Ezek voltak 2022 legfontosabb közösségi média trendjei

Manapság egy vállalkozás sikeres működéséhez és működtetéséhez elengedhetetlen, hogy jelen legyünk a közösségi média felületeken. Megannyi lehetőség közül választhatunk, hogy milyen oldalakon népszerűsítjük a márkánkat, de azt fontos szem előtt tartanunk, hogy különböző felületekkel, különféle generációkkal és megannyi trenddel találhatjuk szembe magunkat. 2022-nek is megvoltak a maga social media trendjei, amelyeket most csokorba gyűjtöttünk nektek.

Az elmúlt években egyre dinamikusabban fejlődtek a közösségi média terek. Folyamatos változásnak van kitéve ez a közeg, hiszen a fogyasztók viselkedése, igényeik és a vásárlási szokásaik is állandóan alakulnak – ezáltal formálódik a tartalomfogyasztás módja is. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk alkalmazkodni az ügyfeleink szokásaihoz, nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a különböző közösségi média trendeket, így hasznot húzhatunk a gyors változásokból és előnyünkre fordíthatjuk a megannyi újdonságot. Nézzük is meg, melyek azok a trendek, amik 2022-ben leginkább domináltak!

Rövid videók

A TikTok térhódításának köszönhetjük, hogy ennyire elterjedtek a rendkívül rövid, akár csak néhány tíz másodperces videók. Az alkalmazás népszerűségét látva más platformoknak is lépniük kellett a siker érdekében, létrejött hát a YouTube Shorts és az Instagram Reels felülete, hogy ne veszítsenek fogyasztókat. Azonban a rövid videókon keresztül nemcsak a Z generációt könnyű elérni, hanem az idősebbeket is, mivel egyre többen megtalálhatók ezeken a felületeken, így könnyebb őket is megszólítani.

Fizetett tartalmak

Egyre hatékonyabban lehet hirdetni a különböző felületeken, így nem csak nagyvállalatok, de kisvállalkozók is egyre gyakrabban választják ezt a módszert a márkájuk népszerűsítésére. Ezek mellett egyre növekedett a mikro tartalmak, valamint a mikro influenszerek marketingjének a jelentősége is. A cél a fizetett tartalmaknál, hogy a márkaüzenet mellett maga a tartalom is felhívja a fogyasztók figyelmét, és így várhatóan mélyebb benyomást érhetnek el.   

Social-selling

Az online kereskedelem megjelenése a közösségi média felületeken az év egyik legmeghatározóbb fejlesztése. A közösségi médián keresztüli ügyfélszolgálatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ez pedig tovább növelte a cégek vállalati értékét. A posztolt termékek azonnali vásárlásának lehetősége kedvezett a fogyasztóknak és a cégeknek egyaránt, a közösségi média pedig a termékekről való információszerzés fő forrásává vált.

Cross-platform

Az elmúlt évben a közösségi média decentralizációja volt a leghangsúlyosabb jelenség. A cross-platform lényege, hogy a márkák egyszerre több felületen legyenek jelen és mindegyiken megtalálják a célzott csoportot. Ezzel pedig könnyedén át tudják adni a megfelelő üzenetet és meg tudják ragadni a fogyasztók figyelmét, így 2022-ben egyre több vállalkozás kezdett új közösségi média felületen tartalmakat megosztani.

Gyors kommunikáció

Egyre csak nőtt az elvárás azzal kapcsolatban, hogy a lehető leghamarabb tudjanak kommunikálni a fogyasztók, így a „most” jelentősége folyamatosan növekedett. A márkák ehhez alkalmazkodtak és egyre gyorsabb kommunikációs folyamatokat kezdtek el alkalmazni. Ebből következett, hogy a vállalkozások egyre nagyobb figyelmet tudtak szentelni a fogyasztókkal való kapcsolat kiépítésére, amely személyesebbé tette a velük való kommunikációt. A magas információ-tartalmú, rövid formátumú, bit-size tartalmak egyre nagyobb teret nyertek maguknak az egyes platformokon.

Ezek voltak tehát a legmeghatározóbb közösségi média trendek, amelyeket mi is könnyen a saját javunkra fordíthatunk. Például használjuk ki a felületek nyújtotta új funkciókat és gyorsítsuk fel a tartalomgyártást! Igazítsuk a social media nyújtotta lehetőségeket a már meglévő marketingstratégiánk egészéhez és ennek tudatában kezdjünk bele együttműködésékbe, például influenszerekkel! Végül pedig, de nem utolsó sorban, legyünk kreatívak és aktívak!

 

Forrás:Interword