Élményfestés - így is kiszakadhatunk a tennivalóktól sűrű hétköznapokból

Közhely, hogy a mai világban minden gyorsan történik, mégis muszáj reflektálunk arra, hogy – különösen az üzleti szférában – olyan életet élünk, amely rossz hatással lehet az egészségünkre akkor, ha nem adunk teret a kikapcsolódásnak. Sokszor mondjuk, de igaz: fontos, hogy nyugodt pillanatokkal ajándékozzuk meg magunkat. Alkalmas erre az élményfestés? Cikkünkben megnéztük, mit tud adni ez a tevékenység a mindennapi életünkben.

Az eddigi, főként üzleti, pénzügyi és pszichológiai témák után most egy könnyedebbel jelentkezünk, amely nemcsak a vállalkozók számára jelenthet izgalmas kikapcsolódási lehetőséget. Vállalkozóként sok stressz ér minket, ezért fontos, hogy megtaláljuk a különböző lehetőségeket a kikapcsolódásra. Az élményfestés egyike azoknak a tevékenységeknek, amelyeket „fel szoktak írni” azoknak, akik kicsit kiszakadnának a mindennapokból. De vajon tényleg ennyire számottevő lenne ez az izgalmas és a normál kikapcsolódási formáktól elrugaszkodó tevékenység hatása? Összegyűjtöttük nektek, hogy miben segíthet az élményfestés.

 

  • Az alkotás felszabadít.

Teljesen mindegy, hogy egy általunk létrehozott festmény esztétikailag milyen minőséget képvisel. Az alkotás tehetségtől függetlenül felszabadító, kiragad minket a hétköznapokból és egy teljesen más szintre emeli az elmét, ami vállalkozóként is hasznos. A kreatív önkifejezés után sokkal erősebben vághatunk neki az elkövetkező mindennapoknak.

 

  • Az alkotás segít az önismeretben.

Arról már korábban is írtunk, milyen fontos az üzleti életben az önismeret. Az élményfestés során – különösen akkor, ha művészetterápiás szakemberrel is konzultálunk – közelebb kerülünk önmagunkhoz, egy-egy alkotásunkon keresztül mélyebben megismerhetjük a saját érzéseinket. Ahogy minden más terápiás folyamat, ez is hozzáad ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjunk kezelni különböző élethelyzeteket, ami a sikereink elérésében is nagy segítség lehet.

 

  • Az alkotás kitágítja a határainkat.

A festészet teljes mértékben kimozdít minket a számunkra biztonságos komfortzónánkból. A keret, ami az eddigi rutinunkat jelentette, teljes mértékben átalakul, az eddigi megszokott helyett egy alkotási folyamat része leszünk. Festés közben összekenjük magunkat, a festék folyik, a színek keverednek a vásznon, mi pedig egy idő után már nem ellenkezünk, hanem részévé válunk a folyamatnak. A kontroll már nem nálunk lesz, így olyan kreatív energiákat tudunk felszabadítani, amelyekkel a dolgos hétköznapok során nem találkozunk.

 

Az élményfestés már csak a stresszoldó hatása miatt is figyelmünk középpontjába kerülhetne, de ezen túlmenően nagyon sok egyéb hasznos, jótékony hatása lehet az életünkre. Az alkotás öröme, a sikerélmény miatti önbizalom mellett előcsalogatja azt a kreatív énünket, amelyet a munkánk során is kamatoztathatunk. A festészet sok téren képes pozitív változásokat hozni az életünkbe, legyünk kezdő vállalkozók, vagy régi motorosok. Ne feledjük, egy ecsetvonással átfesthetjük a legtöbb problémánkat!

Forrás: Mindset Pszichológia