Ezért érdemes kézzel jegyzetelni

Te is szeretsz a régimódinak tűnő jegyzetelőeszközökhöz, azaz a tollhoz és a papírhoz nyúlni, ha valamilyen előadást hallgatsz, vagy éppen egy meetingen veszel részt? Erről a jó szokásodról nem érdemes lemondanod. Habár úgy tűnhet, hogy ez csupán egy, a laptopok előtti korból visszamaradt attitűd, a valóságban a kézzel való jegyzetelés bizonyítottan hasznosabb a számítógépesnél.

Nem kérdés, hogy napjainkban jóval kényelmesebb eszközök is rendelkezésünkre állnak a jegyzetelésre, mint egy füzet és toll. Kutatók szerint azonban nem érdemes teljesen elhagynunk „régimódi” papír alapú szokásainkat, ugyanis sokkal hatékonyabb, ha kézzel írjuk le tömören, amit aztán meg akarunk jegyezni. Igaz, hogy időigényesebb a notebook használata helyett kézzel írni, ebből fakadóan azonban utóbbi sokkal több esélyt ad az információ megfelelő feldolgozására. Feltehetőleg kevésbé jegyezzük le pontosan és szó szerint a papír-toll módszerrel, ugyanakkor mégis jóval nagyobb kognitív munka megy végbe: úgy formáljuk az információt, hogy azt könnyebben hasznosíthassuk és újratanulhassuk később. Ennek a tudományos alapját a kognitív idegtudomány jelenti, ugyanis kutatók kimutatták, hogy más folyamatok zajlanak le a különböző jegyzetelési módoknál. Azokra a kognitív folyamatokra, amelyek kézi jegyzetelésnél közrejátszanak, szükségünk lehet a hatékony tanuláshoz.

Ettől függetlenül természetesen a gyors gépelés nélkülözhetetlen képesség a modern világban, de nem lehet véletlen, hogy a mai napig sokan írnak szívesen kézzel. Most már azt is tudjuk, hogy ez nem csak egy megszokás vagy a régmúlt maradványa, egy olyan tevékenységről van szó, ami bizonyítottan pozitívan hat az agyunkra. Hasonló jelentősége lehet egyébként a kisebb firkáknak. Ezt már maga Leonardo Da Vinci is tudta, napjainkban pedig a kognitív idegtudomány képviselői is megerősítik a reneszánsz polihisztor véleményét. Sokkal könnyebben közelít az elménk az adott témához, és könnyebben tapint rá az összefüggésekre, ha valamilyen vizuális alakzatot is hozzá tud rendelni.

Fontos tehát, hogy a laptopunkat néha hagyjuk pihenni, vegyünk elő tollat és papírt, akár egy meetingen vagyunk, akár egy tanfolyamon, és jegyzeteljünk kézzel, hiszen a saját dolgunkat könnyítjük meg vele, nem beszélve arról, hogy később a tanulási idő is nagyban lerövidül.