mutatja be a kiemelkedően sikeres emberekre jellemző tulajdonságokat és szemléletmódot.

 

Forrás: Sikermánia