Előny, kihívás és lehetőség – mi rejlik egy nőben az üzleti életben?

Az üzleti életben rengeteg kihívással találhatjuk szembe magunkat nőként. Nemcsak szakmai, hanem társadalmi szempontból is, hiszen a férfiak foglalkoztatottsági aránya mai napig magasabb, mint a nőké. A történelmünknek és a sztereotípiáknak köszönhetjük azt, hogy a legtöbb üzleti területen manapság is jobban megbíznak a férfi munkaerőben, pedig megannyi lehetőség rejlik a nőkben is.

Mindannyian találkozhattunk már olyan helyzetekkel a munkánk során, amikor bebizonyosodott, hogy az üzleti életben könnyebben boldogulnak a férfiak, mint a nők. Akár személyesen, akár másodkézből tapasztaltunk hasonlót, tudnunk kell, hogy sok esetben nem a képességeink hiányán múlott az, hogy például nem kaptunk meg egy vezetői pozíciót. A társadalmi berendezkedésünk, valamint a nőkről elterjedt sztereotípiák miatt nem számít annyit a női munkaerő, mint a férfi.

Azonban bennünk nőkben is megvannak a képességek ahhoz, hogy megvessük a lábunkat az üzleti életben. Megannyi előny, kihívás és lehetőség rejlik egy női személyiségben, amelyek mind kiaknázásra várnak.

Előnyök az üzleti életben

A sokszínű munkaerő innovációt jelent: Manapság egyre több munkahely helyezi előtérbe a sokszínű és befogadó munkakörnyezetet és sikerrel húz hasznot belőle. A férfiak és a nők elkerülhetetlenül is, de eltérő tapasztalatokkal és háttérrel, ezáltal pedig más gondolkodásmóddal rendelkeznek, amelyek alakítják a munkahelyek üzleti élethez való hozzáállását. Az, ha olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik másképp gondolkodnak, táplálhatja a kreativitásunkat és elősegítheti az innovatív ötletek megszületését, amelyek előre vihetik az adott munkahelyet.

A nők kiemelkednek az üzleti vezetéshez szükséges soft skill-ek területén: Míg a technikai készségek és az általános tudás elengedhetetlen a sikeres karrierhez, a vezetők többsége mégis a soft skill-eket, vagyis a szociális készségeket említi a legfontosabb szakmai tulajdonságként. Bár az olyan tulajdonságok, mint a hatékony kommunikáció, az empátia és az önismeret nehezen mérhetők, nagyon fontosak a munkahelyen, és valódi különbséget jelenthetnek eredményesség szempontjából. A belső értékek és az érzelmi intelligencia kulcsfontosságú versenyelőnyt jelenthetnek a nők számára az üzleti életben.

Kihívások a nők számára az üzleti életben

A nők még mindig alulreprezentáltak a kulcsfontosságú területeken: Bár számos iparágban megfigyelhető a női munkaerő növekedésének tendenciája, az olyan ágazatok, mint a pénzügy, a mérnöki és a technológiai szektor még mindig erősen férfiak által domináltnak tekinthetők. A nők alulreprezentáltsága annak a sztereotípiának tudható be, hogy a „kemény reáltudományok” iránti érdeklődés nem nőies.

Nemi előítéletek a munkahelyeken: Bár a legtöbb vezető egyetért abban, hogy a legjobb személynek – nemtől függetlenül – kell megkapnia az adott állást, azok a történetek, amelyek szerint a nők több sikert érnek el, ha férfi vagy nemsemleges név szerepel az önéletrajzukban, azt mutatják, hogy a tudattalan előítélet még mindig létezik.  A nemekre vonatkozó előítélet azt jelenti, hogy ugyanazokat a viselkedési formákat és tulajdonságokat – a kezdeményezőkészséget, a szenvedélyt és a felelősségvállalást – a férfiak és a nők munkahelyükön másképp értelmezhetik.

A nők kevésbé sikeresek a bértárgyalások során: A nemek közötti bérszakadék hátterében gyakran a nők saját vonakodása áll, amiért nem mernek magasabb fizetést kérni. Szinte már elfogadott igazság, hogy a férfiaknak nagyobb az önbizalmuk, amikor vezetői pozícióba helyezik magukat, vagy amikor a fizetésről tárgyalnak. Még a rendkívül sikeres nők is szenvedhetnek az „imposztor-szindrómától”, mivel kevésnek érzik magukat és alábecsülik saját értéküket. A nők saját értékükben való hite és az ezt tükröző fizetés kérése fontos lépés a bérszakadék megszüntetésében, miközben a fizetések nagyobb átláthatósága is segíthet a versenyfeltételek kiegyenlítésében.

Lehetőségek a nők számára az üzleti életben

A nemek közötti egyenlőség és a befogadás általánossá válása: Sok előremutató szervezet számára a nemek közötti egyenlőség biztosítása egyre inkább a cég részévé válik, legyen szó akár a nők egyenlő képviseletéről az igazgatótanácsban, akár a sokszínűségért felelős munkaerőkről. Az olyan dolgok melletti elkötelezettség, mint a nemek egyenlő képviselete, a befogadó vállalati kultúra, valamint a munka és a magánélet egyensúlya – beleértve a szülési és apasági juttatásokat is –, szintén segít a szervezeteknek a legjobb tehetségek bevonzásában.

A vállalkozói szellem mint a vezetéshez vezető út: Egyre több nő számára a leggyorsabb utat a vezetői szék felé a saját vállalkozás indítása jelenti. A mai start-up kultúra lehetővé teszi a nők számára, hogy saját maguk főnökei legyenek, és maguk szabják meg a fizetésüket, határozzák meg, hogyan akarnak dolgozni, ezzel megkönnyítve saját karrierük és a magánéletük egyensúlyát. A vállalkozói lét egy olyan utat kínál a nők számára, amely lehetővé teszi a bérszakadék megszüntetését és a vezetői pozícióba való felemelkedést, a saját feltételeik szerint.

Ne feledjük tehát, hogy az összes említett előny, hátrány és lehetőség bennünk is megvan, amelyeket kihasználva, mi is feljebb kapaszkodhatunk az üzleti élet létráján!

 

Forrás:HULT