Értékesítsük kézműves termékeinket az ország minden táján!

Sok mikro- vagy kisvállalkozás csak arra az országrészre, településre összpontosít, ahol működik, pedig a közösségi média korában nagyon egyszerű az ország egész részére kiterjeszteni a szolgáltatást (vagy akár külföldre is). Ahhoz, hogy belekezdjünk az országos lefedettség kiépítésébe, nincs is kézenfekvőbb időszak, mint a jelenlegi, amikor az életünk jelentős része visszaszorult az online térbe.

Legyen a hobbink a munkánk

Akár hosszútávú megélhetési forma is lehet kézműves hobbinkból, ha szisztematikusan kiépítjük köré a vállalkozást és az értékesítési formát, ez pedig digitális korunkban egyszerűen megoldható. Akár a fizikai üzlet meglétét is mellőzhetjük, de persze igény szerint nyithatunk boltot is. Viszont semmikép se engedjük el, hogy a vállalkozásunk online is elérhető legyen, így sokkal nagyobb fogyasztói kört el tudunk érni, mint a lokálisan elérhető vásárlókkal. Ráadásul a járvány időszakában jelenleg a digitális a legkedveltebb értékesítési forma.

Hogyan kezdjünk neki?

Előny, ha rendelkezünk saját weboldallal, mert az érdeklődők itt megtalálhatják rólunk az alap adatokat, saját termékeinket, bármit, amit meg szeretnénk mutatni itt. De nem muszáj, hogy ez a weboldal egyben webshopként is működjön, mert a közösségi média is alkalmas az értékesítésre, vagy az olyan kézműves termékek eladására szakosodott oldalak, mint a Meska.hu vagy Etsy.com (előbbi magyar, utóbbi külföldi), vagy még könnyebben elérhető a Facebook Marketplace. Vonzóbbá tehetjük a márkánkat azzal, hogy elkezdünk blogot vezetni a tevékenységünkről, heti 1-2 bejegyzéssel, ahol akár mi is megjelenhetünk a termékek mellett. Önmagunk megmutatása már csak azért is jó ötlet lehet, mert a vásárlók sokkal könnyebb kötődnek egy olyan márkához, amihez egy arcot tudunk társítani. A blogolás elkezdéséhez adunk pár tippet a tartalommarketingől szóló cikkünkben.

A szinte kötelezőnek nevezhető Facebook és Instagram mellett érdemes a Pinteresten is megosztani az alkotásainkat, hiszen itt tényleg olyanok látnak minket, akik érdeklődnek a kreatív hobbik iránt. Fontos, hogy mindhárom platformon törekedjünk az igényes megjelenésre, itt elengedhetetlen, hogy minőségi fotókat készítsünk a termékeinkről, hiszen ez alapján döntik el a fogyasztók, hogy hajlandóak-e ténylegesen pénzt kiadni az árucikkünkért.

Hogyan juttassuk el a megrendelőhöz a termékünket?

Többféle megoldás is létezik, a legjobb pedig, ha kombináljuk ezeket és mindegyik lehetőséggel élünk, így minden megrendelő kiválaszthatja a számára legkényelmesebb módot. A legegyszerűbb, épp ezért legnépszerűbb megoldás egy futárcéget megbízni a kiszállítással. Magyarországon többféle cég közül is választhatunk, így érdemes végig nézni melyik vállalkozás mit kínál, hogyan működik. A házhozszállításnál több fizetési opció közül választhatunk, a vásárló fizethet előre bankkártyával online, átutalhatja a kívánt összeget, vagy a futárnál utánvéttel is kiegyenlítheti a tartozás díját.

Lehetőség van arra is, hogy a megrendelők személyesen, nálunk vegyék át a terméket vagy egy kijelölt átvételi ponton. Ennek az az előnye, hogy a fogyasztó maga dönti el, mikor megy az árucikkért, nem kell egy futárszolgálathoz igazodnia. Átvételi pont hálózatból is több van hazánkban, ilyenkor eladóként csak az a dolgunk, hogy átadjuk az előkészített csomagot a logisztikai szolgáltatónak, aki a vásárló által kért átvételi pontra szállítja azt. Amennyiben viszont forgalmasabb nagyvárosban élünk, jó eséllyel találhatunk a közelünkben egy csomagautomatát, ahova feladhatjuk a rendelt terméket. Ez azoknak a vásárlóknak előnyös, akik szintén nagyobb településen élnek, vagyis elérhető a környékükön egy automata.

A különböző lehetőségek kombinálásával, beleértve a digitális platformokat és a kiszállítási módokat, könnyen kiterjeszthetjük a piacunkat és nagyobb fogyasztói bázist érhetünk el, ami magával hozza a profitnövekedést is.