Fókuszban a válsággal szembeni ellenálló képesség – beszámoló az októberi Dobbantó klubról

Az idei év első Dobbantó Klubján a stratégiai hozzáállás és a válsággal szembeni ellenállóképesség volt fókuszban. A budapesti Scruton V.P. kávézóban megrendezett eseményen Dr. Porkoláb Imre, az MCC Flow Kutatóintézet igazgatója, a vezető- és szervezetfejlesztés kiemelkedő szakértője tartott előadást. A program kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, ahol az előadó a Magyar Bankholding két üzleti szakértőjével és egy vállalkozásvezetővel beszélgetett a vállalkozások számára nélkülözhetetlen rezilienciáról.

2022. október 12-én, szerdán tartottuk az őszi szezon első Dobbantó Klubját a Scruton V.P.-ben, ahol Dr. Porkoláb Imre osztotta meg szakmai tapasztalatait a résztvevőkkel. Az MCC Flow Kutatóintézet igazgatója a stratégiai hozzáállás és kiszámíthatatlan környezet mellett több fontos dologról is mélyítette a klub részvevőinek tudását. Az előadás egyik legfontosabb kulcsszava a „reziliencia” volt, amely az általános értelemben vett ellenállási képességet jelenti. Szó esett még a vállalkozásmenedzsment fontosságáról, a flow érzésről – amikor teljesen magával ragad minket az a munka, amit élvezettel csinálunk –, illetve az attribútumokról is, amelyeket csak éles szituációkban tudunk fejleszteni.

Dr. Porkoláb Imre szerint úgy tudjuk a jövő vezetőinek következő generációját kinevelni, ha kiválasztjuk azokat, akik a meghatározott szabályok és keretek között a legjobban teljesítenek. A „pozitív deviánsoknak” titulált munkavállalókat – ők a helyzet szempontjából pozitív irányba eltérő egyének –egy csapatba érdemes helyezni, akik a teljesíthetetlennek tűnő küldetéseket is meg fogják tudni oldani. Hozzátette azt is, hogy ezekben a helyzetekben a vezető típusú személyek számára a felügyelet helyett a felhatalmazás jelenti a jó megoldást, hiszen ez fogja a leginkább előre mozdítani a munkamenetet.

Dr. Porkoláb Imre kifejtette, hogy a hatékony munkavégzés sajnos nem minden esetben egyenlő az előrehaladással, hiszen nem mindig elég megfelelni és jól teljesíteni, mert a szabályok éles helyzetben gyorsan változhatnak. Hirtelen fordulat után pedig lehet, hogy az általunk felállított normák már nem lesznek elégségesek ahhoz, hogy vállalkozásunk jól teljesítsen, ilyenkor pedig érdemes új alapokra fektetni a munkánkat.

Az előadás utáni kerekasztal-beszélgetéshez Dr. Porkoláb Imre mellé csatlakozott a Magyar Bankholding két üzleti szakértője és egy vállalkozónő is, akik saját tapasztalataikról számoltak be. A jelenlegi turbulens gazdasági környezet mellett több kérdésről, más-más nézőpont szerint, konkrét tapasztalatok alapján vitatták meg a felmerült témákat a résztvevők.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a következő időszak legnagyobb kérdését a megnövekedett energiaárak jelentik, hiszen minőségi terméket eddig is nagy kihívás volt előállítani, de ezentúl még nehezebb lesz. Az áremeléseket kivédendő szükséges, hogy minden vállalkozás „több lábon” álljon, ezzel is válságállóvá téve a mikro- és kisvállalkozások mellett a hazai gazdaságot is.

Az üzleti szakértők kiemelték, hogy merjünk segítséget kérni azoktól, akik objektív szemmel látják a vállalkozásunkat – a személyi bankároktól, hiteltanácsadóktól és bankfióki munkatársaktól. Kérjünk tőlük segítséget abban, hogy megtalálhassuk a vállalkozásunk számára legmegfelelőbb pénzügyi konstrukciókat, valamint, hogy a lehető legtöbbet kihozhassuk a rendelkezésünkre álló lehetőségekből. Próbáljuk megtalálni azokat a partnereket, beszállítókat és embereket, akikkel hosszútávon együtt tudunk dolgozni és tudunk rájuk akkor is támaszkodni, ha nem várt kihívások merülnek fel a munkánk során.